Wednesday, 31 December 2014

Soalan Student IPT Tentang Loan ASB

Sy br menjawab emel pertanyaan pelajar IPT berkenaan loan ASB. Sy kongsi di sini untuk rakan2 taulan dan kenalan. Moga post sblm subuh 1 Januari 2015 ini dpt memberi manfaat jua.

_____________


On 1 Jan 2015 03:01, "Amrul Haq" <amrul*****@gmail.com> wrote:

terlebih dahulu.. saya hakim masih merupakan pelajar IPT..
saya sebenarnya sudah terfikir panjang pasal ASB ni.. tetapi masalahnya tak mula2 lagi...

antara sebab :

1) tidak tahu pilih mana 1 bank yang interest dia ok ? cimb, maybank, affin..?
ada orang kata untuk student / newbie - better amik affin...

2) saya tidak tahu macam mana rupa flow ASB ni..
katakanlah sebulan rm600..
rm600 x 12 bulan : rm7,200 setahun betul ?

adakah saya hanya perlu simpan di ASB sehingga rm7,200 shj skli setahun ? ataupun setiap tahun rm7,200 x 25 tahun : capai la target rm100k ? - macam tu ke?

3) masih dalam dilema : segala simpanan ASB ni dia kena sampai 25 tahun baru dapat untung ke ? - memang tak boleh ke kalau saya buat simpanan ASB selama setahun shj terus capai rm200k ?

4) betul ke : katakanlah saya start simpan ASB umur 21...
21 + 25tahun : umur 46 bru dpt untung...?

5) saya masih lagi tak faham.. apa itu OPM, terminate, sijil pelaburan, beza loan dengan simpan ASB, demand, dan pelbagai lagi...

6) apa pandangan tuan untuk saya sebagai student ? adakah saya perlu buat loan / simpan ASB.. ? :)

______________________

Assalamualaikum saudara hakim.

1) sy syorkan ambil dgn bank yg tawarkan loan ASB Islamik. CIMB 30thn max. Maybank 25 thn max. Cuma ingat utk pastikan pakej interest rate yg terendah ketika apply. Mulai 2015, akan guna Base Rate.

2) utk byr loan ASB 100k, ya betul perlu modal +- 7200 setahun.

Bank in dlm akaun bank, bukan ASB. Sbb loan ASB bank yg bg pinjam duit, jd byr loan mesti la kpd bank juga. Tiap 1-7 hb akan potong automatik krn saudara sign Standing Instruction (SI) utk potongan byrn loan ASB.

Tahun pertama mmg saudara kena byr dgn modal 7,200 tu dr duit saudara. Tahun seterusnya, sy syorkan byr dgn dividen ASB. Cthnya 7.5% dr sijil ASB 100k tu, saudara dpt 7,500. Byr thn kedua cuma perlu 7,200. Di sini ramai hilang kawalan dan terbabas sbb joli katak sampai habis duit dividen.

3) sejak tahun pertama dh blh untung kalau ambil loan ASB tenure 30 thn dgn interest rate plg rendah. Saudara perlu kira sendiri utk fhm. Sila buat cash flow. Brp duit byran i.e yuran proses loan rm70, byrn bulanan loan & insuran rm600. Brp pula hasil i.e dividen, bonus (ada 6 hasil ekceli, sila baca blog sy kentzigebruang.blogspot.com)

Sememangnya sy dh kira iaitu dgn hanya 7,200 tu hasil sehingga 1.15 juta blh dpt selepas 25tahun. Pastikan guna teknik yg betul supaya blh generate 30% purata ROI. Teknik2 & terminate every 2 years.

4) tak betul. Start umur 21thn, umur 22thn dh mula untung. Sy sendiri byrkan loan loan ASB adik2 & anak saudara yg xde modal. Sorg Undergrad, sorg sdg buat PhD, sorg yg baru kerja pegawai farmasi. Oh ye, isteri sy surirumah yg bisnes dr rumah pon sy yg byr loan ASB isteri. Sbb untung berbaloi2. Siap sy bg bonus RM1k sorg tiap tahun.

5) sila cari dlm blog sy. Ada topik ttg terminologi dlm loan ASB yg sy tulis pd bln jun/julai 2012.

6) pandangan saya, saudara sgt bertuah krn dpt mula muda. Kalau saudara hakim adik sy, jika tiada modal sy sendiri yg akan byr loan ASB utk adik sy. Sbb keuntungannya berbaloi2. Utk loan ASB 200k, sy dh provide:

a. insuran 200k.
b. bonus 200 (thn pertama) hingga 2000 setahun mulai tahun ke10. Kalau dh benti loan ASB pon akan dpt lg bonus tu utk 10thn.
c. Dividen hasil & terminate sgt byk.

Nota:
Sy sendiri lambat sedar. Umur 35 br sy fhm kehebatan loan ASB. Sdangkan housemate sy masa kerja di Penang berbuih citer ttg loan ASB, sy buat pekak je sbb mmg sy x suka berhutang dgn bank. Umur 35thn, br pertama kali sy ada pinjaman atas nama saya.

Sy xde pinjaman pelajaran, xde pinjaman beli kereta dgn bank.

2011 br sy tau potensi OPM. Saudara bertuah sbb dpt ilmu ni di usia muda...21 tahun. Sdangkan sy bergelumang dgn skim ponzi, MLM, saham komoditi dan mcm2 lg. Zaman jd student universiti mmg byk oportunis yg nk ambil kesempatan sbb mahasiswa byk duit. Tabur je janji manis, sampai masa lesap, baru kita terkulat.

Tgk je pd pelbagai cth pelaburan yg tlh kecewakan byk pelabur. Sila korek kisah benar yg berlambak dikongsi oleh senior yg dh terkena. Baca juga kisah mereka yg berjaya keluar dgn untung yg besar krn bijak timing yg sesuai.

Pjg pula ulasan sy. Mungkin sbb saudara dh mcm adik sy. Moga jadi insan berguna dan amalkan pelaburan berhemah.

Wassalam

51 comments:

  1. assalamualaikum tuan..perkongsian yg berguna utk semua peringkat..tuan dgn saya lebih kurang la cerita kita tuan...jatuh cinta dgn ASB bila berusia 30..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cinta yg bermakna. Bukan cinta monyet. Btol x bro?

      Delete



    2. Saya selalu berpikir bahwa semua perusahaan pinjaman online curang sampai saya bertemu dengan perusahaan peminjam yang meminjamkan uang tanpa membayar terlebih dahulu.

      Jika Anda mencari pinjaman, perusahaan ini adalah semua yang Anda butuhkan. setiap perusahaan yang meminta Anda untuk biaya pendaftaran lari dari mereka.

      saya menggunakan waktu ini untuk memperingatkan semua rekan saya INDONESIANS. yang telah terjadi di sekitar mencari pinjaman, Anda hanya harus berhati-hati. satu-satunya tempat dan perusahaan yang dapat menawarkan pinjaman Anda adalah SUZAN INVESTMENT COMPANY. Saya mendapat pinjaman saya dari mereka. Mereka adalah satu-satunya pemberi pinjaman yang sah di internet. Lainnya semua pembohong, saya menghabiskan hampir Rp35 juta di tangan pemberi pinjaman palsu.

      Pembayaran yang fleksibel,
      Suku bunga rendah,
      Layanan berkualitas,
      Komisi Tinggi jika Anda memperkenalkan pelanggan

      Hubungi perusahaan: (Suzaninvestment@gmail.com)

      Email pribadi saya: (Ammisha1213@gmail.com)

      Delete
  2. saya telah membaca forum cg himpunan teknik lasb (baru sampai page 65) dan semua post tuan dlm blog ni..wpun agak lewat tp sgt terpanggil utk buat lasb nih..telah pergi ke cimb(lasb islamik) dan bsn(konvensional) utk dptkan maklumat lanjut. kedua2 bank nih ofer max tenure 30 tahun dengan rate +1.2 BLR 4.00..dan tiada lock in period..melalui penelitian saya terhadap perbezaan interest dan loan tenure sekrang dan terdahulu saya telah buat kira2 contoh mengikut jadual bayaran balik dr bank dan amotize kakulator melalui link tuan lampirkan di post tuan.. mohon tuan bagi pandangan berdasarkan pengalaman tuan.

    lasb amount : 200 000
    interest : 5.2
    tenure : 30 thn
    instalmen : 1099
    dividen : kata la 7.5
    loan period : mula jan 2015
    jika sy terminate loan pada bulan ke 13 (jan 2016) betul tak pengiraan saya seperti dibwh (instalmen x amik kira insurans, bonus skip)

    jumlah asb pd jan 2016 : lasb 200 000 + dividen 15 000 = 215 000
    amotize pd 13th month :196 910
    (http://www.amortization-calc.com/mortgage-calculator/)
    untung kasar : 215000 -196 910 = 18 090
    modal : 1099 x 12 = 13 188
    untung : 18 090 - 13 188 = 4902

    mohon ulasan..terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak tepat bro. Tapi cubaan yg baik.

      Kesilapan yg bro buat adalah yg biasa dibuat ramai org:

      1. Mengabaikan perkara yg penting dlm kiraan amortize.

      Jika loan asb bro xde insuran br blh kira mcm tu. Iaitu masukkan amaun 200k dlm amaun loan.

      Dan sememangnya teknik tawakal tanpa insuran ni la yg sy rekemen jika nk untung maksima melangkau 40% setahun.

      Tapi, jika mmg amik insuran, jika insuran 5k (utk yg umur 25thn), hasil terminate hendaklah dikira dgn masukkan amaun loan 205k.

      Dlm hal ni, hasil terminate 12bln mmg confirm negatif. Mmg kena top up.

      2. Mencampuraduk semua kiraan hingga hilang punca. Mana duit masuk, mana duit keluar x jelas.

      Sijil ASB bukan duit bro. Yg sahih duit bro adalah duit yg masuk ASB (dividen & bonus) serta duit yg masuk dlm akaun bank (hasil terminate loan ASB & hasil refund insuran)

      It's ok. At least u really try to understand dan cuba kira. Good effort. Sy pon byk buat silap masa mula blajar loan ASB. Normal la tu.

      Now, ROI bg loan dgn insuran slps 12 bln sgt rendah. ROI dlm 13-18% je slps diambil kira refund insuran 75% dlm 3750.

      Hope ulasan ni dpt membantu.

      Delete
  3. macam mana cara student nak buat pinjaman asb???

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. Come on brader Hambali. Poor ethics dan jatuhkan nama baik prudential bro buat mcm ni.

    Jgn compare loan ASB dgn prudential dr segi return on investment kalau x faham. Nk promote prudential, citer je ttg pakej tu serta benefitnya.

    Kalau takat nk dpt 104k tu x perlu byr dr duit poket 250/bln selama 24 tahun pon dgn teknik loan ASB ni. Modal 12bln pon dh dpt 71k la brader. Kalau 24thn modalnya mmg bertingkek tingkek la jawabnya.

    Dh pi perkemas ilmu prudential dan blaja promote dgn profesional dan dengan etika pemasaran yg terpuji.

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum saudara Khairani,

    Saya dah baca banyak entry di blog saudara tentang ASB loan, dan saya memang faham dengan konsep-konsep asas seperti ASB divident, ASB financing, ROI% untuk teknik 1 & 2, etc.

    Walau bagaimanapun, saya masih ragu-ragu dengan teknik kira-kira especially bila consider options untuk long term punya investment. Kalau saudara ada kelapangan masa dan dapat reply email saya, saya sangatlah berterima kasih.

    Background ASB financing saya adalah seperti berikut.
    ASB loan sekarang : RM100k from RHB
    Start date: Jan 2014
    Total Divident: ~RM7500. Dividen January 2015 belum sentuh
    Bayaran Bulanan : Jan-December 2014 sebanyak RM595 @ IR=4.95. Sejak January 2015 sebanyak RM610 @ IR=5.2%

    Saya memang tengah tunggu sampai 2 tahun then saya memang nak cancel.

    Soalan-soalan saya berkaitan dengan 'what's next?'

    1. Selepas saya cancel RHB loan saya tahun hadapan, apakah strategi terbaik yang patut saya buat. Saya memang mampu bayar RM1200 sebulan, adakah bermakna saya patut amik 200k in one loan? Atau adakah saya patut ambil 100k loan sekarang (maybank atau CIMB), then next year cancel RHB punya, reapply for another RM100k+sampai limit? CIMB boleh sampai 100% financing http://www.cimbbank.com.my/en/personal/products/loans/personal-loans/asb-financing.html

    2. Atau saya patut ambil 200k tahun hadapan? Jika ya, adakah strategi paling baik masih lagi dengan cara terminate selepas 2 tahun, then reapply for RM200k+sampai limit, and rinse and repeat? For now, saya tak plan untuk cari proxy dulu. Saya cuma plan untuk guna account saya dan isteri saya yang masih RM0 :) Note: Isteri saya mungkin mampu sampai RM100k loan buat masa ni. Tapi apa-apa cara yang tuan cadangkan untuk saya, saya akan cuba repeat guna account isteri saya.

    3. Saya faham konsep tuan yang cuma gunakan modal untuk tahun pertama, rolling duit untuk tahun 2, terminate tahun 3, then reapply loan yang lebih besar. Tapi cara ni perlukan proxy dengan agak cepat. Kalau saya prefer guna account sendiri dan wife sahaja, teknik mana yang paling menguntungkan?

    4. Konsep tuan tu jugak bermaksud modal yang digunakan HANYA modal tahun pertama, which is a good thing. Soalan saya, kalau saya ada jumlah modal yang sama untuk tahun kedua, dengan cara apa patut saya guna modal tersebut untuk maximize return? For now saya memang tak berani invest dalam bidang-bidang yang lebih risky macam stock/commodity trading. Cara yang obvious guna modal tahun 2 dan seterusnya adalah dengan cara bayar loan, tak rolling duit divident. Tapi wujudkah teknik lain yang lebih menguntungkan dari teknik 'tradisional' itu?

    Saya rasa dah banyak saya tanya buat masa ni. Apa-apa nasihat tuan sangat saya hargai. Tuan jangan risau, saya jenis yang cepat faham :)

    Terima kasih dan wassalam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tuan,

      jika ada kelapangan, pasti banyak yang saya nak khabarkan dan kongsi dgn tuan atau semua pembaca blog saya ni. Namun, tiada banyak masa terluang.

      boleh kiranya tuan tinggalkan no telefon yang ada wassap utk mudahkan komunikasi. akan saya hubungkan tuan dengan banker yang telah saya groom sendiri untuk bantu pelabur ASb yang banyak disusahkan oleh banker yang tidak kompeten.

      0102206109 no telefon saya. jika x jumpa ikon wassap, sms je. sy yang wassap tuan

      Delete
  7. Salam tn.. mohon masukkan no fon sy juga dlm group whatapp utk dptkn info tkino ttg asb.. tq tn.

    ReplyDelete
  8. 0163596301
    masukkan saya jugaj

    ReplyDelete
  9. Saya perlukan bantuan tuan
    013-7066599

    ReplyDelete
  10. Saya perlukan bantuan tuan
    013-7066599

    ReplyDelete
  11. saya perlukan bantuan tuan tlong ws sya 0139508504

    ReplyDelete
  12. saya perlukan bantuan tuan tlong ws sya 0139508504

    ReplyDelete
  13. saya perlukan bantuan tuan tlong ws sya 0139508504

    ReplyDelete
  14. Replies
    1. sila emel ke nurizzati.daud@cimb.com atau suriya.alias@cimb.com

      tinggalkan no telefon untuk dihubungi banker yang sedia membantu anda.

      Delete
  15. Maaf. Sy x dpt join mana2 grup wassap ASB. Sy syorkan sahabat2 semua join grup Facebook Amanah Saham Bumiputera

    Byk tips dan info terkini dikongsi dan dikupas bersama beberapa sifu ASB.

    Sdang akan buat sesi ASB For Beginners di Penginapan Bayu, Pantai Tok Jembal Terengganu. Sms me 0102206109. Ikon wadsap x appear biasanya. Sy akan bantu kalian sekadar mampu jika masa terluang.

    Best wishes dr sy, ahmad khairani.

    #PenginapanBayuPantaiTokJembal

    ReplyDelete
  16. Macam mana ya cara untuk buat loan asb? Sy masih berumur 19 tahun dan akan genap 20 tahun pada bulan 2 2016. Sy juga tidak bekerja di sektor kerajaan namun dpt menghasilkan kira2 rm800 setiap bulan.
    Jadi apa step permulaan untuk dptkan loan asb ni? Saya layak ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sila emel ke nurizzati.daud@cimb.com atau suriya.alias@cimb.com

      tinggalkan no telefon untuk dihubungi banker yang sedia membantu anda.

      Delete
  17. Hello, mohon bantuan dan nasihat, saya merancang untuk ambil ASB dari maybank sebanyak 60k untuk tempoh 20tahun (RM403/month). Apa langkah terbaik yang tuan boleh sarankan?

    1. Bayar secara manual untuk tempoh tertentu kemudian biarkan sahaja dividen cover bayaran bulanan?

    2. Tamatkan tempoh asb untuk suatu tempoh (contoh selepas 5 tahun) untuk dapatkan keuntungan? Dan, dalam tempoh 5 tahun tu, adakah bayaran mesti dibuat secara manual?

    3. Atau tuan ada cara lagi mudah?

    Untuk pengetahuan tuan, saya baru genap 3 tahun kerja kerajaan, tidak ada potongan kwsp sebelum ni, so kwsp selepas 3 tahun kerja kerajaan hanya dapat sedikit, dalam 6k je. Saya cadangkan nak keluarkan 6k ni, nak labur kat ASB. Lagi tepat, 6k ni adalah MODAL.

    Adakah saya buat langkah yang tepat dengan menggunakan 6k ni untuk pelaburan ASB?

    Kalau boleh, minta tuan anggarkan berapa akan saya perolehi kalau dengan 60k tu, berapa keuntungan akan saya dapat sekiranya saya pilih untuk terminate ASB selepas 3 atau 5 tahun. Kalau x boleh, xpe la :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry nama x keluar pula..nama saya Ray

      Delete
    2. Bro Ray,

      Kalau sy, sy apply loan ASB 200k tanpa insuran dr cimb dgn tenure 30thn.

      1073.64 / bln kalau 5.0% atau 1098.22 / blb utk 5.2%

      Bln jan apply, lulus hujung jan, mula byr 1mac 2016.

      Terminate loan ASB pd 1/8. Maknanya perlu byr loan utk 6bln. Mana dtg lg rm600? Dr gaji...allocate la at least rm100 utk invest.

      Bln 8 tu jugak dpt 1.4k dr hasil terminate loan.

      Then 1/10 reapply loan ASB 200k. Mula byr 1/12.

      2jan dh dpt dividen dan bonus utk 8bln.

      All the best

      Delete
  18. salam, saya huda(19thn) student dari melaka, saya tertarik nk join asb ni. kalau tiap2 bulan tu rasanya boleh nk laburkn rm100-200 untuk pelaburan asb , asb ni memang kene bayar ke bank tiap2 bulan ke? kalau saya nk main untuk tempoh short term xboleh ke mcm 5tahun gitu?saya xsure cara nk mulakan, boleh tak cik bantu saya? :D

    ReplyDelete
  19. Asa syarikat pinjaman pinjaman bersedia untuk meminjamkan mana-mana jumlah yang anda perlukan untuk memulakan perniagaan peribadi anda. kami memberi pinjaman pada kadar faedah 3%, juga jika anda ingin membeli rumah di atas ansuran bulanan kita juga boleh menjual rumah untuk anda. supaya Sila memohon pinjaman pertanian pertanian. jika anda memerlukan hubungan pinjaman e-mel kami: asaloantransfer@gmail.com, anda juga boleh menghubungi e-mel ini: finance_institute2015@outlook.com, Mungkin ada banyak sebab mengapa anda perlu akses kepada beberapa wang tunai tambahan - daripada yang tidak dijangka pembaikan kereta atau rumah untuk membayar perkahwinan anda atau cuti khas. Tetapi apa sahaja yang anda memerlukannya, apabila anda meminjam antara $ 5,000 USD untuk 100,000 USD di atas.

    pengkhususan Syarikat.
    1) Kami memberi pinjaman pada kadar faedah 3%.
    2) Kami juga boleh membeli sebuah rumah pilihan anda dalam mana-mana lokasi pilihan anda.

    ReplyDelete
  20. saya ingin kembali semua kemuliaan kepada Allah SWT atas apa yang dia gunakan Ibu Rossa lakukan dalam hidup saya, nama saya adalah Mira Binti muhammad dari klang di malaysia, saya seorang janda dengan 2 anak, suami saya mati dalam kemalangan kereta dan sejak itu kehidupan menjadi sangat kasar bagi saya dan keluarganya dan saya telah cuba untuk mendapatkan pinjaman dari bank-bank di sini di malaysia dan saya dinafikan dan ditolak kerana saya tidak mempunyai cagaran dan tidak boleh mendapatkan pinjaman dari bank dan saya sangat sedih
    pada hari ini yang setia ketika saya melalui internet, saya melihat kesaksian Annisa berkarya tentang bagaimana dia mendapat pinjaman dari Ibu Rossa dan saya menghubunginya untuk bertanya tentang ibu Rossa dan betapa benarnya pinjaman dari ibu Rossa dan dia memberitahu saya memang benar dan saya menghubungi Ibu Rossa dan memohon pinjaman dan pinjaman saya diproses dan diluluskan dan dalam masa 24 jam saya mendapat amaran wang pinjaman saya dalam akaun saya dan ketika saya menyemak akaun saya pinjaman saya utuh dan saya sangat gembira dan saya telah bersumpah bahawa mana-mana syarikat yang meminjamkan pinjaman saya akan memberi keterangan mengenai syarikat itu, jadi saya ingin menggunakan ini medium untuk memberi nasihat kepada semua orang yang memerlukan pinjaman untuk menghubungi ibu Rossa melalui e-mel: rossastanleyloancompany@gmail.com dan anda boleh juga menghubungi saya melalui e-mel saya: mirabintimuhammed@gmail.com untuk maklumat dan juga kawan saya Annisa Barkarya melalui e-melnya: annisaberkarya@gmail.com

    ReplyDelete
  21. SYARIKAT PINJAMAN GLORIA S
    Adakah anda sedang mencari pinjaman? Kami menawarkan pinjaman yang dirancang untuk memenuhi keperluan kewangan dan peribadi anda Pinjaman perniagaan dengan skim kelulusan pinjaman cepat. Kami meminjam wang untuk mereka yang memerlukan bantuan kewangan, kami memberikan kredit kepada orang yang mempunyai kredit buruk atau memerlukan wang untuk membayar bil, untuk melabur dalam perniagaan ini. Anda tidak perlu bimbang, kerana anda berada di tempat yang betul, GLORIA S LOAN COMPANY menawarkan pinjaman dengan kadar faedah yang rendah sebanyak 2%, jadi jika anda memerlukan pinjaman, saya ingin anda menghubungi GLORIA S LOAN COMPANY hanya pada alamat e-mel: gloriasloancompany@gmail.com / Nombor Whataspp: + 1 (267) 527-9742
    PERMOHONAN MAKLUMAT KREDIT YANG DIPERLUKAN:
    1) Nama penuh: ............
    2) Jantina: .................
    3) Umur: ........................
    4) Negara: .................
    5) Nombor Telefon: ........
    6) Kerja: ..............
    7) Pendapatan: ......
    8) Jumlah Pinjaman Diperlukan: .....
    9) Tempoh pinjaman: ...............
    10) Alasan pinjaman: ...........
    11) Adakah anda memohon dan telah ditolak? Kalau begitu........

    ReplyDelete
  22. Adakah anda memerlukan pinjaman segera untuk membayar hutang anda atau anda memerlukan pinjaman untuk meningkatkan perniagaan anda? Adakah anda memerlukan pinjaman yang disatukan atau gadai janji? Adakah anda telah ditolak oleh bank dan institusi kewangan lain? Cari tidak lebih lagi kerana kita berada di sini untuk membuat semua masalah kewangan anda dari masa lalu !! Kami memberi pinjaman kepada syarikat, entiti swasta dan individu dengan kadar faedah yang rendah dan berpatutan sebanyak 2%. Anda boleh menghubungi kami melalui e-mel melalui: (rumanajloanfirm@gmail.com)

    APLIKASI DATA

    1) nama ...........................
    2) Negara .......................
    3) Alamat ......................
    4) Gender ........................
    5) status perkahwinan .............
    6) Kerja ................
    7) Nombor Telefon ...........
    8) kedudukan di tempat kerja .....
    9) pendapatan bulanan ....................
    10) jumlah pinjaman .........
    11) tempoh pinjaman .....
    12) Tujuan pinjaman ..................
    13) Tarikh lahir ........................

    ReplyDelete
  23. Adakah anda memerlukan pinjaman segera untuk membayar hutang anda atau anda memerlukan pinjaman untuk meningkatkan perniagaan anda? Adakah anda memerlukan pinjaman yang disatukan atau gadai janji? Adakah anda telah ditolak oleh bank dan institusi kewangan lain? Cari tidak lebih lagi kerana kita berada di sini untuk membuat semua masalah kewangan anda dari masa lalu !! Kami memberi pinjaman kepada syarikat, entiti swasta dan individu dengan kadar faedah yang rendah dan berpatutan sebanyak 2%. Anda boleh menghubungi kami melalui e-mel melalui: (rumanajloanfirm@gmail.com)

    APLIKASI DATA

    1) nama ...........................
    2) Negara .......................
    3) Alamat ......................
    4) Gender ........................
    5) status perkahwinan .............
    6) Kerja ................
    7) Nombor Telefon ...........
    8) kedudukan di tempat kerja .....
    9) pendapatan bulanan ....................
    10) jumlah pinjaman .........
    11) tempoh pinjaman .....
    12) Tujuan pinjaman ..................
    13) Tarikh lahir ........................

    ReplyDelete
  24. SYARIKAT PINJAMAN GLORIA S
    Adakah anda sedang mencari pinjaman? Kami menawarkan pinjaman yang dirancang untuk memenuhi keperluan kewangan dan peribadi anda Pinjaman perniagaan dengan skim kelulusan pinjaman cepat. Kami meminjam wang untuk mereka yang memerlukan bantuan kewangan, kami memberikan kredit kepada orang yang mempunyai kredit buruk atau memerlukan wang untuk membayar bil, untuk melabur dalam perniagaan ini. Anda tidak perlu bimbang, kerana anda berada di tempat yang betul, GLORIA S LOAN COMPANY menawarkan pinjaman dengan kadar faedah yang rendah sebanyak 2%, jadi jika anda memerlukan pinjaman, saya ingin anda menghubungi GLORIA S LOAN COMPANYc gloriasloancompany @ gmail .com / Number Whatpp: + 1 (267) 527-9742
    PERMOHONAN MAKLUMAT KREDIT YANG DIPERLUKAN:
    1) Nama penuh: ............
    2) Jantina: .................
    3) Umur: ........................
    4) Negara: .................
    5) Nombor Telefon: ........
    6) Kerja: ..............
    7) Pendapatan: ......
    8) Jumlah Pinjaman Diperlukan: .....
    9) Tempoh pinjaman: ...............
    10) Alasan pinjaman: ...........
    11) Adakah anda memohon dan telah ditolak? Kalau begitu........

    ReplyDelete
  25. Adakah anda memerlukan pinjaman segera ??? Adakah anda dalam hutang? Adakah anda mempunyai kredit yang buruk? Adakah anda telah dinafikan oleh bank, adakah anda memerlukan pinjaman untuk memulakan perniagaan anda ATAU pelaburan? bertemu dengan SYARIKAT PINJAMAN GLORIA S Kami memberi pinjaman kepada Rakyat walaupun skor kredit buruk / buruk mereka. Kami meminjamkan pinjaman perniagaan dan jangka pendek jangka panjang dan peribadi anda dengan kadar faedah yang rendah pada 2% setiap tahun bagi individu dan syarikat. Pemrogram pinjaman kami adalah pantas dan boleh dipercayai, diguna pakai hari ini dan mendapat sambutan segera kami. pemberi pinjaman yang diinsuranskan dengan baik, jaminan 100% dijamin dan pelanggan dijamin maksimum. Untuk pertanyaan lanjut hubungi kami melalui alamat e-mel kami: (gloriasloancompany@gmail.com) atau WhatsApp + 1 (631) 483-9037 Nombor dan dapatkan pinjaman anda hari ini.
    Puan Gloria S MD / Ketua Pegawai Eksekutif

    ReplyDelete
  26. Kabar baik!! pencari pinjaman !!!

    Nama saya Alfred Daniel Nehemia dari bali Indonesia, roti CEO Daniel Bakery, Pertama-tama saya akan mengatakan bahwa Tuhan harus memberkati Lady jane karena mengenalkan saya kepada perusahaan pinjaman yang jujur ​​dan halal sehingga saya benar-benar percaya bahwa Anda memberi tahu rekan kerja bahwa saya mempunyai Ide bagus untuk memulai bisnis sendiri karena mendapat pekerjaan tidak mudah jadi saya pergi ke bank untuk mendapatkan pinjaman (Rp800 juta) tapi mereka semua meminta uang muka sebesar jumlah pinjaman saya tapi satu-satunya properti yang saya miliki adalah motor. Sepeda, yang membuat saya merasa kecewa
    Jadi saya mencari perusahaan pinjaman online tapi kebanyakan menipu dan menipu, saya hampir kehilangan harapan dan kepercayaan diri sampai saya membaca artikel tentang lady jane tapi saya tidak sempat menutup tapi membaca artikelnya jadi saya mencoba pencarian online lain yang disebut craigslist. org dimana saya melihat iklan perusahaan Dangote Loan jadi saya memutuskan untuk melamar dan menghubungi lady jane juga

    Dangote Loan Company memberikan pinjaman dengan tingkat suku bunga 2% dan tidak kurang dari Rp20 juta

    Saya mengikuti prosedur di sana, memberikan semua yang diminta, saya juga sangat takut, tapi untuk kemuliaan tuhan, doaku dijawab dan uang pinjaman saya ditransfer ke saya tanpa masalah.

    jadi jangan buang waktu anda kontak Dangote perusahaan pinjaman Via dangotegrouploandepartment@gmail.com

    Anda juga bisa mencari di google untuk informasi lebih lanjut, ini nyata dan sangat nyata atau hubungi saya juga melalui email di alfreddaniel324@gmail.com dan juga di BBM: 7AEA8FA5

    ReplyDelete
  27. Hello WILLIAMS SARAH
    Adakah anda mencari pemberi pinjaman dan peminjam yang sah dan boleh dipercayai? Adakah anda memerlukan kredit? Adakah anda memerlukan sokongan kewangan yang mendesak? Adakah anda memerlukan pinjaman segera untuk membayar hutang anda atau adakah anda memerlukan modal untuk meningkatkan perniagaan anda? Kami menawarkan semua jenis pinjaman kepada individu, syarikat dan syarikat dengan terma dan syarat yang jelas dan mudah difahami dengan kadar faedah 2%. Kami memberi apa-apa jumlah kredit kepada mana-mana destinasi, jadi hubungi kami hari ini untuk mendapatkan kredit segera pada hari ini. E-mel kepada kami: (williamssarahloanfirm@gmail.com)

    ReplyDelete
  28. anda perlukan pinjaman
    Adakah anda dalam krisis kewangan atau memerlukan wang untuk memulakan perniagaan anda sendiri? Adakah anda memerlukan pinjaman untuk membayar hutang atau membayar bil atau memulakan perniagaan yang baik? Adakah anda mempunyai penarafan kredit yang rendah, dan adakah anda mempunyai masalah mendapatkan pinjaman dari bank tempatan dan institusi kewangan lain? Inilah peluang anda untuk mendapatkan pinjaman dari Organisasi kami. Kami menawarkan pinjaman kepada individu untuk tujuan berikut dan banyak lagi. Pinjaman peribadi, pengembangan perniagaan, permulaan perniagaan, pendidikan, penyatuan hutang, wang keras. Kami menawarkan pinjaman dengan kadar faedah yang rendah sebanyak 3%. Hubungi kami melalui e-mel: fredmorefinance@gmail.com
    Whatsap: +919654763221

    ReplyDelete
  29. Adakah anda memerlukan pinjaman?
    Adakah anda dalam krisis kewangan atau memerlukan wang untuk memulakan perniagaan anda sendiri? Adakah anda memerlukan pinjaman untuk membayar hutang anda atau membayar premium atau memulakan perniagaan? Adakah anda mempunyai penarafan kredit yang rendah dan adakah anda menghadapi masalah mendapatkan pinjaman dari bank tempatan dan institusi kewangan lain? Ini adalah peluang untuk anda mendapatkan pinjaman dari organisasi kami. Kami memberi pinjaman kepada individu untuk tujuan berikut dan banyak lagi. Pinjaman peribadi, pengembangan perniagaan, perniagaan permulaan, penyatuan hutang dan wang keras. Kami menyediakan pinjaman kadar faedah sebanyak 3%. Hubungi kami melalui e-mel: fredmorefinance@gmail.com
    Whatsap: +919654763221

    ReplyDelete
  30. Adakah anda memerlukan pinjaman?
    Adakah anda dalam krisis kewangan atau memerlukan wang untuk memulakan perniagaan anda sendiri? Adakah anda memerlukan pinjaman untuk membayar hutang anda atau membayar premium atau memulakan perniagaan? Adakah anda mempunyai penarafan kredit yang rendah dan adakah anda menghadapi masalah mendapatkan pinjaman dari bank tempatan dan institusi kewangan lain? Ini adalah peluang untuk anda mendapatkan pinjaman dari organisasi kami. Kami memberi pinjaman kepada individu untuk tujuan berikut dan banyak lagi. Pinjaman peribadi, pengembangan perniagaan, perniagaan permulaan, penyatuan hutang dan wang keras. Kami menyediakan pinjaman kadar faedah sebanyak 3%. Hubungi kami melalui e-mel: fredmorefinance@gmail.com
    Whatsap: +919654763221

    ReplyDelete
  31. PIN BBM # (D8DA4EA9) Ikuti kami di instagram @
    Aasimahaadilaahmed.loanfirm
    kericau; aasimhaloanfirm
    aasimahaadilaahmedloanfirm.wordpress.com

    Halo semua, saya Jurjani · Budi, saya dari Malaysia.my kakak Novita bodoh oleh peminjam pinjaman thailand palsu di blog ini. Saya ingin anda semua tahu bahawa terdapat syarikat pinjaman yang boleh dipercayai di sini yang dapat membantu anda menyelesaikan masalah kewangan anda tanpa tekanan dan banyak orang di sini dapat memberi kesaksian untuk itu, sila berhati-hati untuk tidak menjadi korban kepada orang-orang yang salah di sini. kakak saya NOVITA telah ditipu, empat kali dan kehilangan kira-kira Rm 25,000 untuk yuran pendaftaran, yuran pemindahan, bayaran cukai dan yuran insurans, selepas pembayaran itu dia tidak mendapat pinjaman, tetapi mereka meminta saya untuk membayar lagi dan dua sahabat baik dari Jakarta bandar di Indonesia, memperkenalkan saya kepada sebuah syarikat pinjaman yang dikenali sebagai "firma pinjaman Aasimah Aadila beberapa tahun yang lalu" pemberi pinjaman ibu muslim yang baik, kakak saya Novita Rm 680,000 pinjaman hanya dalam satu jam permohonan saya semalam. dia terkejut apabila dia mendapat mesej dari bank CIMBnya dan jumlah itu dipindahkan terus kepadanya, tanpa sebarang tekanan atau kelewatan. dan sejak itu saya telah diarahkan sehingga 13 orang dari Malaysia dan Indonesia dan mereka semua mendapat pinjaman mereka dan boleh memberi keterangan kepada peluang yang baik ini dan juga kawan Thailand saya baru saja menerima pinjamannya semalam dan kami semua gembira. Jangan duduk dan runtuh perniagaan anda, dapatkan pinjaman sebenar hari ini dan tentukan diri anda.

    Saya amat teruja untuk membantu negara saya mendapat pinjaman daripada syarikat pinjaman yang boleh dipercayai ramai orang gembira di negara kita yang mendapat pinjaman mereka dari ibu Muslim yang baik, anda boleh email saya melalui (jurjanibude0811@gmail.com) atau anda boleh menghubungi Puan .Aimimah Aadila syarikat melalui (aasimahaadilaahmed.loanfirm@gmail.com) untuk maklumat lanjut, saya di sini untuk membantu. Tuhan memberkati kamu semua.

    ikuti di halaman twitter dan instagram
    dan seperti buku wajah kita
    Jurjani Ann Novita
    BBM: DE429AED

    ReplyDelete
  32. PIN BBM # (D8DA4EA9) Ikuti kami di instagram @
    Aasimahaadilaahmed.loanfirm
    kericau; aasimhaloanfirm
    aasimahaadilaahmedloanfirm.wordpress.com

    Halo semua, saya Jurjani · Budi, saya dari Malaysia.my kakak Novita bodoh oleh peminjam pinjaman thailand palsu di blog ini. Saya ingin anda semua tahu bahawa terdapat syarikat pinjaman yang boleh dipercayai di sini yang dapat membantu anda menyelesaikan masalah kewangan anda tanpa tekanan dan banyak orang di sini dapat memberi kesaksian untuk itu, sila berhati-hati untuk tidak menjadi korban kepada orang-orang yang salah di sini. kakak saya NOVITA telah ditipu, empat kali dan kehilangan kira-kira Rm 25,000 untuk yuran pendaftaran, yuran pemindahan, bayaran cukai dan yuran insurans, selepas pembayaran itu dia tidak mendapat pinjaman, tetapi mereka meminta saya untuk membayar lagi dan dua sahabat baik dari Jakarta bandar di Indonesia, memperkenalkan saya kepada sebuah syarikat pinjaman yang dikenali sebagai "firma pinjaman Aasimah Aadila beberapa tahun yang lalu" pemberi pinjaman ibu muslim yang baik, kakak saya Novita Rm 680,000 pinjaman hanya dalam satu jam permohonan saya semalam. dia terkejut apabila dia mendapat mesej dari bank CIMBnya dan jumlah itu dipindahkan terus kepadanya, tanpa sebarang tekanan atau kelewatan. dan sejak itu saya telah diarahkan sehingga 13 orang dari Malaysia dan Indonesia dan mereka semua mendapat pinjaman mereka dan boleh memberi keterangan kepada peluang yang baik ini dan juga kawan Thailand saya baru saja menerima pinjamannya semalam dan kami semua gembira. Jangan duduk dan runtuh perniagaan anda, dapatkan pinjaman sebenar hari ini dan tentukan diri anda.

    Saya amat teruja untuk membantu negara saya mendapat pinjaman daripada syarikat pinjaman yang boleh dipercayai ramai orang gembira di negara kita yang mendapat pinjaman mereka dari ibu Muslim yang baik, anda boleh email saya melalui (jurjanibude0811@gmail.com) atau anda boleh menghubungi Puan .aasimaha Aadila syarikat melalui (aasimahaadilaahmed.loanfirm@gmail.com) untuk maklumat lanjut, saya di sini untuk membantu. Tuhan memberkati kamu semua.

    ikuti di halaman twitter dan instagram
    dan seperti buku wajah kita
    Jurjani Ann Novita
    BBM: DE429AED

    ReplyDelete
  33. Apakah Anda mencari dana untuk melunasi Kredit?
    Apakah Anda mencari dana untuk memulai bisnis baru?
    Apakah Anda memiliki proyek yang belum selesai karena pembiayaan yang buruk?
    Apakah Anda perlu uang untuk berinvestasi di pabrik atau pertanian
    Apakah Anda membutuhkan pinjaman modal besar?
    Apakah Anda ingin membayar hutang besar?
    Apakah Anda membutuhkan pinjaman mendesak?
    Pinjaman pinjaman yang ditawarkan oleh ibu Muslim adalah 100% pasti
    jangan khawatir lagi

    Assalamalekum. nama saya Profesor Hendi Didi dari Bukittinggi, kota pedalaman kecil yang menawan yang terletak di Sumatera Barat. semua harap berhati-hati dalam mendapatkan pinjaman di sini di situs ini, dan jangan tanggapi iklan pinjaman yang dikirim ke alamat email pribadi Anda, mereka adalah pinjaman palsu dari Singapura. Saya kehilangan banyak uang untuk para pemberi pinjaman Singapore palsu sehingga banyak pemberi pinjaman pinjaman di sini semuanya scammers dan mereka hanya di sini untuk menipu Anda keluar dari uang Anda, saya mengajukan pinjaman sekitar Rp. 600 juta dan saya diminta untuk membayar sejumlah biaya pendaftaran dan biaya transfer dan saya membayar, mereka bertanya lagi dan lagi dan lagi, saya membayar Rp 89 juta masih saya tidak mendapatkan pinjaman, happend kepada saya sekitar 7 kali dari berbagai perusahaan pinjaman singapore. saya akan memenuhi satu benar tetapi saya tidak. Saya membaca di koran tentang orang-orang yang mendapat pinjaman tanpa stres, dari seorang ibu muslim yang jujur ​​AASIMAHA ADILA LOAN FIRM Saya mengajukan permohonan untuk Rp 853 juta, saya pikir itu adalah lelucon dan penipuan, tetapi saya memiliki pinjaman saya dalam waktu kurang dari 2 tahun. jam hanya dalam 1% tanpa jaminan. saya sangat senang karena saya menabung dari kemiskinan. jadi saya menyarankan semua orang di sini membutuhkan pinjaman untuk menghubungi AASIMAHA ADILA AHMED LOAN FIRM dan saya meyakinkan Anda bahwa Anda akan mendapatkan pinjaman Anda 100% pasti dan cepat. Saya memiliki daftar 15 orang yang mendapatkan pinjaman dari perusahaan muslim dari indonesia dan malaysis
    (aasimahaadilaahmed.loanfirm@gmail.com)
    Anda masih dapat menghubungi saya jika Anda memerlukan info lebih lanjut dan bantuan di (hendidi01@gmail.com)

    juga bisa menghubungi mereka
    PIN BBM # :::::::::::::::::::::::::::::: (D8DA4EA9)
    Ikuti kami di halaman instagram ::::::::::: Aasimahaadilaahmed.loanfirm
    Twitter ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: aasimahaadila loanfirm Saya doakan semoga Anda beruntung, saya berjanji untuk bersaksi setelah saya mendapatkan pinjaman, ini adalah kesaksian saya

    ReplyDelete
  34. Anda bebas untuk menghubungi firma yang bagus di platform berikut
    departemen aplikasi pinjaman: >>>> aasimahaadilaahmed.loanfirm@gmail.com <<<<
    PIN BBM # ++++++++++++++++ (D8DA4EA9)
    Ikuti kami di halaman instagram +++++++++ Aasimahaadilaahmed.loanfirm
    Twitter +++++++++++++++ aasimahaadila loanfirm
    unit layanan pelanggan info whatsapp <<<<<<<<<<<< + 19292227362
    Mesin Dewan Perdagangan Fax >>>>>>>>>>>>>>> + 1502097827

    Halo semuanya, saya Neni Syahir dari Jawa Barat. hati-hati, ada pemberi pinjaman palsu di mana-mana di internet. saya bodoh di sini oleh banyak pemberi pinjaman palsu dari Amerika dan Afrika Saya menyarankan Anda semua di sini untuk tidak mengajukan pinjaman di perusahaan atau pemberi pinjaman di situs ini, sebagian besar perusahaan di sini adalah palsu, pendusta dan penipuan, dan juga beberapa kesaksian di sini adalah palsu, mereka adalah orang yang sama yang melakukannya. Karena itu, berhati-hatilah untuk tidak menjadi mangsa mitra dari Indonesia. Saya ditipu empat kali sekitar Rp.150 jt untuk biaya pendaftaran, biaya transfer, biaya pajak, dan biaya asuransi. Setelah pembayaran ini saya tidak mendapatkan pinjaman, tetapi mereka meminta saya untuk membayar lagi dan lagi. Ini akan menarik Anda untuk mengetahui bahwa ada hukum keuangan atau biaya peraturan untuk mendapatkan pinjaman dari pemberi pinjaman atau hukum perusahaan. Saya bersyukur bahwa saya kemudian menerima pinjaman cepat sebesar Rp 750jt dari perusahaan yang saya ikuti di instagram. Perusahaan pinjaman yang nyata dan terpercaya (Aasimah adila loan firm). Mereka sekarang adalah perusahaan terbesar di arab saudi dan di seluruh Asia. ibu muslim Arab Saudi didedikasikan untuk memfasilitasi mimpi dan membantu kita semua yang telah menipu dan menipu dalam proses mendapatkan pinjaman segera, memberi Anda layanan kelas dunia. Saya hampir menyerah ketika allah menyentuh perusahaan ibu saudi muslim untuk membantu saya dengan bunga pinjaman 1% yang merupakan tingkat bunga terkecil yang bisa Anda dapatkan di mana pun di dunia. Perusahaan muslim yang baik tidak berbohong, tidak menipu dan tidak memaksa seperti pemberi pinjaman palsu lainnya. Tolong, ini kesempatan bagi Anda untuk mendapatkan pinjaman Anda dalam waktu kurang dari 2 jam dan bahagia untuk hidup. Saya mendapat aasimaha adila ahmed loan dari instagram. Terima kasih telah membaca semoga allah memberkati Anda semoga Anda selamat .. alamat saya) nenisyahir@gmail.com (

    Kepercayaanmu
    Neni Syahir

    ReplyDelete
  35. Kami dapat membantu Anda dengan pinjaman asli untuk memenuhi kebutuhan Anda.
    Apakah Anda memerlukan pinjaman pribadi atau bisnis tanpa stres dan persetujuan cepat?
    Apakah Anda membutuhkan pinjaman mendesak hari ini? Tidak Ada Pemeriksaan Kredit

    * PERSETUJUAN PINJAMAN DALAM 60MINS !!
    * DIJAMINKAN HARI YANG SAMA TRANSFER !!
    * 100% TINGKAT PERSETUJUAN !!
    * BUNGA BUNGA RENDAH AT 2% !!


    Hubungi AS untuk informasi lebih lanjut tentang tawaran pinjaman dan kami akan menyelesaikannya
    masalah keuangan. hubungi kami melalui email:

    charitykings2@gmail.com

    ReplyDelete
  36. BERITA BAIK!!!

    Nama saya Ratih Wahyu, saya ingin berkongsi kesaksian saya di sini di platform ini untuk semua rakyat Indonesia dan seluruh Asia berhati-hati dengan peminjam internet, Tuhan telah menyokong saya melalui Puan Kathleen Brian yang baik ibu.

    Selepas beberapa tempoh cuba mendapatkan pinjaman daripada institusi kewangan, dan enggan meneruskan, jadi saya memutuskan untuk mendaftar pinjaman dalam talian tetapi saya tertipu dan saya kehilangan Rp 15.000.000 dengan pemberi pinjaman yang berbeza.

    Saya menjadi sangat terdesak untuk mendapatkan pinjaman, jadi saya bercakap dengan rakan saya yang kemudian memperkenalkan saya kepada Mrs Kathleen, yang merupakan pemilik syarikat pinjaman global. Rakan saya meminta saya memohon dari Puan Kathleen, jadi saya mengumpul keberanian dan menghubunginya.

    Saya memohon pinjaman sebanyak Rp500, 000,000 dengan kadar faedah 2%, jadi pinjaman itu mudah disepakati tanpa tekanan dan semua pengaturan dilakukan atas pemindahan kredit, karena fakta bahwa ia tidak memerlukan cagaran dan jaminan untuk mentransfer pinjaman Saya hanya diberitahu untuk mendapatkan sijil lesen permohonan mereka untuk memindahkan kredit saya dan dalam masa kurang dari dua jam wang pinjaman telah dimasukkan ke dalam akaun bank saya.

    Saya fikir ia adalah satu jenaka sehingga saya menerima panggilan dari bank saya bahawa akaun saya dikreditkan dengan jumlah wang tunai Rp500.000.000. Saya sangat gembira bahawa Tuhan akhirnya menjawab doa saya dengan memerintahkan pinjaman saya dengan pinjaman asal saya, yang telah memberikan saya keinginan hati saya.

    Mereka juga mempunyai satu pasukan pakar yang akan menasihatkan anda mengenai jenis perniagaan yang anda ingin melabur dan bagaimana untuk melabur wang anda, jadi anda tidak akan pernah bangkrut lagi dalam hidup anda.

    Semoga Tuhan memberkati ibu Kathleen untuk membuat hidup mudah bagi saya, jadi saya menasihati sesiapa yang berminat untuk mendapatkan pinjaman untuk menghubungi Puan Kathleen melalui e-mel: kathleenloancompany1@gmail.com untuk pinjaman anda.

    Anda juga boleh menghubungi saya di e-mel saya: ratihwahy@gmail.com dan Kezia yang memperkenalkan dan memberitahu saya tentang Puan Kathleen juga mendapat pinjaman baru dari syarikat itu. Anda boleh menghubungi Kezia melalui e-melnya: keziaarjuna@gmail.com.

    Akhirnya saya ingin mengucapkan terima kasih kepada anda semua untuk meluangkan masa untuk membaca kesaksian sebenar hidup saya mengenai kejayaan saya dan saya berdoa Tuhan akan melakukan kehendak-Nya dalam hidup anda.

    ReplyDelete
  37. Halo, semua orang, saya dengan cepat mahu menggunakan media ini untuk berkongsi kesaksian saya tentang bagaimana Tuhan mengarahkan saya kepada peminjam kredit yang benar-benar mengubah hidup saya kemiskinan dengan seorang wanita yang kaya dan sekarang saya mempunyai kehidupan yang sihat tanpa tekanan dan kesulitan kewangan,

    Selepas berbulan-bulan cuba mendapatkan pinjaman di internet dan saya telah ditipu sebanyak 400 juta, saya menjadi begitu terdesak untuk mendapatkan pinjaman dari pemberi pinjaman dalam talian yang sah dalam kredit dan tidak akan meningkatkan kesakitan saya, jadi saya memutuskan untuk beralih kepada kawan saya untuk mendapatkan nasihat tentang bagaimana untuk mendapatkan pinjaman dalam talian, kami membincangkannya dan kesimpulan yang kami berikan kepadanya tentang seorang wanita bernama Puan Theresa yang merupakan Ketua Pegawai Eksekutif Theresa Loan.Company

    Saya memohon jumlah pinjaman (800 juta) dengan kadar faedah yang rendah sebanyak 2%, jadi pinjaman itu diluluskan dengan mudah tanpa tekanan dan semua persediaan dibuat atas pemindahan kredit, kerana hakikatnya ia tidak memerlukan cagaran untuk pemindahan pinjaman, saya hanya diberitahu untuk mendapatkan sijil perjanjian lesen mereka untuk memindahkan kredit saya dan dalam masa kurang dari dua jam wang pinjaman telah dimasukkan ke dalam akaun bank saya.

    Saya fikir ia adalah satu jenaka sehingga saya menerima panggilan dari bank saya bahawa akaun saya telah dikreditkan dengan jumlah 800 juta. Saya sangat gembira bahawa akhirnya Tuhan menjawab doa saya dengan memerintahkan peminjam saya dengan kredit sebenar saya, yang boleh memberi keinginan hati saya.

    Ramai terima kasih kepada Puan Theresa untuk membuat kehidupan yang adil untuk saya, jadi saya cadangkan sesiapa yang berminat untuk mendapatkan pinjaman untuk menghubungi Ms. Theresa melalui e-mel Theresaloancompany@gmail.com untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang cara mendapatkan pinjaman anda,

    Jadi terima kasih banyak kerana anda mengambil masa anda untuk membaca tentang kejayaan saya dan saya berdoa Tuhan akan melakukan kehendak-Nya dalam hidup anda.
    Saya bernama martini, anda boleh menghubungi saya untuk lebih banyak rujukan melalui e-mel saya: martinimarais1986@gmail.com atau fatma melalui feyzilfatma@gmail.com. terima kasih

    ReplyDelete
  38. Halo semuanya, saya Rika Nadia, saat ini tinggal di Indonesia dan saya warga negara, saya tinggal di JL. Baru II Gg. Jaman Keb. Lama Utara RT.004 RW.002 No. 26. Saya ingin menggunakan media ini untuk memberikan saran konkrit kepada semua warga negara Indonesia yang mencari pinjaman online untuk berhati-hati karena internet penuh dengan penipuan, terkadang saya benar-benar membutuhkan pinjaman , karena keuangan saya buruk. statusnya tidak begitu baik dan saya sangat ingin mendapatkan pinjaman, jadi saya jatuh ke tangan pemberi pinjaman palsu, dari Nigeria, Singapura, dan Ghana. Saya hampir mati, sampai seorang teman saya menelepon EWITA YUDA (ewitayuda1@gmail.com) memberi tahu saya tentang pemberi pinjaman yang sangat andal bernama Mrs ESTHER PATRICK. Manajer cabang Perusahaan pinjaman, Dia adalah pemberi pinjaman global; yang saya hubungi dan dia meminjamkan saya pinjaman sebesar Rp600.000.000 dalam waktu kurang dari 12 jam dengan bunga 2% dan itu mengubah kehidupan seluruh keluarga saya.

    Saya menerima pinjaman saya di rekening bank saya setelah Nyonya. LADY ESTHER telah mengalihkan pinjaman kepada saya, ketika saya memeriksa saldo rekening bank saya dan menemukan bahwa Rp600.000.000 yang saya lamar telah dikreditkan ke rekening bank saya. dan saya punya bukti dengan saya, karena saya masih terkejut, emailnya adalah (ESTHERPATRICK83@GMAIL.COM)

    Jadi untuk pekerjaan yang baik LADY ESTHER telah melakukannya dalam kehidupan saya dan keluarga saya, saya memutuskan untuk menceritakan dan membagikan kesaksian saya tentang LADY ESTHER, sehingga orang-orang dari negara saya dan kota saya dapat memperoleh pinjaman dengan mudah tanpa stres. Jadi, jika Anda membutuhkan pinjaman, hubungi LADY ESTHER melalui email: (estherpatrick83@gmail.com) silakan hubungi LADY ESTHER Dia tidak tahu bahwa saya melakukan ini tetapi saya sangat senang sekarang dan saya memutuskan untuk memberi tahu orang lain tentangnya, Dia menawarkan semua jenis pinjaman kepada individu dan perusahaan dan juga saya ingin Tuhan memberkati dia lebih banyak,

    Anda juga dapat menghubungi saya di email saya: (rikanadia6@gmail.com). Sekarang, saya adalah pemilik bangga seorang wanita bisnis yang baik dan besar di kota saya, Semoga Tuhan Yang Maha Kuasa terus memberkati LADY ESTHER untuk pekerjaan baiknya dalam kehidupan dan keluarga saya.
    Tolong lakukan dengan baik untuk menanyakan detail lebih lanjut tentang Ibu dan saya akan menginstruksikan, dan ada bukti pinjaman, hubungi LADY ESTHER melalui email: (estherpatrick83@gmail.com) Terima kasih semua

    ReplyDelete
  39. Assalamaliakum

      Adakah anda memerlukan pinjaman segera? Hubungi PERNIAGAAN PINJAMAN NORTION sekarang untuk semua jenis pinjaman dan transaksi segera anda. Ia Mudah, Cepat dan Selamat.

    Hubungi Maklumat.

    EMAIL: nortionloanconsultant@gmail.com

    TELEFON: +17815611941

    WHATSAPP: +2347067093957

    Transaksi pinjaman yang boleh anda percayai.

    ReplyDelete
  40. Saya sangat bersyukur kepada Ibu Iskandar Lestari karena telah memberi saya pinjaman sebesar Rp700.000.000,00 saya telah berhutang selama bertahun-tahun sehingga saya mencari pinjaman dengan sejarah kredit nol dan saya telah ke banyak rumah keuangan untuk meminta bantuan namun semua menolak saya karena rasio hutang saya yang tinggi dan sejarah kredit rendah yang saya cari di internet dan tidak pernah menyerah saya membaca dan belajar tentang CREDIT UNION DAYA LESTARI di salah satu blog saya menghubungi CREDIT UNION DAYA LESTARI konsultan kredit via email:(iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com) dengan keyakinan bahwa pinjaman saya diberikan pada awal tahun 2017 dan harapan datang lagi, kemudian saya menyadari bahwa tidak semua perusahaan pinjaman di blog benar-benar palsu karena semua hautang finansial saya telah diselesaikan, sekarang saya memiliki nilai yang sangat besar dan usaha bisnis yang patut ditiru, saya tidak dapat mempertahankan ini untuk diri saya jadi saya harus memulai dengan membagikan kesaksian perubahan hidup ini yang dapat Anda hubungi Ibu Iskandar via email:::(iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com)
    dia BBM INVITE:{D8980E0B}
    Calls Only ::{+12542276869}
    WhatsApp Only::{+33753893351}

    ReplyDelete