Wednesday, 31 December 2014

Soalan Student IPT Tentang Loan ASB

Sy br menjawab emel pertanyaan pelajar IPT berkenaan loan ASB. Sy kongsi di sini untuk rakan2 taulan dan kenalan. Moga post sblm subuh 1 Januari 2015 ini dpt memberi manfaat jua.

_____________


On 1 Jan 2015 03:01, "Amrul Haq" <amrul*****@gmail.com> wrote:

terlebih dahulu.. saya hakim masih merupakan pelajar IPT..
saya sebenarnya sudah terfikir panjang pasal ASB ni.. tetapi masalahnya tak mula2 lagi...

antara sebab :

1) tidak tahu pilih mana 1 bank yang interest dia ok ? cimb, maybank, affin..?
ada orang kata untuk student / newbie - better amik affin...

2) saya tidak tahu macam mana rupa flow ASB ni..
katakanlah sebulan rm600..
rm600 x 12 bulan : rm7,200 setahun betul ?

adakah saya hanya perlu simpan di ASB sehingga rm7,200 shj skli setahun ? ataupun setiap tahun rm7,200 x 25 tahun : capai la target rm100k ? - macam tu ke?

3) masih dalam dilema : segala simpanan ASB ni dia kena sampai 25 tahun baru dapat untung ke ? - memang tak boleh ke kalau saya buat simpanan ASB selama setahun shj terus capai rm200k ?

4) betul ke : katakanlah saya start simpan ASB umur 21...
21 + 25tahun : umur 46 bru dpt untung...?

5) saya masih lagi tak faham.. apa itu OPM, terminate, sijil pelaburan, beza loan dengan simpan ASB, demand, dan pelbagai lagi...

6) apa pandangan tuan untuk saya sebagai student ? adakah saya perlu buat loan / simpan ASB.. ? :)

______________________

Assalamualaikum saudara hakim.

1) sy syorkan ambil dgn bank yg tawarkan loan ASB Islamik. CIMB 30thn max. Maybank 25 thn max. Cuma ingat utk pastikan pakej interest rate yg terendah ketika apply. Mulai 2015, akan guna Base Rate.

2) utk byr loan ASB 100k, ya betul perlu modal +- 7200 setahun.

Bank in dlm akaun bank, bukan ASB. Sbb loan ASB bank yg bg pinjam duit, jd byr loan mesti la kpd bank juga. Tiap 1-7 hb akan potong automatik krn saudara sign Standing Instruction (SI) utk potongan byrn loan ASB.

Tahun pertama mmg saudara kena byr dgn modal 7,200 tu dr duit saudara. Tahun seterusnya, sy syorkan byr dgn dividen ASB. Cthnya 7.5% dr sijil ASB 100k tu, saudara dpt 7,500. Byr thn kedua cuma perlu 7,200. Di sini ramai hilang kawalan dan terbabas sbb joli katak sampai habis duit dividen.

3) sejak tahun pertama dh blh untung kalau ambil loan ASB tenure 30 thn dgn interest rate plg rendah. Saudara perlu kira sendiri utk fhm. Sila buat cash flow. Brp duit byran i.e yuran proses loan rm70, byrn bulanan loan & insuran rm600. Brp pula hasil i.e dividen, bonus (ada 6 hasil ekceli, sila baca blog sy kentzigebruang.blogspot.com)

Sememangnya sy dh kira iaitu dgn hanya 7,200 tu hasil sehingga 1.15 juta blh dpt selepas 25tahun. Pastikan guna teknik yg betul supaya blh generate 30% purata ROI. Teknik2 & terminate every 2 years.

4) tak betul. Start umur 21thn, umur 22thn dh mula untung. Sy sendiri byrkan loan loan ASB adik2 & anak saudara yg xde modal. Sorg Undergrad, sorg sdg buat PhD, sorg yg baru kerja pegawai farmasi. Oh ye, isteri sy surirumah yg bisnes dr rumah pon sy yg byr loan ASB isteri. Sbb untung berbaloi2. Siap sy bg bonus RM1k sorg tiap tahun.

5) sila cari dlm blog sy. Ada topik ttg terminologi dlm loan ASB yg sy tulis pd bln jun/julai 2012.

6) pandangan saya, saudara sgt bertuah krn dpt mula muda. Kalau saudara hakim adik sy, jika tiada modal sy sendiri yg akan byr loan ASB utk adik sy. Sbb keuntungannya berbaloi2. Utk loan ASB 200k, sy dh provide:

a. insuran 200k.
b. bonus 200 (thn pertama) hingga 2000 setahun mulai tahun ke10. Kalau dh benti loan ASB pon akan dpt lg bonus tu utk 10thn.
c. Dividen hasil & terminate sgt byk.

Nota:
Sy sendiri lambat sedar. Umur 35 br sy fhm kehebatan loan ASB. Sdangkan housemate sy masa kerja di Penang berbuih citer ttg loan ASB, sy buat pekak je sbb mmg sy x suka berhutang dgn bank. Umur 35thn, br pertama kali sy ada pinjaman atas nama saya.

Sy xde pinjaman pelajaran, xde pinjaman beli kereta dgn bank.

2011 br sy tau potensi OPM. Saudara bertuah sbb dpt ilmu ni di usia muda...21 tahun. Sdangkan sy bergelumang dgn skim ponzi, MLM, saham komoditi dan mcm2 lg. Zaman jd student universiti mmg byk oportunis yg nk ambil kesempatan sbb mahasiswa byk duit. Tabur je janji manis, sampai masa lesap, baru kita terkulat.

Tgk je pd pelbagai cth pelaburan yg tlh kecewakan byk pelabur. Sila korek kisah benar yg berlambak dikongsi oleh senior yg dh terkena. Baca juga kisah mereka yg berjaya keluar dgn untung yg besar krn bijak timing yg sesuai.

Pjg pula ulasan sy. Mungkin sbb saudara dh mcm adik sy. Moga jadi insan berguna dan amalkan pelaburan berhemah.

Wassalam

29 comments:

  1. assalamualaikum tuan..perkongsian yg berguna utk semua peringkat..tuan dgn saya lebih kurang la cerita kita tuan...jatuh cinta dgn ASB bila berusia 30..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cinta yg bermakna. Bukan cinta monyet. Btol x bro?

      Delete
  2. saya telah membaca forum cg himpunan teknik lasb (baru sampai page 65) dan semua post tuan dlm blog ni..wpun agak lewat tp sgt terpanggil utk buat lasb nih..telah pergi ke cimb(lasb islamik) dan bsn(konvensional) utk dptkan maklumat lanjut. kedua2 bank nih ofer max tenure 30 tahun dengan rate +1.2 BLR 4.00..dan tiada lock in period..melalui penelitian saya terhadap perbezaan interest dan loan tenure sekrang dan terdahulu saya telah buat kira2 contoh mengikut jadual bayaran balik dr bank dan amotize kakulator melalui link tuan lampirkan di post tuan.. mohon tuan bagi pandangan berdasarkan pengalaman tuan.

    lasb amount : 200 000
    interest : 5.2
    tenure : 30 thn
    instalmen : 1099
    dividen : kata la 7.5
    loan period : mula jan 2015
    jika sy terminate loan pada bulan ke 13 (jan 2016) betul tak pengiraan saya seperti dibwh (instalmen x amik kira insurans, bonus skip)

    jumlah asb pd jan 2016 : lasb 200 000 + dividen 15 000 = 215 000
    amotize pd 13th month :196 910
    (http://www.amortization-calc.com/mortgage-calculator/)
    untung kasar : 215000 -196 910 = 18 090
    modal : 1099 x 12 = 13 188
    untung : 18 090 - 13 188 = 4902

    mohon ulasan..terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak tepat bro. Tapi cubaan yg baik.

      Kesilapan yg bro buat adalah yg biasa dibuat ramai org:

      1. Mengabaikan perkara yg penting dlm kiraan amortize.

      Jika loan asb bro xde insuran br blh kira mcm tu. Iaitu masukkan amaun 200k dlm amaun loan.

      Dan sememangnya teknik tawakal tanpa insuran ni la yg sy rekemen jika nk untung maksima melangkau 40% setahun.

      Tapi, jika mmg amik insuran, jika insuran 5k (utk yg umur 25thn), hasil terminate hendaklah dikira dgn masukkan amaun loan 205k.

      Dlm hal ni, hasil terminate 12bln mmg confirm negatif. Mmg kena top up.

      2. Mencampuraduk semua kiraan hingga hilang punca. Mana duit masuk, mana duit keluar x jelas.

      Sijil ASB bukan duit bro. Yg sahih duit bro adalah duit yg masuk ASB (dividen & bonus) serta duit yg masuk dlm akaun bank (hasil terminate loan ASB & hasil refund insuran)

      It's ok. At least u really try to understand dan cuba kira. Good effort. Sy pon byk buat silap masa mula blajar loan ASB. Normal la tu.

      Now, ROI bg loan dgn insuran slps 12 bln sgt rendah. ROI dlm 13-18% je slps diambil kira refund insuran 75% dlm 3750.

      Hope ulasan ni dpt membantu.

      Delete
  3. macam mana cara student nak buat pinjaman asb???

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. Come on brader Hambali. Poor ethics dan jatuhkan nama baik prudential bro buat mcm ni.

    Jgn compare loan ASB dgn prudential dr segi return on investment kalau x faham. Nk promote prudential, citer je ttg pakej tu serta benefitnya.

    Kalau takat nk dpt 104k tu x perlu byr dr duit poket 250/bln selama 24 tahun pon dgn teknik loan ASB ni. Modal 12bln pon dh dpt 71k la brader. Kalau 24thn modalnya mmg bertingkek tingkek la jawabnya.

    Dh pi perkemas ilmu prudential dan blaja promote dgn profesional dan dengan etika pemasaran yg terpuji.

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum saudara Khairani,

    Saya dah baca banyak entry di blog saudara tentang ASB loan, dan saya memang faham dengan konsep-konsep asas seperti ASB divident, ASB financing, ROI% untuk teknik 1 & 2, etc.

    Walau bagaimanapun, saya masih ragu-ragu dengan teknik kira-kira especially bila consider options untuk long term punya investment. Kalau saudara ada kelapangan masa dan dapat reply email saya, saya sangatlah berterima kasih.

    Background ASB financing saya adalah seperti berikut.
    ASB loan sekarang : RM100k from RHB
    Start date: Jan 2014
    Total Divident: ~RM7500. Dividen January 2015 belum sentuh
    Bayaran Bulanan : Jan-December 2014 sebanyak RM595 @ IR=4.95. Sejak January 2015 sebanyak RM610 @ IR=5.2%

    Saya memang tengah tunggu sampai 2 tahun then saya memang nak cancel.

    Soalan-soalan saya berkaitan dengan 'what's next?'

    1. Selepas saya cancel RHB loan saya tahun hadapan, apakah strategi terbaik yang patut saya buat. Saya memang mampu bayar RM1200 sebulan, adakah bermakna saya patut amik 200k in one loan? Atau adakah saya patut ambil 100k loan sekarang (maybank atau CIMB), then next year cancel RHB punya, reapply for another RM100k+sampai limit? CIMB boleh sampai 100% financing http://www.cimbbank.com.my/en/personal/products/loans/personal-loans/asb-financing.html

    2. Atau saya patut ambil 200k tahun hadapan? Jika ya, adakah strategi paling baik masih lagi dengan cara terminate selepas 2 tahun, then reapply for RM200k+sampai limit, and rinse and repeat? For now, saya tak plan untuk cari proxy dulu. Saya cuma plan untuk guna account saya dan isteri saya yang masih RM0 :) Note: Isteri saya mungkin mampu sampai RM100k loan buat masa ni. Tapi apa-apa cara yang tuan cadangkan untuk saya, saya akan cuba repeat guna account isteri saya.

    3. Saya faham konsep tuan yang cuma gunakan modal untuk tahun pertama, rolling duit untuk tahun 2, terminate tahun 3, then reapply loan yang lebih besar. Tapi cara ni perlukan proxy dengan agak cepat. Kalau saya prefer guna account sendiri dan wife sahaja, teknik mana yang paling menguntungkan?

    4. Konsep tuan tu jugak bermaksud modal yang digunakan HANYA modal tahun pertama, which is a good thing. Soalan saya, kalau saya ada jumlah modal yang sama untuk tahun kedua, dengan cara apa patut saya guna modal tersebut untuk maximize return? For now saya memang tak berani invest dalam bidang-bidang yang lebih risky macam stock/commodity trading. Cara yang obvious guna modal tahun 2 dan seterusnya adalah dengan cara bayar loan, tak rolling duit divident. Tapi wujudkah teknik lain yang lebih menguntungkan dari teknik 'tradisional' itu?

    Saya rasa dah banyak saya tanya buat masa ni. Apa-apa nasihat tuan sangat saya hargai. Tuan jangan risau, saya jenis yang cepat faham :)

    Terima kasih dan wassalam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tuan,

      jika ada kelapangan, pasti banyak yang saya nak khabarkan dan kongsi dgn tuan atau semua pembaca blog saya ni. Namun, tiada banyak masa terluang.

      boleh kiranya tuan tinggalkan no telefon yang ada wassap utk mudahkan komunikasi. akan saya hubungkan tuan dengan banker yang telah saya groom sendiri untuk bantu pelabur ASb yang banyak disusahkan oleh banker yang tidak kompeten.

      0102206109 no telefon saya. jika x jumpa ikon wassap, sms je. sy yang wassap tuan

      Delete
  7. Salam tn.. mohon masukkan no fon sy juga dlm group whatapp utk dptkn info tkino ttg asb.. tq tn.

    ReplyDelete
  8. 0163596301
    masukkan saya jugaj

    ReplyDelete
  9. Saya perlukan bantuan tuan
    013-7066599

    ReplyDelete
  10. Saya perlukan bantuan tuan
    013-7066599

    ReplyDelete
  11. saya perlukan bantuan tuan tlong ws sya 0139508504

    ReplyDelete
  12. saya perlukan bantuan tuan tlong ws sya 0139508504

    ReplyDelete
  13. saya perlukan bantuan tuan tlong ws sya 0139508504

    ReplyDelete
  14. Replies
    1. sila emel ke nurizzati.daud@cimb.com atau suriya.alias@cimb.com

      tinggalkan no telefon untuk dihubungi banker yang sedia membantu anda.

      Delete
  15. Maaf. Sy x dpt join mana2 grup wassap ASB. Sy syorkan sahabat2 semua join grup Facebook Amanah Saham Bumiputera

    Byk tips dan info terkini dikongsi dan dikupas bersama beberapa sifu ASB.

    Sdang akan buat sesi ASB For Beginners di Penginapan Bayu, Pantai Tok Jembal Terengganu. Sms me 0102206109. Ikon wadsap x appear biasanya. Sy akan bantu kalian sekadar mampu jika masa terluang.

    Best wishes dr sy, ahmad khairani.

    #PenginapanBayuPantaiTokJembal

    ReplyDelete
  16. Macam mana ya cara untuk buat loan asb? Sy masih berumur 19 tahun dan akan genap 20 tahun pada bulan 2 2016. Sy juga tidak bekerja di sektor kerajaan namun dpt menghasilkan kira2 rm800 setiap bulan.
    Jadi apa step permulaan untuk dptkan loan asb ni? Saya layak ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sila emel ke nurizzati.daud@cimb.com atau suriya.alias@cimb.com

      tinggalkan no telefon untuk dihubungi banker yang sedia membantu anda.

      Delete
  17. Hello, mohon bantuan dan nasihat, saya merancang untuk ambil ASB dari maybank sebanyak 60k untuk tempoh 20tahun (RM403/month). Apa langkah terbaik yang tuan boleh sarankan?

    1. Bayar secara manual untuk tempoh tertentu kemudian biarkan sahaja dividen cover bayaran bulanan?

    2. Tamatkan tempoh asb untuk suatu tempoh (contoh selepas 5 tahun) untuk dapatkan keuntungan? Dan, dalam tempoh 5 tahun tu, adakah bayaran mesti dibuat secara manual?

    3. Atau tuan ada cara lagi mudah?

    Untuk pengetahuan tuan, saya baru genap 3 tahun kerja kerajaan, tidak ada potongan kwsp sebelum ni, so kwsp selepas 3 tahun kerja kerajaan hanya dapat sedikit, dalam 6k je. Saya cadangkan nak keluarkan 6k ni, nak labur kat ASB. Lagi tepat, 6k ni adalah MODAL.

    Adakah saya buat langkah yang tepat dengan menggunakan 6k ni untuk pelaburan ASB?

    Kalau boleh, minta tuan anggarkan berapa akan saya perolehi kalau dengan 60k tu, berapa keuntungan akan saya dapat sekiranya saya pilih untuk terminate ASB selepas 3 atau 5 tahun. Kalau x boleh, xpe la :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry nama x keluar pula..nama saya Ray

      Delete
    2. Bro Ray,

      Kalau sy, sy apply loan ASB 200k tanpa insuran dr cimb dgn tenure 30thn.

      1073.64 / bln kalau 5.0% atau 1098.22 / blb utk 5.2%

      Bln jan apply, lulus hujung jan, mula byr 1mac 2016.

      Terminate loan ASB pd 1/8. Maknanya perlu byr loan utk 6bln. Mana dtg lg rm600? Dr gaji...allocate la at least rm100 utk invest.

      Bln 8 tu jugak dpt 1.4k dr hasil terminate loan.

      Then 1/10 reapply loan ASB 200k. Mula byr 1/12.

      2jan dh dpt dividen dan bonus utk 8bln.

      All the best

      Delete
  18. salam, saya huda(19thn) student dari melaka, saya tertarik nk join asb ni. kalau tiap2 bulan tu rasanya boleh nk laburkn rm100-200 untuk pelaburan asb , asb ni memang kene bayar ke bank tiap2 bulan ke? kalau saya nk main untuk tempoh short term xboleh ke mcm 5tahun gitu?saya xsure cara nk mulakan, boleh tak cik bantu saya? :D

    ReplyDelete
  19. Asa syarikat pinjaman pinjaman bersedia untuk meminjamkan mana-mana jumlah yang anda perlukan untuk memulakan perniagaan peribadi anda. kami memberi pinjaman pada kadar faedah 3%, juga jika anda ingin membeli rumah di atas ansuran bulanan kita juga boleh menjual rumah untuk anda. supaya Sila memohon pinjaman pertanian pertanian. jika anda memerlukan hubungan pinjaman e-mel kami: asaloantransfer@gmail.com, anda juga boleh menghubungi e-mel ini: finance_institute2015@outlook.com, Mungkin ada banyak sebab mengapa anda perlu akses kepada beberapa wang tunai tambahan - daripada yang tidak dijangka pembaikan kereta atau rumah untuk membayar perkahwinan anda atau cuti khas. Tetapi apa sahaja yang anda memerlukannya, apabila anda meminjam antara $ 5,000 USD untuk 100,000 USD di atas.

    pengkhususan Syarikat.
    1) Kami memberi pinjaman pada kadar faedah 3%.
    2) Kami juga boleh membeli sebuah rumah pilihan anda dalam mana-mana lokasi pilihan anda.

    ReplyDelete