Monday, 18 June 2012

Amortization Loan ASB - Terminate Loan: Pastikan Duit Anda Tidak Tidur Dalam Bank


Amortization, takrifan mudah bermaksud PELUNASAN. Dah pinjam, bayar la. Takkan la bayar pokok je kot. Interest kena bayar jugak.
Aku skip teori yang boleh buat korang tertido. Mari kita terus buat latih tubi dengan menggunakan http://www.amortization-calc.com/


nota:

1. disyorkan buat exercise ini, baru anda jelas dan blh cuba dengan sebarang figure dan situasi

2. untuk newbies, sila rujuk takrifan di post Terminologi dalam Pelaburan Loan ASB

Latih Tubi: 

1. Masukkan parameter utama dalam loan dn tekan calculate


2. Fahamkan Ringkasan Loan ASB

3: Jadual Amortization/ Pelunasan
  
Maka, apabila anda terminate loan (100k + ASBRTA dibayar cash), nilai yg telah dilunaskan akan diberi kepada anda.

Contoh:
terminate
Pelunasan
Dividen 
 (anggaran 7.65%) 
pada 2 jan
Jan 2013
2076.87
7650
Jan 2014
4258.90
7650
Jan 2015
6551.43
7650
Jan 2016
8960.05
7650

since terdapat kepelbagaian pembaca blog ni, dikemukakan input takrifan secara akademik:

Takrifan Secara Literal


1. act, process of amortizing a debt, pelunasan: the ~ of intangible assets, pelunasan aset yg tak ketara; 

2. sum devoted to amortizing a debt, wang pelunas (hutang).


1.   to pay off (as a mortgage) gradually usually by periodic payments of principal and interest or by payments to a sinking fund

2.   to gradually reduce or write off the cost or value of (as an asset) <amortize goodwill> <amortize machinery>

15 comments:

  1. jadual pelunasan tersebit termasuk insuran + principal ?

    bagaimana pula dengan kadar BLR ?
    sebab masa sy kira di http://www.amortization-calc.com hanya masuk kan nilai interest .
    mohon pencerahan .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukankah nilai interest diikat oleh BLR:

      BLR-1.65
      BLR semasa adalah 6.6
      maka nilai interest = 6.6 - 1.65 = 4.95

      Delete
  2. Salam,

    Maknanya kalau kita terminate pada Jan 2014, kita akan dapat balik 4258.90 + (7650x2)?

    Since kita dah serve installment 2 tahun (581.68x24=13,960.32), lepas ditolak kita akan dapat bersih 19,558.9-13960.32=5,598.58?

    Apa langkah seterusnya?

    ReplyDelete
  3. Salam tuan,
    Sy buat pinjaman RM100k (30yrs, BLR - 1.65), ada disekalikan dgn ASBRTA RM2875.
    Bagaimana cara utk pergiraan bahagian ASBRTA?
    Sy jelas dgn contoh tuan utk pengiraan ASBRTA.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak jelas apa yg bro tanya. nk kira apa? tolong jelaskan

      Delete
  4. Saya nak tahu macam mana pengiraannya jika ambil LASB + ASBRTA.
    Contohnya, macam saya ambil LASB RM100K dan pada masa yg sama ASBRTA RM2875. Jumlah pinjaman saya dgn bank rimau adalah RM102,875.
    Kalau kita buat Amortize loan utk 2 tahun, dalam contoh excel tu perlu letak RM102,875 ataupun RM100,000?

    Sy tak jelas bahagian pengiraan settlement utk insurans ASBRTA.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dalam www.amortization-calc tu masukkan loan amaun sebenar. kiranya loan adalah termasuk ASBRTA, maka masukkan la nilai sebenar tu. dlm kes bro: RM102,875

      bila klik button calculate, semak bulan ke 24, berapa amaun balance loan. RM100k - balance = prinsipal bro akan dapat. Ini anggaran dari kalkulator amortize. yang sebenar, hanya bank je yg tau.

      dan selepas dapat duti prinsipal dari bank, tunggu pula duit yang insuran akan kembalikan dari amaun 2875 tu. dalam 70% kot kiranya selepas 24 bulan.

      anggaran yang saya ambil 75% 12 bulan, 70% 24 bulan, 65% 36 bulan.

      Delete
    2. Ok jelas dgn penerangan tuan. Terima kasih banyak2...semoga sukses selalu. :)

      Delete
  5. Salam tuan,

    Sy try buat calc utk kira principal yg sy akan dpt kalau terminate loan asb sy. Tlg bg panduan sekiranya tersalah

    Loan - 100k islamic Maybank
    start - october 2010
    term - 20 tahun
    monthly - 654/month (dulu 652/month, perubahan pada blr)
    asbrta - etiqa

    katakanlah sy nak terminate LASB sy pada bulan ni (Dec13), principal yg sy akan dapat adalah 10330 tidak termasuk asbrta. Betul ke figure ni?

    Lg 1 sy ada terbaca komen tuan berkenaan perubahan blr yg akan menjejaskan pulangan principal setelah terminate LASB.

    Boleh sy tau, dr 10330 tu berapa anggaran kasar yg sy akan dapat akibat perubahan blr?



    ReplyDelete
  6. Tuan..mcmn proses tmnate asb?
    Brpa lma ia mgmbil masa

    ReplyDelete
  7. Wife sya wt aab loan ni 25 yahun utk 20k..lps 2 taun tmnate..wife sy hnya dpt 50 lebih ja ..btoi ka cara kira camtu..rugi r kn..sbulan byr rm123..

    ReplyDelete
  8. Wife sya wt aab loan ni 25 yahun utk 20k..lps 2 taun tmnate..wife sy hnya dpt 50 lebih ja ..btoi ka cara kira camtu..rugi r kn..sbulan byr rm123..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin kena terminate lepas 5 tahun

      Delete
  9. Asa syarikat pinjaman pinjaman bersedia untuk meminjamkan mana-mana jumlah yang anda perlukan untuk memulakan perniagaan peribadi anda. kami memberi pinjaman pada kadar faedah 3%, juga jika anda ingin membeli rumah di atas ansuran bulanan kita juga boleh menjual rumah untuk anda. supaya Sila memohon pinjaman pertanian pertanian. jika anda memerlukan hubungan pinjaman e-mel kami: asaloantransfer@gmail.com, anda juga boleh menghubungi e-mel ini: finance_institute2015@outlook.com, Mungkin ada banyak sebab mengapa anda perlu akses kepada beberapa wang tunai tambahan - daripada yang tidak dijangka pembaikan kereta atau rumah untuk membayar perkahwinan anda atau cuti khas. Tetapi apa sahaja yang anda memerlukannya, apabila anda meminjam antara $ 5,000 USD untuk 100,000 USD di atas.

    pengkhususan Syarikat.
    1) Kami memberi pinjaman pada kadar faedah 3%.
    2) Kami juga boleh membeli sebuah rumah pilihan anda dalam mana-mana lokasi pilihan anda.

    ReplyDelete