Monday, 12 November 2012

Loan ASB - Long Term vs Short Term Loans

Soalan cepumas pertama: 
Berapa lamakah tempoh loan ASB yang memberi pulangan pelaburan lebih baik?

Pilihan 1A: Long term 25 tahun;  ATAU 
Pilihan 1B: Short term 10 tahun
Jawapan: Bergantung kepada pilihan anda bagi soalan cepumas kedua.

Soalan cepumas kedua: 
Bila anda terminate loan?

Pilihan 2A: Hingga term tamat 25 tahun/ 10 tahun; ATAU
Pilihan 2B: terminate selepas 5 tahun seperti yang dibincangkan dalam post terdahulu Amortization Loan ASB - Terminate Loan: Pastikan Duit Anda Tidak Tidur Dalam Bank.

Pilihan anda dari dua soalan cepumas ini akan membezakan hasil pelaburan. Forum Himpunan Teknik Loan ASB boleh membantu anda merungkaikan pelbagai soalan cepumas untuk anda dengan agak terperinci.

Jawapan soalan cepumas:
Aturan mengikut Return On Investment (ROI) tertinggi ke terendah adalah mengikut kombinasi pilihan berikut

1. 1A+2A: Long Term 25 tahun + terminate selepas term tamat (~ 80%)
2. 1A+2B: Long Term 25 tahun + terminate selepas 5 tahun (~44%)
3. 1B+2B: Short Term 10 tahun + terminate selepas 5 tahun (~11%)
4. 1B+2A: Short Term 10 tahun + terminate selepas term tamat (~8%)

Pembuktian saya kemukakan di forum Himpunan Teknik Loan ASB di link berikut: Pembuktian Long Term vs Short Term; ATAU

Upgraded softcopy untuk semakan hasil terminate long term vs short term.

Namun berikut adalah perbezaan antara pilihan 2 dan pilihan 3: 

Perkara
Pilihan 2
Pilihan 3
Cash in hand
RM21659.71
RM51506.43
Modal
RM6980.28
RM32893.20
Hasil Pelaburan
RM14679.43
RM18613.23
ROI (5 tahun)
210.30%
56.59%
Yearly ROI
42.06%
11.32%


Nota: 

1. Loan ASB 100k
2. ASBRTA tidak termasuk dalam loan ASB
3. Dengan menggunakan teknik 2 (dalam Himpunan Teknik Loan ASB yang diasaskan oleh Tuan Ikeda) iaitu gunakan dividen untuk bayaran bulanan tahun berikutnya.
4. untuk Pilihan 3, tahun ke-2 hingga tahun ke-5 perlu tambahan RM5048.64 setahun on top of RM7650 dividen setahun.

Maka, anda pilih la sama ada nak ROI paling tinggi atau paling rendah. Saya pilih ROI ke-2 tinggi iaitu Long term dan terminate selepas 5 tahun. Kenapa saya tidak memilih ROI yang paling tinggi? Kerana dengan terminate selepas 5 tahun, saya mempunyai modal lebih besar  untuk membuat lebih banyak loan ASB. 

selepas 5 tahun, buat 2 akaun 
selepas 10 tahun, buat 4 akaun  
selepas 15 tahun, buat 8 akaun
selepas 20 tahun buat 16 akaun. 

Tahun ke 25 terminate semua. Pada ketika ni, lagi banyak dapat hasil kot berbanding dengan serve 1 akaun 100k hingga tamat 25 tahun. Cuma, kena ikhtiar la nak buat dengan akaun siapa. Perkiraan saya sebelum ni, hasil pelaburan dengan masukkira ASBRTA:

1. teknik 2 lasb 5 + 5 + 5 tahun (15 tahun) = 227,645.25
2. teknik 2 lasb 25 tahun = 143,392.83

Itu excel kira, dengan formula yang saya buat.

Apa pilihan anda sebelum dan selepas baca post ini, adalah pilihan anda jua.

Selamat melabur dengan berhemah, dengan ilmu di dada. 

14 comments:

  1. salam bro..bley mintak email x??sy nak ks plan sy (1 million in 10years)..nak minta tolong bro semak kan..takut ade yg salah..bley x??

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau ada masa, boleh. ni bukan abdhadijafar ke dalam forum tu? cos dia pon baru post ttg perkara ni hari ni. plan optimum blh je dengan terminate lebih awal dari 5 tahun. aku letak contoh 5 tahun untuk kes paling lambat. lewat dari itu, better simpan sendiri secara tabungan atau potongan gaji tanpa loan asb.

      so, sama ada 2,3,4 atau 5 tahun, anda pilih la sendiri.

      my email kentzige@yahoo.com.sg

      Delete
  2. thanx bro..really appreciate it.. ;)

    ReplyDelete
  3. aslm bro nak tanyalah..saya ada modal 10k macamana agaknya saya dapat memanipulasikan LASB nie..teknik mana agaknay yang sesuai dan dapat menjadikan saya jutawan ASB nie..

    ReplyDelete
    Replies
    1. untuk makluman tuan, sy baru bermula loan ASB pada februari 2011 hanya dgn allocation RM3k sahaja. skang sy dah ada RM450k loan ASB.

      tuan skang ada RM10k allocation utk loan ASB. sy pasti tuan blh pergi lebih jauh lagi berbanding saya.

      Sy melabur dalam pelbagai cara. Loan ASB hanya salah satu darinya. bila mula dgn loan ASB pada 2011, sy cuba dahulu dgn loan ASB RM100k untuk memahami dan menilai pakej Loan ASB dgn pengalaman sendiri.

      Setelah setahun dan memahami konsep Loan ASB. Saya tingatkan pelaburan Loan ASB dgn hanya satu pendekatan mudah hinggalah saya dapat RM450k loan ASB.

      saya guna teknik 2. modalnya pula adalah diambil dari setiapsen kenaikan gaji yg saya terima, saya salurkan ke Loan ASB. Saya terus kekal berbelanja seperti tahun 2011. sedangkan saya seorang penjawat awam yg dpt kenaikan gaji tahunan dan dah diberi kenaikan gaji pada awal 2012.

      bulan julai ni naik lagi gaji, sy buat pendekatan serupa, insyaAllah.

      jadi, kalau diminta pandangan saya, dgn RM10k tu, saya akan terus apply RM200k loan ASB islamik maybank, dan akan sy ikhtiarkan bagaimana untuk serve rm1160 sebulan untuk bayaran bulanan yg perlu sy langsaikan mulai bulan Mei kiranya loan saya lulus bulan Mac.

      Bulan mei hingga disember = 8

      RM1160 x 8 bulan = RM9280 sahaja.

      bukan januari 2014 tuan akan dapat RM11,625 dividen (anggaran 7.75%)

      tahun 2014 baru la cabaran bermula untuk tuan cari modal untuk bayar 1160 x 12 bulan = 13,920

      sy syorkan tuan simpan RM100 sebulan mulai sekarang. pasti cukup.

      januari 2015, dividen tuan dlm anggaran 15,500. terminate selepas 24 bulan dapat lagi Rm7k extra.

      Delete
    2. en. ahmad boleh tunjukkn cara/kaedah dgn modal sebyk 3k tue tak? igt nk try bermula dgn modal 3k spt yg tuan buat..

      Delete
  4. Assalam..

    Saya ingin bertanya berkenaan terminate Loan Asb.

    Saya telah membuat loan ASB sebanyak RM 55,000 di maybank.
    Pembayaran bermula Mac 2011.

    Tolong jelaskan cara bagaimana ingin terminate loan tanpa mengalami kerugian.

    Ini kerana bonus yg diberikan telah saya gunakan.

    Kerjasama dan bantuan encik amat saya hargai.

    ReplyDelete
  5. Salam tuan..

    Saya ingin bertanya berkenaan terminate Loan Asb.

    Saya telah membuat loan ASB sebanyak RM 77,000 di maybank.
    Pembayaran bermula Mac 2012.

    Tolong jelaskan cara bagaimana ingin terminate loan tanpa mengalami kerugian. Berapakah amount saya dapat daripada terminate loan tersebut. Kemudian,bolehkah pada tahun yang sama saya boleh apply loan asb balik. upgrade nilai menjadi 200k.

    Kerjasama dan bantuan encik amat saya hargai.

    ReplyDelete
  6. as Salam, mana lebih untung modal 7000 loan 100k, atau modal 13000 loan 200k?

    ReplyDelete
  7. Thank you so much... your blog is giving very useful knowledge for all.i didn’t have the knowledge in this now i get an idea about this..
    thks a lot:-)To know more cash on credit card

    ReplyDelete
  8. Asa syarikat pinjaman pinjaman bersedia untuk meminjamkan mana-mana jumlah yang anda perlukan untuk memulakan perniagaan peribadi anda. kami memberi pinjaman pada kadar faedah 3%, juga jika anda ingin membeli rumah di atas ansuran bulanan kita juga boleh menjual rumah untuk anda. supaya Sila memohon pinjaman pertanian pertanian. jika anda memerlukan hubungan pinjaman e-mel kami: asaloantransfer@gmail.com, anda juga boleh menghubungi e-mel ini: finance_institute2015@outlook.com, Mungkin ada banyak sebab mengapa anda perlu akses kepada beberapa wang tunai tambahan - daripada yang tidak dijangka pembaikan kereta atau rumah untuk membayar perkahwinan anda atau cuti khas. Tetapi apa sahaja yang anda memerlukannya, apabila anda meminjam antara $ 5,000 USD untuk 100,000 USD di atas.

    pengkhususan Syarikat.
    1) Kami memberi pinjaman pada kadar faedah 3%.
    2) Kami juga boleh membeli sebuah rumah pilihan anda dalam mana-mana lokasi pilihan anda.

    ReplyDelete
  9. We are an organization set up to help people in need of
    assistance, such as financial aid. So, if you are going through financial
    problem, if you have a financial mess and you need funds to
    starting your own business or you need a loan to pay off debt or pay
    bills, start a nice business or you find it difficult
    obtain capital loan from local banks, contact us today via e - mail
    rebeccawilliamsloanfirm@gmail.com

    "So, do not let this opportunity pass you by,
    You are advised to complete and return the details below ..

    Your Name: ______________________
    Your Address: ____________________
    Your Country: ____________________
    Your task: __________________
    The amount of loan needed: ______________
    Term of the loan: ____________________
    Monthly Income: __________________
    Mobile Number: ________________
    Did you apply for a loan before: ________________
    If you have filed a previous loan, where you are treated honestly? ...

    Act fast and get out of financial stress, mess, and challenges
    contact REBECCA WILLIAMS LOAN FIRM today via e - mail:
    rebeccawilliamsloanfirm@gmail.com

    ReplyDelete