Wednesday, 13 June 2012

Pembuktian ROI 40% tahun pertama dengan Pelaburan Loan ASB

Salam,


13 Jun catat 207 hit. makin meningkat pembaca blog ini. Dari statistik ini, aku mendapat signal yang jelas bahawa pembaca-pembaca punyai perasaan ingin tahu yang tinggi berkenaan Pelaburan Loan ASB. Blog ini cuma alternatif untuk anda. Tempat sebenar yang anda perlu rujuk adalah forum Himpunan Teknik Loan ASB yang Tuan Ikeda initiate di carigold.com. Aku cuma disciple tok guru aku (entah tok guru aku ni terima ke tidak aku sebagai disciple dia) yang berhati mulia tu je.


Ok. Kali ini seperti dijanjikan, aku cuba yakinkan pelabur dan bakal-bakal pelabur Loan ASB untuk proceed ke tahap maksimum dengan Loan ASB dengan pembuktian ROI Loan ASB yang jauh lebih tinggi berbanding Bank Rakyat, KPF, Public Mutual, Unit Trust dan yang sewaktu dengannya.


Takrifan ROI


Bagi yang belum tau apa itu Return On Investment sila klik untuk:


   a. takrifan Bahasa Inggeris (ROI di wikipedia)
   b. takrifan Bahasa Malaysia (ROI & teori Angka 72 di emasfairuz.com) 


ROI Loan ASB 40% tahun pertama


Ramai tak percaya bila saya sebut statement di atas . Ini buktinya




50%++ tu!! Itu perkiraan yang saya buat sebelum saya disedarkan oleh otai2 di forum Himpunan Teknik Loan ASB (tuan alphaOne) bahawa Bonus pelaburan ASB yang diumumkan (contohnya 7.65% dividen + 1.15% bonus) adalah dikira berdasarkan baki minimum bulanan selama 10 tahun!


Dah insaf, aku kembali ke pangkal jalan, buat calculation yang lebih tepat dengan jelas memahami makna bonus ASB. 39% tahun pertama.

Amacam dah nampak sekarang? 


Post ini akan saya improvise dari masa ke semasa bagi memastikan input yang lebih baik untuk pembaca yang berminat tentang pelaburan Loan ASB. Sila subscribe blog ini untuk mudah dapat update. Terima kasih atas minat dan sokongan yang tuan puan berikan.

Nak pergi keje pulak. Breakfast belum, mandi pon belom, siram kebun sayur belakang umah pon belom. Sambil bercucuk tanam, banyak yang saya nampak kaitan antara bercucuk tanam dan pelaburan. Tersengih sendirian depan pokok..hehe

Selamat Melabur Dengan Berhemah

54 comments:

  1. terima kasih.. semoga dpt membantu rakan rakan yg lain..

    ReplyDelete
  2. ye. itulah nawaitu asal. perbincangan detail ada di forum Himpunan Teknik Loan ASB (google sure jumpa). tq atas sokongan

    ReplyDelete
  3. salam... tuan ada file excel utk pengiraan? boleh up ke sini jika tak keberatan atau email kepada saya.. nak kira2 skit..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada. sila bagi e-mail address. actually dalam forum ada banyak sgt softcopy and dokumen yg forumers share.

      softcopy apa encik azhar nak?

      pembuktian ROI loan ASB lebih baik dari simpanan ASB sendiri?

      pembuktian terminate loan lebih baik dari serve loan sampai tamat loan?

      pembuktian ROI 40% dengan loan ASB?

      macam-macam lagi.

      Delete
    2. salam bagus la blog en nie...syer pun br je wat lasbi 100k
      muler2 rase nyesal je tpi dh abes khatam segaler link dlm blog en nie mcm xderla rase frust sgt...haha tq sgt
      ha en kalu sye nk jugak softcopy semua yg en ader tue boleh x...nk wat kire2 sndiri jugak nie email sye haruslah@gmail.com

      Delete
    3. Dah emel softcopy yang boleh tuan guna. Harap dapat membantu.

      Delete
    4. salam.saya pun nak softcopy tu..mohon di email ke mohdsaifudin@gmail.com

      Delete
    5. dh forward emel kepada encik pudin. tq

      Delete
    6. salam tuan.. boleh saya minta softcopy tersebut juga..
      ini email saya arefyzc@icloud.com
      terima kasih

      Delete
  4. Tuan mohon emelkan kepada saya juga.. martyfriedman22@gmail.com

    Terima Kasih
    zulhusni

    ReplyDelete
  5. dah emel.

    sila rujuk forum himpunan teknik loan asb, ada byk lg yg bagus2.

    cuba:
    http://carigold.com/portal/forums/showpost.php?p=14825031&postcount=10550

    selamat melabur dengan berhemah.

    ReplyDelete
  6. minta emelkan kepada saya juga segala softcopy ..
    rocktimurbarat@yahoo.com

    terima kasih daun keladi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah emel tuan koolman. moga murah rezeki jua

      Delete
  7. tuan,mohon email jgk softcopy... syahin_92@yahoo.com
    semoga tuan dimurahkan rezeki..

    ReplyDelete
  8. tuan..mohon email pd sy jugak..
    bedoh_joyah@yahoo.com.my
    sy masih membaca forum himpunan tu..byk sgt page..kena study pelan2..tq

    ReplyDelete
  9. Salam,

    C-M dan kyo, saya dah emel.

    Softcopy yang saya share ini adalah soal pilihan kaedah pelaburan semata-mata. Untuk tuan/puan fikirkan apa yang terbaik untuk diri sendiri jua.
    Andaikata tuan/ puan blh commit RM600 sebulan tiap bulan apa pilihan yang lebih baik antara 2 pilihan ni:
    A. Simpan dalam ASB RM600 sebulan
    B. Buat Loan ASB dengan bayaran bulanan RM600 sebulan (loan RM100k)

    Saya pilih B. tuan/ puan pilih apa, itu pilihan tuan/ puan jua. Sila rujuk lampiran excel simpan sendiri vs loan asb untuk memahaminya.
    Untuk semak berapa amaun yang akan diterima apabila terminate loan ASB, boleh semak dengan excel amortization yang disertakan bersama.

    Sekadar berkongsi.

    ReplyDelete
  10. emailkan saya jugak boleh?
    samsulamri.abdullah@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam maal hijrah,

      tuan sam, sila check inbox tuan.
      sila juga rujuk fail pembuktian baru berkaitan Long term vs short term loan seperti dalam post blog 12 November.

      support perbankan dan pelaburan islam dengan mengambil loan ASB islamik ye.

      Delete
    2. salam
      mohon emailkan plan , ROI dan kalau ada table dividen+ balance loan mengikut plan yang dipilih mzbzm1@gmail.com ..tqvm

      Delete
    3. Tuan dipohon merujuk 3 post terkini bulan november. Di situ saya link kan kepada beberapa post di forum yang ada dilampirkan softcopy yang boleh membantu tuan jua.

      Delete
  11. As salam

    Saya nk tanya bbpa soalan ttg lasb.harap tuan ariff dpt membantu...

    1.Apa bezanye utk apply lasb 200k dgn 100k tp ada 2 akaun totalnye 200k gak..

    2.tahun ke berapa lebih molek utk terminate loan lasb 100k/200k max serve dgn modal sendiri yang kita bayarkn..lets say sudah bayar 2 tahun..@ 3tahun

    3.itu jer dulu kot....apa2 kalu tuan ada softcopy dlm simpanan tolong emel kpd saya..matcc2012@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. dipersilakan join forum "himpunan teknik loan ASB". google sure jumpa. tiap soalan anda, akan cuba dijawab oleh otai2 dan rakan lain yang sentiasa sudi membantu. di blog ini, tukang jawab terhad.

      Di forum, hari ni awak tanya, semalam dah ada jawapan. hehe.

      Ini jawapan merujuk kepada soalan tuan:

      1. Banyak beza, antaranya

      a. 1 yuran vs 2 yuran proses rm70/loan
      b. ASBRTA 200k lebih rendah dari ASBRTA 100k+100k
      c. 100k+100k ada option untuk terminate salah satu akaun bila ada keperluan. 200k kalau nk terminate, x blh pilih2 dah.

      2. sila rujuk forum, saya dh upload perbezaan hasil terminate loan tahun 1 hingga 10 tahun. molek tahun ke berapa bergantung kepada umur yang tentukan nilai ASBRTA dan bulan ke berapa sudah langsai ASBRTA.

      3. sila rujuk forum, pelbagai softcopy blh download.

      tq

      Delete
  12. tq tuan ariff...
    saya saja nk keep in touch ngaan tuan...cg pon dah registered
    rich dady poor dady..

    ReplyDelete
  13. Salam,

    Saya kini mempunyai modal rm50k, planning untuk buat investment loan asb.plan untuk keluarkan selepas 3 tahun

    adakah saya akan dapat keuntungan maksimum dengan membuat loan asb 200k, selama 25 tahun, dan terus membayar sekaligus bayaran bulanan untuk 3 tahun?

    ReplyDelete
    Replies
    1. anda rugi RM7000 berbanding buat transaksi pembayaran secara bulanan.

      adakah tuan terlalu sibuk hingga tidak berkesempatan untuk buat transaksi ke akaun bank melalui internet banking/ cash deposit machine/ kaunter bank sekali sebulan atau sekali tiap 3 bulan atau sekali tiap 6 bulan?

      kiranya benar, terpulang la untuk tuan buat sebegitu. tapi saya pasti tidak akan bagi duit saya untuk dia gunakan dan manipulasi sesuka hati potensi duit saya.

      saya akan simpan dalam asb anak, dan buat transaksi secara bulanan.

      Delete
  14. ooo..ok..maksudnya saya simpan bajet pembayaran bulanan untuk 3 tahun itu kedalam account asb anak saya..tiap - tiap bulan saya bayar melalui internet banking?kalau pembayaran sekaligus untuk 3 buan atau 6 bulan ok lagi ke? Terima kasih atas penerangan..dimurahkan rezeki!

    Untuk makluman saudara..saya kini mempunyai modal sebanyak 50k, boleh tuan beri tunjuk ajar dan pendapat tentang jalan terbaik untuk memaksimumkan wang tersebut dalam jangkamasa kurang dari 5 tahun.

    ReplyDelete
    Replies
    1. setakat ni tiada internet banking dari asb ke akaun simpanan bank. cuma blh berurusan di rhb, maybank, cimb utk transfer asb ke akaun bank.

      dari akaun bank tadi la dibuat internet banking ke mana2 akaun utk pemotongan bayaran loan asb. kalau rajin, tiap bulan, kalau tak berapa nk rajin dan tak berapa nk free, pilih la tempoh masa yg sesuai. asalkan tak jd rekod pembayaran loan buruk, blacklist ccris nnt.

      untuk nasihat lebih lanjut berkaitan kaedah nk melabur rm50k, sila bawa ke perbincangan forum himpunan teknik loan asn di carigold.com. ramai otai di sana yg rajin menjawab.

      Delete
  15. terima kasih atas penjelasan tersebut, boleh ke tuan berikan pendapat peribadi tuan untuk pelaburan 50k tersebut. Ini berdasarkan penelitian saya tentang ilmu pelaburan yg tuan ada amat jauh tinggi berbanding saya.Harap dapat tunjuk ajar dari tuan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. maaf, saya tidak layak untuk memberi nasihat kewangan atau pelaburan yg terbaik. saya sendiri masih merangkak2 menyusun langkah.

      sebagai pelabur berhemah, cukup kiranya kita berpegang pada prinsip mencari rezeki yang halal yang terbaik mampu dijana dari potensi kewangan yang kita miliki. sukar bagi tuan, sukar juga buat saya untuk membuat pilihan bila membanding-bandingkan pakej pelaburan yang diwar-warkan.

      setiap individu pelabur ada personaliti masing-masing dalam memilih pakej pelaburan. ada yang fully attacking mode. ada juga yang defensive mode. ada risk taker ada play safe.

      cuba dapatkan idea dari penulisan dan perkongsian pengalaman mereka yang telah berjaya dalam forum. sy tidak layak.

      Delete
  16. tolong email file2 softcopy berkaitan pengiraan LASB ke hakamkaya@gmail.com tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sila rujuk inbox atau spam/ junk untuk softcopy yang mungkin dapat membantu. semua tu hanya anggaran berdasarkan pemahaman saya semata-mata.

      tq

      Delete
    2. minta jasa tuan email kt saya soft copy..tq

      Delete
    3. azimaziq ... mcm mana ye sy nak emel kalau alamat emelnya tak diberi?

      Delete
  17. Assalam tuan..mohon email ke dkbahar5@gmail.com

    tqvm

    ReplyDelete
  18. salam..mohon tuan email segala softcopy calculator utk rujukan saya..terima kasih (fikrighazali@gmail.com)

    ReplyDelete
  19. Salam tuan. Blhkah kita apply 400k lasb tp 2 akaun. 200k 200k. Max asb 200k kan. Jd blh kah buka 2 akaun 200k dlm masa yg sama

    ReplyDelete
    Replies
    1. limit asb meningkat = 200k + jumlah dividen dan bonus pernah diterima

      kalau dh sampai max, guna akaun proxy spt isteri/ suami/ adik beradik/ sdara mara/ anak pak mail sebelah umah ketua kampung atau sesiapa yg diyakini amanah dan setuju jd proxy dgn term yg sama2 setuju.

      Delete
  20. Assalamualaikum En Khairani. Minta email softcopy perbandingan bayaran tunai ASB vs Loan ASB atau apa2 yg berkaitan ke ktcscorps@gmail.com . Banyak ilmu yg diperolehi. Semoga tuan di murahi rezeki oleh Allah.

    ReplyDelete
  21. salam tuan , saya tidak berapa faham mengenai teknik 3 dimana modal 10k , monthly 400rm. jadi saya kena bayar sendiri + rm 400 gaji. saya dah buat pinjaman 50k asb , suami 100k . bayar duit sendiri 1200rm monthly , saya baru ini dapat duit 30k jadi nak masuk asb. bagaimana caranya saya lebih minat teknik 3...tolong tuan bagi pencerahan

    ReplyDelete
    Replies
    1. teknik leverage iaitu mempunyai satu dana yang blh memberi lonjakkan dalam pelaburan.

      dalam kes puan, puan blh commit 400 sebulan yang mampu serve loan ASB islamik 66k tenure 25 tahun. tapi dengan ada dana 10k, puan boleh tingkatkan amaun loan ASB ke 1233 sebulan iaitu tambahan 833 sebulan dari 10k/12 bulan.

      sekarang, puan boleh serve loan ASB 200k tanpa masalah untuk tahun pertama, dan tambahan 66k setiap tahun mulai tahun ke2 terhad kepada limit ASB puan.

      kalau dah cecah limit, blh mula cari proxy kiranya mahu.

      itu ketika puan ada 10k leverage fund. sekarang ada tambahan 30k. derma kepada anak yatim. besar pahala tu. terutamanya bulan ramadhan sekarang ni. hehe

      ok. serius balik. apa nak buat dengan 30k? kalau puan nak salurkan sepenuhnya untuk pelaburan dengan tool loan ASB, berikut perkiraan leverage teknik 3:

      30k/12 bulan = 2,500 sebulan
      mampu serve loan ASB 400k yang perlukan 2,400 sebulan. Cari proxy 2 orang utk 200k seorang. style saya pula, since 200k limit ASB, saya pakat dgn proxy saya untuk 150k sahaja seorang dan 50k untuk proxy buat sendiri bila dia ada kemampuan kewangan sendiri. saya bagi rm1k duit raya setahun.

      bg tiap kemampuan komitmen 600 sebulan termasuk leverage fund tu, maka puan boleh cuba dengan kaedah berikut:

      1. apply loan ASB islamik 100k dari maybank (maybank je ada islamik iaitu tiada riba).
      2. tempoh loan maksimum iaitu 25tahun/ kalau umur puan lebih dari 35 tahun maka tak, maka buat semaksimum mungkin.
      3. dapat dividen tahun pada 2 januari 2014 nanti, jangan joli katak. dividen tu adalah untuk bayar loan ASB berjumlah 7200 bagi tahun 2014.
      4. bayar je loan ASB 2014 dengan keluarkan 600 setiap bulan dr dividen dlm buku ASB ke akaun maybank. dengan kaedah ini, segala baki dlm akaun ASB masih generate dividen.
      5. 2015 dapat dividen lagi, layan sampai tempoh yang puan tetapkan sebagai tempoh untuk tuaian hasil. contoh: 24 bulan.
      6. cukup 24 bulan terminate loan ASB. proses terminate hendaklah mula seawal sebulan dua dari tarikh terminate. maklumkan secara jelas kepada bank/ ejen bank tarikh terminate adalah bila cukup 24 bulan.
      7. reapply loan ASB effective selepas dari tarikh terminate loan terdahulu. perlu proses bersekali dengan terminate loan dengan ejen bank yang sama.

      maka selepas 24 bulan, duit puan yg asalnya 7200 tu pada 2013 akan berganda menjadi dalam anggaran 7,200 + 3,500 = 10,700

      untuk 24 bulan ni puan dapat pulangan sebanyak 3500 dari modal 7200. maka keuntungan pelaburan puan adalah 3500/7200 = 48.6% untuk 2 tahun, iaitu purata 24.3% setahun.

      ini langsung tidak mengambil kira perkara berikut:

      1. lebihan dari cash flow positif. 7750-7200= 550 setahun. 2 tahun x 550 =1100
      2. bonus 115 tahun pertama, 230 tahun kedua. jumlah 115+230=345
      3. dividen dari baki yang ditinggalkan dalam buku ASB sebelum ia dikeluarkan untuk dipindah ke akaun maybank bagi potongan loan ASB. 7.75% x 7200 / 2= 279 setahun. 279 x 2 = 558

      1100+345+558= 2003

      3500+2003=5503
      5503/7200=76.4% untuk dua tahun
      purata 38.2% setahun pulangan dari pelaburan dengan tool loan ASB

      ini cuma anggaran kira-kira saya.

      jika tidak tepat sekali pun atau BLR meningkat dan jejaskan hasil terminate, katakan ia jejaskan 30% dari anggaran tu. maka 70% tepat pun anda dah dapat 17% pulangan. masih sangat bagus.

      tq

      Delete
  22. Salam Tuan,

    tolong email kepada saya file excel yang berkenaan dengan lasb nie nagor_ref@yahoo.com..terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam tuan, tolong email kat qtan76@gmail.com.
      Terima kasih

      Delete
  23. Assalamualaikum,

    Tolong email kat alziaf@gmail.com tuan. tk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,

      Boleh tolong emailkan ke azizskandar@gmail.com

      Terima kasih

      Delete
  24. tlg emailkn pd sy softcopy. sy berminat.
    muiz.bjaya@gmail.com

    ReplyDelete
  25. salam tuan blog

    mohon tuan emelkan softcopy.
    maextro6@gmail.com
    tq

    ReplyDelete
  26. cuba minta dgn rakan2 yang dh dpt softcopy ye.

    ReplyDelete
  27. email sya juga tn qhalupiz@gmail.com

    ReplyDelete
  28. emailkan kepada saya fuad.ismaiL@gmail.com


    terima kasih diatas perkongsian anda

    ReplyDelete