Friday, 12 October 2012

Terminate Loan ASB - Berapa RM Saya Dapat?

Tentunya anda nak tahu hasil pelaburan anda. Tidak banyak pelaburan yang anda boleh jangka hampir tepat berapa pulangan selepas 5 tahun. tapi dengan Loan ASB, boleh. Itu salah satu feature menarik Loan ASB, predictable, measurable. 


Jadi, anda pasti nak tahu berapa bakal diperoleh bila anda terminate loan ASB sebagai mana diterangkan dalam post terdahulu:

Amortization Loan ASB & Terminate Loan: 

Pastikan Duit Anda Tidak Tidur Dalam Bank



Baiklah, mari kita belajar dari pengalaman orang yang sudah beberapa kali terminate loan ASB - Tuan alphaOne, antara otai yang paling helpful di forum Himpunan Teknik Loan ASB. (telah dapat keizinan beliau - arigato gozaimas)

Ada beberapa contoh Tuan alphaOne kongsikan di Visitor Message beliau. Untuk mudahkan anda, saya bawakan contoh seperti di bawah:

A. Mengapa Terminate lepas awal (1-5tahun)?

Lasb-i 50k, 25thn, rm289/bulan, 1thn 3bln

Claim prinsipal loan : Tiada (perlu bayar rm67.63 untuk tutup acc kerana baki loan masih melebihi nilai 50k)
Claim asbrta drpd etiqa : rm683.00

Modal
installment loan : rm289 x 15 = rm4335
yuran pemprosesan : rm70


Dividen
Dividen ASB 2011 : 50k x 7.65% = rm3825
Dividen ASB 2012 : 50k x 7.50% x 3/12 = rm937.5 (anggaran)

ROI : net cash/modal x 100

rm(683+3825+937.50)-(4335+70+67.63)/(4335+70+67.63) x 100 = 21.8%

17.4% setahun

B. Pembuktian 37.5% ROI

Ni kes study sy sdr ok..
Harap dpt jd panduan pd semua..

LASB-i 50k, 25thn, rm 272/bln, Maybank
(1/1/2010 - 1/4/2012) - 2thn 3bln
Terminate pd 31/3/2012 - settle pd 13/4/2012
Bayaran balik drpd Maybank - rm 1328.41 (Ammortize loan)

Loan Repayment
rm 272 x 12 = rm 3264 (2010)
rm 272 x 4. = rm 1088 (2011)
rm 294 x 8. = rm 2352 (2011)
rm 294 x 4. = rm 1176 (2012)

Processing fee = rm 90
Total payment = rm 7970

Dividen + Bonus

2010 : rm 321.50
2011 : rm 3764.45 + rm 73.13
2012 : rm 3825.00 + rm 118.90
2013 : rm 937++ (estimated)
Total received : rm 9039.98

Net Profit

Net profit after cancellation of LASB-i
rm 9039.98 - rm 7970.00 = rm 1069.98

Net profit for this investment/saving
rm 1069.98 + rm 1328.41 = rm 2398.39

RM 593.00 hasil claim asbrta..

so kiraan ROI nye adalah...

(2398.39+593.00)/7970 x 100 = 37.5%

alhamdulillah.. walaupun lewat dpt blk claim tp capai jgk 30%..

16.7% setahun

380 comments:

  1. Blh x tlg kirakan utk 20k if 3 tahun sy nk terminate...then every month sy byr tnpa keluarkan dividen tahunan...

    ReplyDelete
  2. sy kira dgn anggapan loan asb 20k ini:
    1. dgn tenure 25tahun
    2. disburse 1 jan 2013
    3. pada kadar BLR-1.65% = 4.95%
    4. asbrta tidak include dlm loan asb.

    A. baki dalam ASB
    dgn anggaran pada kadar 7.65%, pada 2 januari 2016 baki dalam akaun ASB adalah = RM4950.09

    B. nilai terminate loan
    nilai diterima bila terminate loan ASB pula adalah (anggaran sahaja kerana tiap bank lain cara kiranya) = RM1349.66

    C. asbrta dikembalikan
    sila rujuk tuan alphaOne di forum Himpunan Teknik Loan ASB

    maka total dlm tangan adalah = RM4950.09 + RM1349.66 = 6299.75

    asbrta blm diambilkira ye. yg pasti kalau anda simpan sendiri secara tetap dengan kadar yg sama iaitu pada RM116.34 sebulan dalam akaun ASB, pada 2 januari 2016 anda cuma ada RM4703.98.

    blh cuba kira sendiri.

    ada softcopy excel yg boleh sy emel kat MissLykaLyka.

    1. utk kira nilai dlm akaun ASB (dividen)
    2. nilai terminate loan (prinsipal dari amortize)

    untuk nilai asbrta blh tanya tuan alphaOne berapa% nilai dari asbrta yg dikembalikan bila terminate loan (betul ke 35%, sy pon tak pasti).

    kalau MissLykaLyka nk softcopy, blh sy emelkan.

    ReplyDelete
  3. Assalam.. Blh x tolong kirakan untuk 100k jika 4 thn sy nk terminate dan bulanan sy byr guna dividen tahunan. sy start loan asb 01.04.10 tenure 25tahun.. bayaran bulanan rm583.

    ReplyDelete
  4. tuan bagi dua soalan hampir sama dalam dua post berbeza. jadi saya ulang jawapan yang sama jua. cuma soalan sebelum ini tuan tanya untuk terminate selepas 37 bulan. ini jawapan untuk 37 bulan sahaja:

    amortization calculator byk dpt tuan cari di laman web.

    contoh: http://www.amortization-calc.com/

    atau byk softcopy yg telah dikongsi di forum tu untuk rujukan. Cuma, ia hanyalah panduan asas sahaja kerana tiap bank guna formula mereka yang tersendiri.

    merujuk kepada kes tuan, sekiranya loan tidak termasuk ASBRTA, anggarannya tuan dapat RM6,747.64.

    sekiranya ASBRTA termasuk dalam loan pada kadar RM2,700, tuan akan dapat prinsipal dalam anggaran RM4,229.82.


    amaun ini dikira dengan andaian tiada perubahan pada BLR.

    neway, kes tuan melibatkan perubahan BLR iaitu 5.80 mulai mac 2010, naik 6.05 mulai mei 2010, naik 6.30 mulai julai 2010, dan akhirnya naik 6.60 mulai mei 2011 hingga sekarang.

    anda tentunya telah diberi pilihan sama ada untuk kekal tenure 25 tahun atau kekal amaun bayaran bulanan seperti yg dalam perjanjian pinjaman pada april 2010.

    maka nilai amortization yg tuan perolehi adalah jauh lebih rendah dari perkiraan tadi. sila rujuk bank jua untuk nilai yg lebih tepat.

    ReplyDelete
  5. tuan,nak tanya ,perlukah saya terminate awal memandangkan umur telah mencecah 39 tahun,saya memang telah buat lasb 200k tahun lepas bayaran bulanan rm1200 lbh.

    perancangan ialah bayar dalam 3,4 tahun guna duit sendiri, selepas tu bayar guna dividen sehingga habis 25 tahun

    ReplyDelete
  6. saya tiada jawapan untuk soalan tuan. Hanya tuan yang tahu apa yang terbaik untuk diri tuan. tuan hanya perlu tahu kesan tiap tindakan. dengan ilmu, kita dapat membuat penilaian yang lebih baik.

    saya cuma boleh memberi pendapat saya kalau saya berada di tempat tuan. saya 2 tahun muda dari tuan. tetap saya buat loan asb tempoh maksimum iaitu 23 tahun. dan tetap akan saya terminate selepas 3 tahun.

    asas pertimbangan adalah untuk dapatkan hasil paling tinggi dari pelaburan. saya tak suka potensi kewangan saya bekerja pada tahap kurang 10% setahun. oleh itu, tak akan saya biarkan dividen dalam akaun asb yang hanya bagi pulangan 7.65%. Opportunity lost yg tidak digemari pelabur.

    Hanya di akaun anak sahaja yang saya biarkan pada kadar 7.65% tu. diorang dah umur 18 tahun nanti tetap akan pastikan dapat minimum 20% setahun dengan teknik lasb yang tepat. Tak perlu nk beratur tunggu Bank Rakyat yang dapat 20% tapi bukan compounding macam asb. atau Koperasi Peneroka Felda juga yang pada 15%. mahu pun Koperasi angkatan tentera 15%. semuanya tiada unsur compounding maksimum.

    jadi tuan buat la pertimbangan, sama ada nak usaha supaya dapat 20% hingga 40% pulangan atau berpuas hati dengan 7.65% setahun. satu pemilihan yang mudah bagi yang celik pelaburan. melainkan memang dah nak rehat dah.

    ReplyDelete
  7. Assalam tuan.

    Terima kasih sbb bnyk highlight intipati dari himpunan teknik ASB dari carigold. Mudah utk org baru mcm sy belajar teknik ASB disini. Mohon pencerahan dr tuan sbb sy msih sdikit keliru dgn beberapa perkara yg mlibatkn bayaran tambahan selain daripada yg tertulis di jadual pembayaran.

    ASBRTA adalah insuran atau takaful bukan? mksdnya pinjaman sy di maybank mempunyai ASBRTA drpd etiqa? sekiranya btl, mksdnya jumlah ASBRTA setiap org adalah berbeza, kn? Sekiranya btl, adakah lebih baik sekiranya bayaran ASBRTA ini dilakukan secara lump sum? dan apakah yg akan terjadi sekiranya kita terminate loan tersebut selepas beberapa thn?

    Kemusykilan sy yg ke-2 adalah berkaitan wasiat. Bayaran yg dikenakan oleh maybank adalah sebnyk rm300 dan bayaran ini dimasukkan dlm installment bulanan. soalan sy adakah proses ini perlu dan hanya mebeng shj ke yg ada kemudahan ini.

    p/s: baru tahu jumlah ASBRTA dgn loan ASB Islamik adalah around 25% lagi rendah dari konvensional. sy dh sign utk beli sijil dgn cimb & mbb sbb nk tahu perbezaan. kalut sket sbb nk cr pluang start bulan 1 thn dpn.. =)

    TK

    ReplyDelete
    Replies
    1. Berikut jawapan bagi persoalan tuan:
      1. ASBRTA maybank drp etiqa.
      2. Ya ASBRTA berbeza antara tiap pemimjam bergantung kepada banyak faktor dan telah dijelaskan dalam post terminologi-dalam-pelaburan-loan-asb. antaranya umur, jantina, tempoh loan, amaun loan.
      3. ASBRTA dlm loan vs ASBRTA cash lump sum adalah antara topik menarik dibincang di forum. saya pilih ASBRTA dalam loan.
      4. sila rujuk pengalaman tuan alphaOne berkenaan apa terjadi selepas terminate loan pada ASBRTA. ada rebate kepada kita. sila rujuk bank untuk maklumat lebih tepat. sila contact bro reggae.
      5. proses wasiat adalah optional. ada pelbagai institusi yg uruskan wasiat. maybank bagus cos ambil inisiatif tawarkan pakej dengan ada wasiat. saya tak ambil pon.

      pesanan...pilihlah pinjaman islamik.

      Delete
  8. Boleh tak tolong kirakan anggaran pinjaman saya asb loan sbnyak 100k untuk 2 dan 3 tahun..

    ReplyDelete
    Replies
    1. awak nk apa sebenarnya bro?

      kalau nk tau hasil pelaburan = dividen + prinsipal + rebate insuran ASBRTA untuk 2 dan 3 tahun

      1. dividen tunggu PNB umum berapa %
      2. prinsipal boleh buat anggaran dengan amortize calculator
      3. rebate insuran dalam 70% untuk 2 tahun, atau 65% untuk 3 tahun dari nilai insurans ASBRTA.

      Delete
  9. Salam Tuan,

    Sy nk terminate akaun ASB sy. Sy dh terima dividen sebyk 4 kali iaitu 4 thn sudah sy guna dgn loan sebyk 40k dr Maybank. Jika sy nk terminate loan ini brapa byk pulangan sy akn dpt?

    Loan : RM40000
    Monthly : RM269
    Tenure : 20 years

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cuba buka dokumen berkaitan loan asb yg diterima dari bank. Bukan kontraknya, tetapi berkaitan ASBRTA yg turut dinyatakan nilai insuran yg menyusut setiap tahun (namanya pun ASBRTA kan? - ASB reducing term assurance)

      lihat pada sum insured tahun ke-5. 40k tolak nilai tersebut itu la anggaran nilai yg awk akan dapat. tambah pula dengan rebate asbrta 60% dari nilai insuran.

      sy cadangkan tiap 2 tahun terminate.

      Tk.

      Delete
    2. assalam tuan.

      i really need ur advice. i already apply for rm175k asb loan n add another 25k my own fund. plus insurance, loan amount will be rm178,230.00. duration 30 years. i have extra fund to pay the monthly instalment (rm951) for the first year. then next year bayar guna dividen je. so is it a good or bad investment? or should i terminate the loan at certain time? huhu. minta tunjuk ajar sifu... =)

      Delete
    3. i believe u asked the same question thru emel and i have replied. feb 2013

      Delete
  10. as salam

    bole tlg kirakn utk sy ...misalan
    lasb 1M...byr utk 1 tahun jer...tahun ke2 terminatekn...

    cmner kiraan anggarannyer..

    tqq tuan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba kira sendiri, pastu sy cuba betulkan apa yg slh. tkkan awk tak tau berapa kena bayar setahun, berapa dividen setahun.

      nk tau nilai terminate, buka je la softcopy amortize calculator. yg ni berlambak kat internet calculator amortize.

      nk tau nilai rebate asbrta je kalau yg susah sgt pon.

      cuba kira dulu, then sy bantu di mana tuan mungkin terslh je. baru la tuan belaja dan tak tanya balik soalan tahap pemalas. bukan mengata. sesaja nk bagi telinga pedih skit je. kesannya mungkin tuan akan cuba blaja sendiri dulu dan kaji setakat mampu.

      kalau tersangkut kat mana2 tanya je kat forum.

      Delete
  11. mmmmm

    saya lom start lgg,tu le masalah nyer..kne tanya pada yang master

    satu lg...

    Secara praktikalnya, dengan serve loan ASB 100k anda cuma perlu modal 7200 sahaja. Selepas 2 tahun, anda terminate anda akan ada 12000. Sesuatu yang tidak diperolehi dengan simpanan ASB kaedah simpanan sendiri mahu pun oleh pelaburan dalam Koperasi Peneroka Felda, Bank Rakyat atau pun emas.

    ttg nota ni...12k tu kasar ke bersih punya kira2.

    p/s harap tuan dpt bagi formula utk saya latih tubi utk soalan saya diatas

    maap saya mmg benak pala otak pasal math ni....math dpt 9

    yg serius...mat

    ReplyDelete
    Replies
    1. mat yg aku jumpa pagi tadi ke ni? adoyai mat. tadi tak pulak ko tanya soklan ni kat aku. aku tau ko ada modal besar.

      ok. cenggini mat. ko tau dah kan utk loan ASB 100k ko perlu modal 7.2k.

      ko mmg ada modal 72k utk serve loan ASB 1juta tu kan. selepas 2 tahun ko akan dpt lebih kurang 120k. ni kiraan kasar je. lain umur lain la jawabnya kerana nilai rebate asbrta ada kaitan ngan nilai asbrta yg merujuk kepada umur.

      kalau nk tau pulangan selepas setahun blh dianggarkan dalam 92k. congakan aku je ni mat.

      Delete
    2. tuan tima kasih banyak2...

      harap tuan jgn adoyai ngan saya lagii yea....hehehe

      nice to meet u yesterday..byk pengalaman tul ko ngan buat duit.

      p/s cefiro drifter...

      Delete
    3. sembang sembang jugak mat. apply loan asb belum jugak ko buat. org keje ngan gaji rm5 sejam pon dah berjaya buat max loan asb. takkan la nak bior je duit ko buat keje sambil lewa je. asb 7.75%, loan asb dapat dlm 33% dah 4 kali ganda lebih cekap tu.

      Delete
  12. ada softcopy excel yg U emel kat MissLykaLyka.

    1. utk kira nilai dlm akaun ASB (dividen)
    2. nilai terminate loan (prinsipal dari amortize)

    bleh u email kat sy sekali?

    zoolfadli1977@gmail.com

    tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah emel tuan.

      untuk makluman, perkara yang saya kongsikan di blog ini hanya sekelumit dari ilmu yang dikongsi di forum. sila rujuk ke forum himpunan teknik loan ASB di carigold.com untuk berguru dengan yang lebih mahir.

      blod ini cuma untuk memudahkan pencari maklumat ditemukan dengan forum tersebut sahaja. di samping utk mudahkan mecari topik yg blh dicari mengikut post popular atau post mengikut bulan.

      tq

      Delete
    2. salam...

      bleh email kat sy jgak x?
      sy pun nak kira brapa sy dapat klu terminate loan asb..
      tq..

      herry_hassan@yahoo.com

      Delete
    3. bila terminate dpt dua perkara:

      1. prinsipal loan yg kita dah lunaskan yg blh dikira dgn http://amortization-calc.com/ (masukkan amaun loan include insuran & tempoh loan & interest rate)

      2. rebate insuran yang dikira dari % dari premium insuran. % merosot dari tahun ke tahun. 75%, 70%, 65%. makin lama makin sedikit

      anggarannya 3500 per loan ASB 100k term 25 tahun kalau terminate selepas 24 bulan. kalau BLR tak berubah blh dikata hampir tepat la tu.

      kalau loan RHB serta loan yg kena exit penalty, sah sah tak sama.

      Delete
  13. Salam. Saya buat pelaburan ASB sebanyak RM7xxx sehari sebelum ianya ditutup pada bulan 12/2012 (x igt tarikh tepat). Hari ini apabila update status buku ASB, ianya x capai sasaran seperti yang diisytiharkan Bonus ASB. Mengapa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. dividen = purata baki minimum bulanan x 7.75%
      bonus = purata baki minimum bulanan selama 10 tahun x 1.15%

      semak minimum jan, feb hingga disember. jumlahkan dan cari puratanya. baru layak didarab 7.75%. kalau x cukup sebulan awak tak dapat sesen pon. kalau cuma sebulan pon hanya dapat 7.75%/12

      semak minimum jan, feb hingga disember selama 10 tahun jumlahkan dan cari puratanya. baru layak didarab 1.15%. kalau x cukup sebulan awak tak dapat sesen pon. kalau cuma sebulan pon hanya dapat 1.15%/120 bulan

      fahami konsep kiraan dividen dan bonus supaya anda tak akan kecewa.

      Delete
  14. salam tuan...minta pendapat,sy mahu membuka asb...dan sy nk ambil asb loan 100k ikat slama 5tahun sahaja dengan maybank.sy ada tengok pembayaran bulanan dia rm1979 jadi..skrg sy mempunyai modal sbyk 23k utk di labur pada tahun pertama.Persoalan sy ialah adakah dividen utk tahun pertama boleh di anggarkan cecah 17k dan sy boleh mengunakan dividen tahun pertama utk membayar tahun kedua.sy tidak berapa peka dengan kiraan asb ni jadi minta tolong eh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. thn 1
      ada modal 23k
      bayar loan asb = 12x1979=23,748

      thn2
      perlu lagi 23,748. mana nak cekau?
      dividen thn1 kalau penuh dapat dlm 7.75%x100k=7.75k
      23,748 - 7,750 = 15,998 lagi diperlukan. Mana nak cari 16k ni?

      itu lah peritnya buat tempoh loan pendek, merana setiap tahun untuk cari duit tampung bayaran pinjaman bulanan. Cash flow negatif setiap bulan, setiap tahun. Teruskan kiranya anda mmg ada sumber 16k untuk topping up setiap tahun. Anda cuma mendapat hasil bila terminate loan sahaja.

      Kesimpulan: anda tentukan sendiri ikut kemampuan. Tempoh loan pendek, bukan pilihan hampir 100% pengikut forum teknik loan ASB yang fokus kepada pelaburan cash flow positif.

      tq

      Delete
    2. ohhhh terima kasih banyak2...jadi sy kena amik 200k tp ikat selama 20 thun atau 25 tahun..bulanan 1200 jadi tahunan 14400k maka bolehlah kan jadi kan modal pusingan bagi tahun kedua jika 7.75% darab 200k bsamaan dengan anggaran lebih kurang dalam 15k..jadi sini sy kena amik long term loan utk plaburan cash flow yg positif.betul klo salah...tq ..hihihihi

      Delete
  15. salam,
    mcm mane nk kire sy pny pulangan ..da byk 7thn
    blnn rm151.25thn...

    harap boleh membantu.

    sy da pon stop.
    tgu kepututsan bank sje sy dpt brp.

    tq.

    ReplyDelete
    Replies
    1. 7 tahun means 2005... pakej paling lama pon 20 tahun. Interest rate pon tak sebaik sekarang. BLR pon dh banyak berubah.

      agak susah nk kira. since dh submit utk tamatkan. tunggu je la ye. yg pasti, berbaloi utk terminate pakej yg tak berapa nk bagus di zaman dahulu kala tu.

      ramai lagi yg masih belum sedar dan teruskan serve loan asb dgn pakej yg sgt byk kekurangannya berbanding pakej sekarang yg super duper n byk persaingan sesama bank.

      langkah paling bijak untuk tamatkan loan ASB telah anda buat. what is ur next brilliant move? tidak ke anda nk reapply loan ASB dengan limit yang lebih tinggi?

      ingat, dengan maybank, terhad 200k sahaja kalau nk dpt full 200k loan. exceed 200k anda hanya dapat 95% loan je. 5% kena guna cash sendiri utk beli sijil ASB of that amount

      Delete
  16. Tuan sy baru je apply loan ASB Flexi rm100k.Harap2 approve.
    Staff bank tu kate lps 4 thn sy boleh kluar 40% dr loan sy..so kalau rm100k,boleh keluar rm40k la thn 2017 nanti.
    Soalan sy,perlu ke sy terminate 2 thn skali atau tnggu 4 thn w/d 40% + terminate trus.
    Cume sy masih x faham tentang pengiraan ammortize.
    sy cube gune calculator tu.
    Cth mcm sifu ikeda bg ni
    "Kaedah 1(Guna duit sendiri serve loan selama 3 tahun,Loan 200k,Monthly 1,162)
    ASB 3 tahun = 200000 x 1.075^3 = 248,459
    Ammortize loan (bulan ke-37) = 186,361
    Nett dapat = 62,098
    Modal = 1162 x 12 x 3 = 41,832
    Untung = 62,098 – 41,832 = 20,266
    ROI = 48.45%

    sy gune calculator ni
    http://www.calculatorweb.com/calculators/amortcalc.shtml

    p masih x dpt jumlah $186 361 tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya tidak pasti apa yg dimaksudkan dengan boleh keluar 40% dari loan selepas 4 tahun tu. adakah sama seperti ASB Flexi yg ditawarkan maybank? atau puan salah faham dengan pengeluaran yg dimaksudkan adalah jumlah dividen + bonus selepas 4 tahun iaitu dengan pengiraan bank officer yg salah seperti berikut:

      100,000 x 1.089 = 108,900
      108,900 x 1.089 = 118,592
      118,592 x 1.089 = 129,147
      129,147 x 1.089 = 140,641

      pegawai bank yg tak terer ni mungkin cakap puan akan dapat dividen + bonus 40k selepas 4 tahun. dia salah guna konsep bonus tu since 7.75% dividen + 1.15% bonus tak sama dengan 8.9% dividen.

      kalau cara betul adalah

      100,000 x 1.0775 = 107,750
      107,750 x 1.0775 = 116,100
      116,100 x 1.0775 = 125,098
      125,098 x 1.0775 = 134,794

      maka dengan teknik serve loan dengan duti sendiri dan dividen tak disentuh, selepas 4 tahun puan akan ada 34.8k terkumpul dlm akaun ASB puan.

      mungkinkah ini yg dimaksudkan?

      NEXT

      sy dah cuba calculator di

      http://www.calculatorweb.com/calculators/amortcalc.shtml

      dan sy dapati tiada masalah pon kerana tetap diberi pada bulan ke 37, balance loan adalah RM186,504.77.

      adakah anda silap masukkan perkara berikut:

      amaun loan 200k
      interest rate 4.95%
      tempoh loan 300 bulan (12 bulan x 25tahun)
      display dlm monthly (baru blh semak bulan ke 37 berapa baki loan)

      sy rasa awak salah letak bilangan bulan 300 bulan tu kot.

      Delete
  17. kiranya ASB FLexi yg dirujuk, puan perlu fahami dengan jelas konsep ASB Flexi. Jangan terburu-buru.

    Saya telah merujuk sebentar tadi di forum Himpunan Teknik Loan ASB. Dalam kurang 5 minit sy dapat jawapan dari tuan alphaOne seperti berikut:

    utk asb flexi cash.. hanya bole aktifkan perkhidmatan ini sekiranya peminjam sudah melunaskan 40% drpd nilai pinjamannya.. iaitu mungkin dlm masa 4 tahun.. dari tempoh pinjaman 20 tahun.. dan peminjam layak untuk mendapatkan sijil bernilai 95% daripada nilai sijil pertama yang boleh ditebus untuk mendapatkan cash.

    dan jika dah aktifkan asb flexi cash.. peminjam akan terikat pada kontrak baru. jadi x bole nk terminate terus selepas mendapatkan sijil tersebut. cuma yg untungnya peminjam seperti mendapatkan kemudahan PL drpd sijil asal yg disandarkan dan interest berdasarkan baki berkurang.. tp tempoh pembayaran balik adalah selama 10 tahun atau sehingga umur 60 tahun mana yang terdahulu.

    harap puan jelas dengan penjelasan ini. puan dipersilakan turut sama dlm forum Himpunan Teknik Loan ASB untuk dapat pelbagai input2 yang lebih pantas dan dari beberapa otai dlm loan ASB. Banyak juga input selain loan ASB dibincang di situ. Moga dapat membimbing kita ke arah pelaburan berhemah jua.

    ReplyDelete
  18. Terima kasih tuan.bermakne lepas buat pembayaran 40% dr total pinjaman tu,sy bole buat OD 95% dr rm100k yg sy loan tu.betul ke pemahaman sy tu...
    Sy mmg jadi silent reader dlm forun tu.tgh study teknik tn ikeda.byk lg sy xfaham tentang pengiraan sume...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ASB Flexi Cash belum saya fahami selok beloknya dan tidak saya gemari. Tuan alphaOne banyak mengkaji perkara ni. kajian saya cukup sekadar memberi kesimpulan ia bukan tool yang sesuai untuk saya.

      justeru, tidak mampu saya ulas lanjut. pohon rujuk pada yang arif jua hendaknya.

      Delete
  19. Salam, jika saya ambil loan dr easy rhb kemudian dividen yang saya dapat digunakan untuk modal loan ASB kedua di Maybank, berape ROI untuk cara ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. awak faham tak apa yg awak tanya ni?

      awak faham tak apa beza teknik 1 dan teknik 2. secara dasarnya, soalan awak serupa je dgn 2 akaun dengan teknik berbeza seperti berikut:

      akaun pertama loan ASB dgn RHB bayar dengan gaji (teknik 1)
      akaun kedua loan ASB dgn Maybank bayar dengan dividen loan pertama (teknik 2 modal tahun pertama dari dividen loan pertama)

      ramai org buat macam ni. komitmen bulanan konsisten. tapi tiap tahun gandakan pelaburan. 50k + 50k + 50k. tapi komitmen bulanan sama je rm300 je. antara kaedah paling optimum.

      Delete
  20. tiap akaun pula terminate selepas 2 tahun. maka konsisten dapat hasil terminate pula tiap tahun 1800 (loan 50k), 3600 (loan 100k), 5400 (loan 150k), 7200 (loan 200k). hasil terminate anda meningkat tiap tahun. loan asb anda meningkat juga tiap tahun. bonus juga begitu. hanya dengan rm 300 sebulan konsisten.

    pasal tu, tak hairan bila ramai org dengan gaji rm5 sejam boleh dapat rm200k loan asb dan tiap tahun dapat hasil terminate + dividen + bonus + asbrta rebate.

    ReplyDelete
  21. salam...Sy nk terminate akaun ASB sy. Sy dh terima dividen sebyk 4 kali iaitu 4 thn sudah sy guna dgn loan sebyk 10k dr Maybank. Jika sy nk terminate loan ini brapa byk pulangan sy akn dpt?

    Loan : RM10000
    Monthly : RM108
    Tenure : 10 years

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1stly, tahniah cos anda bjaya disiplin selama 4 tahun. anggaran sekitar rm3,380 termasuk rebate asbrta. anda dh ada modal utk upgrade pelaburan dgn apply loan asb islamik 45k 25 tahun. ini hanya dr hasil terminate je.

      dividen yg diperolehi januari baru2 ni bro jgn terbabas joli sakan plak. 750 tu blh jd modal utk lg 10k loan asb islamik 25 tahun.

      semua ini berlaku tanpa sentuh sesen pon duit gaji. yg pasti januari 2014 anda akan dpt dividen + bonus utk sijil ASB 45k+10k. duit terminate kalau tinggal dlm asb n keluarkn bila perlu shj pula akan bg hasil jugak. tanpa perlu join skim cepat kaya, duit terhasil dl pelbagai cara:

      1. hasil terminate
      2. asbrta rebate
      3. dividen + bonus sijil asb br apply 45k + 10k
      4. dividen + bonus duit terminate yg simpan dlm asb n keluar bila perlu je.

      ini br betul duit keje utk kita. dr sumber yg kita tau. bkn dgn skim cepat kayap, yg buat ramai org kurang siuman n x lena tdo mlm.

      Delete
    2. maaf. saya ingin bertanya antara loan asb cimb dan maybank mana yang lebih baik.
      dan mengikut teknik tuan, terminate setiap 2 tahun dan apply semula kan?

      berapakah minima loan yang terbaik berserta tempohnya utk mendapat ROI yang bagus?

      Delete
  22. assalam tuan.

    i really need ur advice. i already apply for rm175k asb loan n add another 25k my own fund. plus insurance, loan amount will be rm178,230.00. duration 30 years. i have extra fund to pay the monthly instalment (rm951) for the first year. then next year bayar guna dividen je. so is it a good or bad investment? or should i terminate the loan at certain time? huhu. minta tunjuk ajar sifu... =)

    ReplyDelete
  23. loan ASB is good investment indeed. or even some may say, it's the best passive + secure wealth creation tool.

    don't be awed by the 30 years term and all the interest u'll be paying, since serving the loan for whole 30 years is indeed not a wise move.

    act smart, terminate it in less than 5 years, or i myself terminate after 2 years to gain bigger capital to roll for my next wealth creating plan.

    u did a great move there by taking the 30 years tenure. u'll be having positive cash flow each year, gain higher n higher bonus each year til u fully invested for more than 10 years to have full ASB bonus.

    ur next move toward check mate is full attacking investment. but for some people they will have some defensive steps taken too. it's all up to your choice then. decision is yours to make. u pave ur own path toward ur brighter future.

    all the best bro

    ReplyDelete
  24. thank u for the reply.. it s just that im wondering what will be my gain if i terminate the loan. taktau macam mana dia kira nanti. total loan rm 178,230.00 .. rm 175k plus insurance.. according to the loan amortization calculator, after 3 years balance loan will be rm 170,358.35...just need some clear picture on the projection..hehe...nak tau if terminate loan cmne kira dia..kita dapat ape je nti... wish to learn a lot from u on investment..im 25 this year...so really need proper planning..kalau tak duit hilang jd abu je.haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. according to my amortization table, after 36 month, loan of rm178,230 with 30 years tenure will have rm169,860.11 balance.

      so, u will get 175,000.00 - 169,860.11 = 5,139.89 on prinsipal alone.

      for the insurance, u'll get around 65% of total insurance = 65% x 3,230 = 2,099.50

      total = 5,139.89 + 2,099.50 = 7,239.39

      that 7k+ on top of your positive cash flow of =
      dividen - annual loan payment =
      (175,000 x 7.75%) - (951.34 monthly payment x 12 months) =

      13,562.50 - 11,416.08 = 2,146.42 per year
      that'll be 6,439.26 on dividen surplus alone for 3 years

      bonus wise will be only around 1,207 for 3 years.

      total u'll gain = 7,239.39 + 6,439.26 + 1,207 = 14,885.65

      14,885.65 out of modal yg keluar only 11,416.08

      return on investment will be = 14,885.65/11,416.08 =
      130% for 3 years
      43% per year!!

      name 1 unit trust/ investment tool that will give you this return per year.

      Loan ASB with optimised technique does just that. A great wealth creation tool indeed.

      lets say it goes wrong somewhere in BLR, economic turmoil or anything. let say it reduced the ROI 50% off the calculated just now. u'll still have 21.5% to hold on to.

      the best part is, u can terminate as u wish. u don't need to find n plead...like getting a buyer to buy your house. not much cost for lawyer or anything.

      what kind of investment is this? we classify it as an effective wealth creation tool.

      Delete
    2. now i get it. thank u for ur quick respond. we terminate when blr increase, and terminate when blr drop and re apply for the loan based on the current rate which is lower. am i rite? huhu... one thing for sure, we should terminate loan within 5 years.haha..i think we can come up with a conclusion here..any final advice on my issue? not final la actually.i may need ur advice in the future.hehe.

      Delete
    3. almost correct... but not quite.

      when BLR increase, why shud we terminate?
      when BLR drop, why terminate n re apply with current rate?

      understand this:
      interest rate = BLR - 1.65% as in CIMB n Maybank above 30k.
      interest rate still the same either u terminate it or not.

      it's more logical if we terminate n re apply when there is a better interest rate from the bank or their competitor. let say BLR - 1.8% perhaps. or maybank counter offer with 35 years tenure.

      terminate when BLR increase, is a good move. but u make ur own T&C. i will remain with Loan ASB if the return is more than 15%. when 6.6% BLR going up to 10%, baru aku gelabah kot.

      Delete
    4. hahahha..ok..means that in investment kita kna set target sdri..nak untung byk mna, n bole tanggung rugi byk mana...bila da smpi level tu kita keluar drpd investment n plan investmnt baru.jgn tamak sgt n jgn bangang sgt da rugi pn dok bio j lagi.hahaha.

      Delete
    5. tepat sekali...

      know the game n the rules, n play the game your way. ferguson, pep guardiola, mourinho will know how things work. they know how to get best results.

      so, be like a great manager or be like rajagobal or FAM is urs decision too.

      Delete
    6. is this an experiment like what kinggobal just did? hahahaha..instead of saya kenal pemain saya we should change it to saya kenal duit saya from now on.hehe

      Delete
    7. bang..nak request lagi satu benda boleh tak. comparison table if terminate 3 taon, 5 taon, 10 taon/30 years ke pe...sebab kalau kita based on modal 11412(951*12), taon k2 seterusnya guna dividen je dengan andaian interest rate tak berubah, macam lg lama roi macam lg tinggi jek. saya try gak buat.
      takut tsalah jek.huhu.

      total investment = rm200k ( loan rm175k+25k own fund )
      total loan = rm178,230 (175k + insurance 3230)
      cost = rm11,412 (rm951.00 x 12)first year only. 2nd year onwards guna dividen.

      sori banyak tanya.huhu





      Delete
    8. sy dh send softcopy untuk rujukan. buka worksheet kenapa jual asb 5 tahun. sila rujuk kesimpulan pembuktian 3:

      Sheet "kenapa jual lasb 5 tahun": dengan kaedah jual lasb setiap 5 tahun, dalam tempoh 15 tahun hasilnya sama dengan 25 tahun tak jual langsung

      lasb 5 + 5 + 5 tahun (15 tahun) 227k
      lasb 25 tahun (biar je dorman) 143k

      tidak dinafikan pengiraan ROI menunjukkan loan ASB lebih dari 20thn ROI meningkat lagi tinggi kiranya makin lama kita serve loan tersebut dengan teknik 2.

      namun, dengan teknik kombo terminate dan reapply dengan higher limit dgn adanya proxy, iaitu dengan teknik OPE (Other People Effort) aka teknik abg ngah, anda dapat jana lebih banyak pulangan.

      1 very high ROI vs multiple high ROI mana lagi banyak.

      in simple math: 60% vs 3 x 40% mana lagi banyak?

      do ur math n the decision is yours

      Delete
    9. tak jumpa lak softcopy tu..forward kat mraimi511@gmail.com leh bang..huhu..tq.

      Delete
    10. dh send ke mraimi511. kalau ko mintak send ke emel lain plak, aku santau ko kang...haha

      Delete
    11. hahaha..jangan bang..saya kawen pon belom ni..hahaha..tapi kan..ada beberapa kemusykilan sket.hehe.

      ikut excel tu, nilai selepas jual blk asb:
      = (baki div+loan)- loan asb + prinsipal amortize

      bukan macam ni eh, nilai selepas jual blk asb:
      = (total loan - baki pinjaman ikut schedule)+ (div-instalment)

      haha..jap saya email table yang saya buat.

      Delete
    12. as long kita tau prinsip apa yg nk dikira, kaedah kiraan yg berbeza akan bg hasil serupa

      Delete
    13. saya dah buat asb loan ngan rhb dah 2 tahun..dah dpt dividen 2 tahun...saya pun nak sample sheet yang untuk kira bpe kita dapat kalo nak terminate after 3 tahun t. leh email ke norlaila.suria@gmail.com...thank you...saya baru nak start uat pengurusan kewangan ni...

      Delete
  25. aku dh study excel ko. ko punya dpt lebih banyak since dh guna excel aku yg dh siap kira compounding effect baki dividen yg tinggal dlm akaun.

    aku jawab soklan ko dulu on the spot guna calculator je tanpa excel compounding tu.

    aku mengira dengan mengambil kira apa yg ada dlm ASB adalah cash dan sijil ASB. sijil ASB kalau rm100k masuk, bila dijual semula kekal rm100k.
    maka, nilai amortize yg perlu dikira pula.

    ko punya cara adalah pengiraan secara nilai sebenar.

    aku punya cara mudah untuk memahami duit keluar dan masuk akaun ASB. yg perlu belajar hanya jadual amortize.

    ko punya cara, perlu faham prinsip duit keluar masuk secara keseluruhan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ouh..gitu pulak...kiranya cara saya tu boleh digunapakai la kan...wokeh...hehe..tq taiko!!! =)

      Delete
    2. assalam bang.im back!! hahaha..bang.asb loan ni bole refinance2 tk eh..when u said terminate the loan, it doesnt mean refinance rite?

      Delete
    3. terminology suma tu. citernya hampir sama. loan asal ditamatkan, dpt cash, apply loan br.

      konsep serupa. nama ko ibrahim. p USA org sana panggil abraham. member2 panggil ko baem je kot.

      Delete
    4. hahahahaha....nais....pak berahim pon pak berahim lah.hahahaha.k3

      Delete
  26. Salam sy nk tny ley..sy wat lasb bln 2 thn 2012..sy nk tny hujung thn sy dpt kew tak dividen..mcm mane sy nk taw sy dpt dividen ek..maaf..sy xtaw langsung bab1 nie..tu sebab sy nak tny

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau org nk belajar tak boleh bertanya, payah la kan. silakan bertanya. akan cuba dijawab juga kiranya berkesempatan.

      1stly, apakah yang anda faham bila PNB umumkan DIVIDEN 7.75% + BONUS 1.15% untuk pelaburan sehingga 31 Disember 2012?

      Anda salah bila beranggapan dividennya adalah = 7.75% + 1.15% = 8.9%. (saya juga beranggapan begitu pada ketika mula buat loan ASB pada feb 2011)

      Thanks to bro alphaOne, dia telah menjelaskan perbezaan antara DIVIDEN dan BONUS seperti berikut:

      DIVIDEN: 7.75% x purata baki bulanan minimum dari Jan - Dis tahun semasa

      BONUS: 1.15% x purata baki bulanan minimum dari Jan - Dis selama 10 tahun (120 bulan)

      Maka, bagi menjawab soalan anda, sekiranya Loan ASB anda lulus dan disburse (bagi Maybank beli sijil ASB dr PNB) selepas 1 februari 2012, maka dividen yang anda perolehi adalah berdasarkan baki minimum jan & feb (blm kira sijil dari loan ASB), mac hingga disember (baru kira sijil loan ASB).

      maka katakan baki anda adalah rm0 sebelum loan ASB. Maka kiraan DIVIDEN & BONUS untuk loan ASB RM100k adalah seperti berikut:

      DIVIDEN = RM100,000 x 7.75% / 12 bulan x 10 bulan
      = RM6458.33

      BONUS = RM100,000 x 1.15% / 120 bulan x 10 bulan
      = RM95.83

      jgn malu bertanya. nk sampai ke tempat dituju, tak tau baca peta, bertanya je org keliling.

      Delete
  27. assalam taiko.ada special entry pasal tknik2 OD tak eh? ada tk entry cara2 buat duit gna od? aceciter sket pasal bnda ni.hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak arif bab tu. jd, aku x layak citer ttg perkara yg aku sendiri x tau.

      Delete
    2. da tak bole rupenye OD asb ni..baru tau..pas kua kat bijak wang tv3 tros pnb tak benarkan...huhu...k2..da bole abaikan..company je bole buat OD.

      Delete
    3. citer basi dah tu bro. OD hanya kepada sole proprietor sahaja. apa susah, sesapa ada syarikat sendiri blh buat. Kompeni RM2 je kot. janji berlesen, berdaftar n all. ramai yg buat. tapi tak de la plak aku nak galakkan. cos ramai tersungkur tak reti nak urus kewangan dengan baik. Disiplin ke laut

      Delete
    4. hehe.tu la.penat dok smgt baca.hahaha..b4 ni mmg tak amik tau.da kijo ni pegang duit baru la tehegeh2..hahaha

      Delete
    5. ok la tu, ada yang dah nak pencen baru nk terhegeh-hegeh atau terengsut-engsut

      Delete
  28. Salam nak tanya kalo saya amik loan 50k utk 6 thn , Byr rm810 sebulan...bln 6 ntt br ckp 2 thn...under maybank...kalo saya cancel sekarang dapat balik tak duit saya rasanya...do I still get any profit?

    ReplyDelete
  29. Jika teminate selepas 24 bulan loan tersebut, prinsipal puan dalam anggaran RM14,792 akan diperoleh. Saya tak pasti puan guna teknik 1 atau teknik 2. Kalau teknik 2 sekalipun, dividen 50k dlm dlm rm3875 telah habis tak sampai 5 bulan pon untuk bayar rm810 tu.

    tu la keburukan loan short term. negative cash flow. kena top up je memanjang. asyik duk terasa macam rugi je sebelum terminate atau tamat tempoh loan.

    Selepas dh terminate tu, cuba la kaedah optimum plak ye. tenang jiwa. dengan modal 14,792 tu terus apply loan ASB islamik 200k tempoh 25 tahun. duit simpan dalam asb anak atau suami atau Tabung Haji. Keluarkan amaun diperlukan tiap kali bayaran bulanan perlu dibuat supaya baki dlm asb anak/suami/Tabung haji tu juga dpt dividen kemudian hari.

    Selepas 2 tahun terminate lagi. dah beranak pinak dah duit tu. tanpa sesen pon sentuh duit gaji.

    ReplyDelete
  30. salam..boleh tak tolong kirakan brape anggaran saya dapat kalau saya terminate loan saya ni..untung @ rugi..

    saya ada buat loan ASB
    jumlah = 50 000
    jangka masa = selama 25 tahun
    start bayar = 4/2010 hingga sekarang
    bulanan = 271 tahun pertama
    291 tahun kedua hingga sekarang
    cara bayaran = guna dividen tahun pertama untuk bulanan kedua & seterusnya.

    mohon pencerahan..
    terima kasih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy boleh tolong kirakan, tapi adalah lebih baik, puan cuba kira sendiri dulu, dan kita semak sama-sama. moga puan memahami apa yg dikira. kalau sy kira n bagi je hasil kiraan, sy bagai bagi ikan kat org lapar. sy lebih suka bagi joran dan ajar org tu cari makanan sendiri.

      tq

      Delete
  31. salam tuan..saya nak tnye..klau kite buat pinjaman asb 100k,20 thn..bayaran lbh kurang 800 per month..klau after 5 taun kite nk ubh tmpoh bayaran 20 tahun jd 10 tahun boleh ke x??trime kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Puan tau tak konsep refinance rumah? Dapat cash + susun semula loan dengan term baru.

      Kalau tau, dalam loan ASBpon ada konsep sebegitu, iaitu dengan terminate loan lama, dan reapply loan baru dengan amaun, term and condition baru.

      Mmg itu la yang disyorkan ramai pelabur Loan ASB yg agresif untuk dapat optimumkan hasil pelaburan hingga purata tahunan 25 - 45% Return On Investment.

      Buat la puan. Dan puan akan tau kehebatan sebenar Loan ASB. Sama seperti rumah, pelabur dlm property (rumah) akan dpt untung besar hanya bila jual rumah atau refinance rumah.

      Delete
  32. salam...saya berumur 26 thn..asb loan 200000..bayaran bulanan 1160..baru 2 tahun...sekarang saya dah x boleh bayar bulanan kerana beli rumah jugak...so saya nak jual demula...dividen kat dalam dah saya ambil buat modal lain...berapa saya dapat kalau saya jual...maybank asb loan

    ReplyDelete
    Replies
    1. anggaran kasarnya dalam RM7k total = prinsipal + rebate ASBRTA

      susun semula komitmen tuan dgn Loan ASB dgn amaun loan yg tuan mampu. usahakan hingga tuan seolah2 dapat free rumah tu. Loan rumah settle, tup2 ada cash plak hasil serve loan rumah + loan ASB instead of serve loan rumah semata2. baca teknik 5 ye.

      sememangny loan ASB adalah kaedah utk dptkan hasil optimum dari potensi kewangan kita. 2 org dgn potensi kewangan yg sama, akan dpt hasil berbeza, bila 2 org ni buat pilihan kewangan yg berbeza. jadilah yg pelabur yg bijak ye

      Delete
  33. saya tengah pening memikirkan utk stop saje loan asb kerana jumlah loan yg saya buat sedikit dan agak merugikan

    boleh kah tuan bantu saya untuk membuat perkiraan jumlah yang boleh saya dapat jika saya stop asb loan pada bulan march ini

    loan saya hanya rm 15k , tenure : 20tahun , bulan2 rm110 dari tahun 2008 bulan jun sehingga kini

    adakah saya harus membuat surat untuk membatalkan loan asb?
    dan berapa kah jumlah yg saya dapat ?

    harap tuan dapat membantu saya yg lemah ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Persepsi masing2 atas loan ASB amaun kecil.

      Yang pasti, banyak pelabur yg tingkatkan pelaburan secara berdikit2. Tambahan RM15k setiap tahun dgn CIMB akan buat anda dapat minima RM150k dlm tempoh 10 tahun. Pelan yg sangat bagus bg yang mampu spare RM150 sebulan sahaja tiap bulan untuk loan ASB.

      sepatutnya, kalau puan dh mula dari 2008, kini dgn kaedah yg sy sebut di atas, puan dh ada RM90k loan ASB dengan teknik 2.

      hmmm...sy tau kenapa puan rugi. dan sememangnya puan rugi. kerana loan ASB puan pada 2008, pakejnya sangat tidak bagus. terminate la puan dan reapply loan ASB dengan terma dan syarat yang super duper jauh lebih bagus sekarang.

      Jangan lengahkan lagi. kenapa nk serve pakej loan yg sgt tal bagus kiranya dh ada tawaran pakej yg lebih baik skang? ramai yg tak sedar dan teruskan jugak serve loan pakej tak bagus zaman purbakala.

      skang dh ada CIMB dgn term 30 tahun dgn interest BLR -1.65% pada mana2 amaun.

      namun sy tetap akan setia dengan maybank walaupun hanya term max 25 tahun. kenapa? kerana sy nk loan Islamik. jauh dari riba.

      pilihan di tangan masing2.

      untuk serve loan dgn pakej lama atau susun semula loan puan, paun jua yg tentukan puan tergolong dalam kelompok celik pelaburan atau melabur membuta tuli. yang saya nampak, puan celik pelaburan, cuma tak pasti apa nk buat.

      bertindak la dengan bijak ye. Keputusan puan buat loan ASB pada 2008 adalah keputusan yg sgt bijak pada ketika itu. Buat la keputusan bijak pada 2013 pula.

      Delete
  34. 1stly kepada semua pembaca yang bertanya...maaf kerana tidak reply. Saya sudah sebulan tidak sihat. Alhamdulillah, ujian tibi keputusannya negatif. Baru skang dah makin pulih.

    Soalan tuan/puan saya akan jawab sekadar yang sempat ye.

    ReplyDelete
  35. SEMOGA CEPAT SEMBUH SEPENUHNYA SIFU... =)

    ReplyDelete
  36. As-salam.

    Tuan, saya baru nak apply loan Maybank rm 65k.
    Sekiranya saya mahu jual selepas 2 tahun. Berapakah total yang saya akan dapat hasil dari pelaburan saya? [assume saya bayar setiap bulan tanpa menggunakan dividen sepanjang tempoh 2 tahun]

    Sila semak [saya gunakan http://www.calculatorweb.com/cgi-bin/calculators/amortcalc.cgi]

    Loan amout: Rm 65k
    Interest: 4.95
    Number of payment: 300
    Compounding Period: Monthly

    After 24 month: Rm 62231.77 balance

    So Rm65-Rm 62231.77= rm 2,768.23

    Bonus: 7% x Rm 65 = Rm 4550 [1st year]
    7% x [rm65+rm4550]= Rm 4868.50 [2nd year]

    So total earn dalam 2 tahun after terminate

    Rm 2,768.23 + Rm 4,550 + Rm 4,868.50 = Rm 12, 186.73

    Modal: Rm 380 x 12 x 2= RM9,120
    Untung: Rm 12,186.73-Rm 9,120= Rm 3,066.73
    ROI= 33,626%/year

    Betolkah calculation saya? Maaf saya masih lagi belaja dari blog tuan dan blog2 lain yang tuan suggest di atas.

    Soalan Lain:-
    1] Bagaimanakah untuk mengira insurans? saya tidak paham sangat. Berapa sebenarnye jumlah pinjaman saya jika saya ambil loan rm65k?
    2] Boleh bagi document untuk perbezaan terminate tahun3 berlainan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf kiranya tak menjawab soalan. Malah sy bertanya soalan pula:

      Kenapa la nk buat teknik yang kurang hasilnya? Kalau nk hasil lebih banyak dengan modal yang sama, ini pendapat saya:

      1. tahun pertama apply rm65k. Loan Pertama bayar dr duit gaji.
      2. tahun kedua apply lagi rm65k. Loan pertama bawar dgn dividen. Loan Kedua bayar dgn duit gaji.

      nk teminate tahun ke2 kedua2 loan pon tak pe. yg penting dpt lagi byk dari layan 1 loan RM65k sahaja.

      nk terminate

      Delete
    2. Nak semak jumlah pinjaman, tgk agreement.

      Amaun loan yg diguna untuk beli Sijil + amaun loan yg diguna untuk bayar insuran

      ada peminjam loan ASB nk bayar insuran dgn cash. tak nak masuk dlm loan. pilihan masing2. saya pilih insuran dlm loan. contoh loan ASB 100k dh jadi 102,200 kerana insuran 2,200.

      Delete
  37. salam Tuan....saya da baca semua post dlm ni...tp sy masih belum pandai untuk buat penggiraan...Saya juga telah membuat loan RHB -ASB untk 20 thn..Masuk tahun ni sy br 2 Tahun. Setiap Bulan sy hanya bayar RM 127. Untuk makluman Tuan sy telahpun guna dividen yg diberikan tetapi sy telah menggantikan semula kedalam akaun ASb.. Minta pendapat berapa yg hanya akan saya perolehi sekiranya saya ingin terminate pada tahun ke3..?

    ReplyDelete
  38. salam tuan..sori lembap sikit..klau kite ade baki dlm asb kan..pastu kite apply loan asb..kire dividen untuk setaun tu kite dpt y jumlah paling minimum la??contoh baki minimum rm200 pastu apply loan 100k..so dividen untuk 200 tu je ke untuk tahun tu?? n Ammortize loan
    tu dpt kt kite kan??Ammortize loan tu mmg fix ke 13k??still lembap nk paham..sory...

    ReplyDelete
    Replies
    1. dividen adalah berdasarkan baki minimum bulanan

      berapa baki minimum tiap bulan? ce kira skali baru faham.
      1 - 200
      2 - 200
      3 - 200
      4 - 200 (bulan loan bermula cthnya pada 2april)
      5 - 200 + 100,000

      cuba kira. jgn main tanya je. ambik pen dan kertas. tulis dan kira. kalau main tanya je tanpa cuba buat, mmg berakhir dgn soalan sahaja. dan cikgu pon marah, amik rotan.

      hehe. bukan marah ni, didik je.

      Delete
    2. 200 (4) + 100200 (8) / 12 = ???

      gini ke??xphm nk kire gane..kne kire purate kan??so kne divide 12 la kn??jumlah semue divide 12??btol dok?

      Delete
    3. btol ke slh kiraan sy nie??klau slh tlg betolkan...hihi

      Delete
    4. btol la tu. 7.75% x purata baki minimum bulanan.

      bagus. anda sudah upgrade ilmu pelaburan loan ASB. selain dari itu, anda juga dpat bonus yg jauh lebih tinggi selepas ni.

      Delete
    5. bonu nape tu tuan??? x paham..

      Delete
    6. pengumuman hasil pelaburan ASB biasa umumkan dividen + bonus.

      2 jan 2013 dpt 7.75% dividen + 1.15% bonus

      dividen= 7.75% x purata baki minimum bulanan jan-dis tahun 2012

      bonus= 1.15% x purata baki minimum bulanan jan-dis selama 10 tahun

      kala dh kekal baki loan ASB selama 10 tahun, br la dpt bonus 1.15% x 200k = 2.3k setahun. free2 je dpt 2k dgn maintain loan ASB 200k.

      aku br masuk tahun ketiga 400k, x lama dh nk merasa bonus penuh 4.6k setahun free2 je ni. sesambil tu blh kutip hasil terminate 9 kali, iaitu dlm rm3.5k setahun.

      kesimpulannya, cash flow dh positif iaitu dividen lbh byk dr byrn setahun. ada plak tambahan 8.1k setahun dr terminate n bonus bila anda dh setia 10thn layan loan ASB max 400k (200k suami + 200k isteri). kalau sengsorg, kira dpt setengah je la 4.05k setahun. x payah tunggu PM umum bonus.

      Delete
  39. and se ag...tuan tau dok pasal unit trust cimb??

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak minat selagi blm full loan ASB tiap insan umur 18tahun yg kukenal

      Delete
    2. nk tnye ag blh??hehe..sy nie student tajaan yayasan terengganu..so duit msk tu bkn bulan2 p ikut satu sem skali gus masuk..so blh x sy apply loan tu sbb sy dngr nk apply mst ade income bln2..n se ag..klau sy masuk mcm bln 8 gitu ok x?? ke ptt masuk awl taun?? n klau syg msk bln 8 tu sy kne start byr dr bln 8 la??ke gne??heheehe

      Delete
  40. nak tanye, kalau bank refund pas terminate loan asb maybank, die memang xrefund sekaligus ek? sy maksudkan insurans dgn asb?

    ReplyDelete
    Replies
    1. insuran takaful, mesti la takaful yg uruskan
      loan ngan bank, mesti la bank yg uruskan

      kalau sama masa hanya kebetulan, tapi dari rekod tak sama tempoh prosesnya. ada yg samapi ke sudah tak dapat refund insuran tu. kena kencing ngan officer bank atau officer bank buat tak tau je. kena pulak empunya diri pon tak tau hak dia. hampeh

      Delete
    2. kalau sy tahu memg sy xkan brtanya. sy xtahu la sy brtanya, umur sy bru msuk 20, bukannya tahu sgt bab insurans asb dgn loan asb. kalau berkongsi ilmu kena la ikhlas.. xpayah la jwb kasar sgt.

      Delete
    3. uik. kasar ke? tang mana yg kasar tu? cuba bgtau.

      yg nk bertanya tu, jgn la main sedap mulut je. org jawab leklok, duk kata jawab kasar la, tak ikhlas la.

      masuk umah org, beradab la sikit. muda2 dah tak pandai berbahasa.

      ni, br betul aku jawab tegas. biar blajar jaga bahasa bila masuk umah org, bila nk bertanya.

      Delete
  41. salam bang boleh send calculator amortize kat sye..
    baru nk berjinak dlm pelaburan ni n any advise ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. www.amortization-calc.com

      atau kalau nk yg dikongsi di forum Himpunan Teknik Loan ASB, sila bagi emel address ye

      Delete
    2. n_natin606@yahoo.com
      ni emel nye, thanks !

      Delete
  42. salam bro..
    sy buat loan dgn cimb pd bln april 2011
    rm15000
    tenure 8thn
    kalau sy terminate skrg (april 2013) brp boleh dpt blik duit yg kita byr?..diveden sy dah keluarkan semua..thanks

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya guna excel dapat:

      15,000-11,786.15=3213.85

      ini anggaran kasar sahaja.

      blm masuk kira:

      1.loan bro bukannya 15k kerana mungkin bro masukkan amaun insuran pon dalam loan.

      2.refund insuran

      Delete
  43. oic..thanks bro..insuran sy rm134 so total loan rm15134.00
    outstanding balance tinggal rm 11612.15
    total sy dah byr rm4710.00
    so kalau ikut pengiraan jadi 15134-11612.15=rm3521.85..betol tak bro?..
    biase refund insurans kita dpt jugak skit kan?.thanks

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks bro tuk pencerahan..baru je terminate td..agak2 bile la dpt blik duit refund tu e?..hehe

      Delete
  44. refund tu jgn ko percaya sgt dgn officer bank. sila uruskan sendiri dgn insuran berkaitan.

    byk kes bank officer tak uruskan. sampai ke sudah tak dapat. kalau maybank terus ke etiqa takaful. cimb dgn siapa ntah aku lupa.

    ReplyDelete
  45. nk tnye ag blh??hehe..sy nie student tajaan yayasan terengganu..so duit msk tu bkn bulan2 p ikut satu sem skali gus masuk..so blh x sy apply loan tu sbb sy dngr nk apply mst ade income bln2..n se ag..klau sy masuk mcm bln 8 gitu ok x?? ke ptt masuk awl taun?? n klau syg msk bln 8 tu sy kne start byr dr bln 8 la??ke gne??heheehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. adik sy student farmasi lulus 50k. isteri saya housewife sepenuh masa lulus 200k.

      pegawai bank sendiri bertungkus lumus cari customer yg mampu serve loan. diorg sendiri akan bantu selagi mana bro dpt buktikan kemampuan membayar.

      sila hubungi pegawai maybank puan norsuriati 09-6246757
      atau puan ros 017-9263772 kiranya nk berurusan dgn pegawai maybank terengganu.

      nk khidmat pegawai bank di KL yg juga modearator dalam forum Himpunan Loan ASB, sila hubungi bro Jeffry (aka reggae dlm forum) 017-6966133.

      yang pasti bank bersaing merebut customer. bos akan marah kalau hilang potential customer.

      All the best.

      Delete
  46. Salam.... Bt loan asb pastu terminate ehh? Sy dh lama bt loan asb tp xder lar faham sgt...

    Email sy zef.hafizie@tnb.com.my

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye terminate bro.

      kena pulak masa bro buat loan ASB dulu kalau nk dibanding ngan pakej skang, bagai langit ngat bumi. Interest ratenya beza jauh sgt kalau sblm 2009. Tempoh loan maksimum pon xde yg 25thn atau 30 thn. Jadi agak sukar nk dpt positif cash flow tiap tahun.

      Terminate je la ye. restructure supaya dpt xtra cash untuk modal pusingan pelaburan tambahan dan positif cash flow yg lebih baik.

      Delete
  47. assalam, sy nak tye..sblm nie sy ader mslh kewangn jd tak masukkn asb loan maybnk..sy tak terminate..tbe2 dapat surat peguam suh bayar..sy tak faham..bukan ke asb loan akan terminate sendiri tanpa perlu pembayaran?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf saya tak arif berkaitan kes-kes sebegini. Puan boleh terus hubungi pegawai bank berkaitan.

      Delete
  48. Salam tuan....saya buat asb loan 100 k selama 25 tahun di maybank.....saya bayar bulanan selama 3 tahun....tiap-tiap tahun dividen saya ambil dan pakai.....sekarang saya dah tutup loan saya....bank hanya berikan kepada saya total 3 ribu lebih sahaja.....adakah ini betul...jumlah saya bayar kepada bank 20 k lebih....

    ReplyDelete
  49. salam..minta pjelasan tuan bg situasi sy

    LOan- rm100k
    tenure - 25 years
    yearly payment - rm7150

    Sy hanya byr bg thun pertama shj..tahun seterus nye sy guna duit dividen dan byr ckligus utk 1thun. If sy nk terminate loan ni pd taun ke -3..mcm mne pgiraan nye dan brpe jumlah duit yg akan sy dapt?

    ReplyDelete
  50. Assalam saya nak tanya.saya ada buka 2 acc asb loan maybank 1 islamic dan 1 bukan.sy nk close 1 acc sy amk sikit ja 30k utk 20tahun.bulan2 rm200.cmna saya nk terminate asb loan maybank sy masih dalam kontrak.boleh tak blas pertanyaan saya.lu bls kat email lg mudah.mohon bantuan

    ReplyDelete
    Replies
    1. email saya ciktia89@yahoo.com

      Delete
    2. blh add sy di facebook dan terus bertanya melalui pm

      cari kentzige bruang

      tq

      Delete
  51. salam tuan,saya budak baru belajar ingin bertanya kan soalan,harap tuan sudi membantu..

    1.)saya buat loan ASB maybank islamic pada tahun 2011,sebanyak RM15K
    untuk tempoh 6thn..monthly RM244.00..sekarang dah 2tahun 2bulan..dan saya ingin terminate ASB loan nie..so blh x ajar dan bgtau berapa yang saya akan dapat balik?untung @ rugi??harap tuan dpt membantu

    ReplyDelete
    Replies
    1. untung tu mmg la untung. kalau sy di tempat tuan, sy akan buat loan ASB dgn term maksimum untuk pastikan positif cash flow.

      dengan buat short term loan, kita akan tersepit setiap tahun utk serve loan. ini tak berlaku dlm loan long term.

      nk tau amaun prinsipal, sila mahirkan diri dengan calculator amortization. kat intenet banyak. cuba www.amortization-calc.com

      bila anda mahir dengan calculator tu, anda blh forecast pelaburan anda dengan baik.

      anda dh celik pelaburan, dan dah buat pelaburan. skang, selamat mahirkan diri dengan pengiraan pelaburan pula.

      Delete
  52. salam...misalnya saya buat loan asb dgn maybank, tiba2 baru bayaran bulan kedua ada masalah kewangan, kalau terminate adakah saya akan rugi, atau terhutang balik dgn pihak bank? harap dapat membantu t.kasih.

    ReplyDelete
  53. Assalam.. Blh x tolong kirakan untuk 30k jika 2 thn 10 bln sy nk terminate dan bulanan sy byr guna dividen tahunan. sy start loan asb 18.06.10 tenure 25tahun.. bayaran bulanan rm174.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nk tau amaun prinsipal, sila mahirkan diri dengan calculator amortization. kat intenet banyak. cuba www.amortization-calc.com

      bila anda mahir dengan calculator tu, anda blh forecast pelaburan anda dengan baik.

      anda dh celik pelaburan, dan dah buat pelaburan. skang, selamat mahirkan diri dengan pengiraan pelaburan pula.

      Delete
  54. email kan sy soft copy excel utk penggiraan tu.

    ReplyDelete
  55. assalamualaikum..sy ade soalan.. ape beze as1m ngan asb?? klau dh ade asb blh bkk as1m x?? n satu lagi..sy ade simpanan emas..lbh kurang dlm 10k lbh.. klau sy nk buat loan 200k, ptt x klau sy jual emas tu untk byr bln2??sbb dlm stahun tu sy blh smpn dlm 10k je.. mntk pandangan.. tq :)

    ReplyDelete
  56. Salam,sy just nk brkongsi...sy ameknloan wif maybnk,...50k.. Sbln 366 byr,tp baru2 ni sy terminate...bila dikira blik mmg untung.sbb dvden sy dpt 20k lbih...jualan sy dpt 9k lbih...tp yg jd mslh nye jualan sy lmbt d proses...x tau npe..mgkin org maybank ni wat keje lembab kot...da dua bln lbih..dr prtghan bln 3 ag...smpi skng msih lg blom d proses....

    ReplyDelete
    Replies
    1. blh dirujuk terus ke HQ. atau cuba bank officer lain. ada jugak kes bank officer lembab. buat urusan dgn org lain ok je.

      tu blm kira rebat insuran yg tak diurus langsung. ada kes pelabur langsung x dpt sampai ke sudah rebat insuran.

      so, act wisely...

      Delete
  57. salam... saya ade apply loan asb 50k di rhb selama 25 thn.. 1 bulan = rm290
    sy bayar dgn cantiknye selama 1 tahun 4 bulan... kemudian
    sy ada masalah dan fikir untuk terminate... tetapi selepas 3 bulan barulah
    sy mula membayar balik dgn interest (selama 2 bulan ). .. surat untuk terminate dh sampai...
    sy tidak pula pergi ke bank untuk terminate.. adakah asb sy telah terminate?
    adakah sy akan dikenakan penalti? boleh terangkan pada sy dulu macam mana nk buat....
    klu penalti berapa yg perlu sy bayar... yg saya fhm shortfall rm 888.00 perlu dibayar....

    ReplyDelete
    Replies
    1. maaf, kurang arif berkaitan isu lambat bayar kerana saya mengamalkan dan mengesyorkan pengurusan pelaburan yang cekap.

      6month emergency fund, adalah sebahagian dari pengurusan pelaburan yang cekap... mari kita usahakan supaya diri kita tergolong dalam kelompok yang berjaya menjadi pengurus yang baik.

      At least we do try our best

      Delete
  58. Dapatkan dividen ASB RM 14,000 dengan installment serendah RM 400.. 0129673767

    ReplyDelete
  59. Assalamualaikum.
    Saya loan ASB EasyRHB. Jika sye constant simpan sampai 3 thn tnpa sentuh apa2 bonus+dividen.,brape kseluruhan simpanan sye. Sbb sye ade plan slepas tahun ke3 sye simpan..sye nk terminate asb sye. Sye mseh ingt lagi dlu sye start simpan pd 1 Aug 2012. Adakah nanti jika sya keluar dr asb ini akan dikenakan sebarang penalti?
    Persoalannya td,Jika sy nk terminate loan ini brapa byk pulangan bersih sya akn dpt? (selepas di kenakan penalti atau cas2 yg lain*jika ada*)

    Loan : RM40000
    Monthly : RM250
    Tenure : 25 years

    ReplyDelete
  60. salam..sy ade buat loan 10k utk 25 tahun..bru dpt skali dividen tp skrg sy nk jual sbb xmampu byr..boleh ke tuan?

    ReplyDelete
  61. salam tuan...saya baru bercadang nk buat asb loan..boleh x send kan saya softcopy excel tue...

    email kat princess_propaganda@yahoo.com...

    tq....

    ReplyDelete
  62. salam sye nk tye mcm mne nk terminate asb loan ye..sye da buat asb loan da msuk 3 thn..tiap2 bulan just rm61 je..time tu sye student lg

    ReplyDelete
    Replies
    1. CIMB Maybank ke RHB?

      kalau maybank, bg emel address. yg lain, sila tanya pegawai bank berkenaan.

      Delete
  63. assalam...saya pun mempunyai masalh sama seperti sue ida..boleh x emelkan ke saya macam ane nak terminate asb loan..maybank

    ReplyDelete
  64. salam. sy amat berminat dengan cara penyampaian tuan di himpunan teknik2 lasb tuan. sebelum ini sy tak pernah tefikir untuk buat loan asb. lps bace post tuan keinginan tu menbuak. tuan, kalau sy buat lasb 85k bln2 byr 500 dgn maybank guna duit gaji slps setahun sy dah blh lps loan pertama ini dibayar dgn dividen kan? selepas itu sy buat lg satu lasb 85k byr dgn duit gaji mcm yg pertama. jadi apabila sampai tahun kedua untuk loan pertama sy akan terminate kedua dua loan ini. jadi berapakah jumlah yg akan sy perolehi? maaf, sy dah cuba kira tapi sy tak faham bagaimana nak kira.

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1stly, sy hrp tuan/puan fhm apa yg nk dikira. Jika nilai prinsipal yg bank akan kembalikan kpd kita bila terminate loan ASB, rujuk je www.amortize-calc. Atau softcopy dishare dlm blog dan forum.

      Bila terminate juga dpt rebate insuran dr amaun insuran yg kita byr. Anggarannya menyusut 75%, 70%,65%... Iaitu menyusut lps 1thn, 2thn, 3thn.

      Lebihan dividen juga adalah hasil yg kita dpt bila layan loan asb dgn byr guna dividen.

      Delete
  65. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy x arif sgt dgn loan ASB RHB. Sefaham sy, ia adalah pakej yg paling tidak bagus antara tiga bank yg tawarkan loan ASB.

      Ya, benar yg ia tawarkan pembayaran yg sgt kecil pada tahun pertama hingga tahun ke-5. tapi adakah tuan perasan kekurangan pakej tu?

      teknik yg sy syorkan adalah tidak terpakai bg loan ASB RHB. amortize dikira dgn sgt pelik. yg pasti say tak suka pakej RHB.

      Delete
  66. Salam Encik.....
    sy berminat utk stop loan ASB.
    blh tlg emelkan sofcopy tu x?
    ni email add: nurhidayah.misri08@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dh emel

      nk terminate sesaja ke nk terminate + reapply? kalau reapply, mintak dia pastikan loan baru approve dulu. risau cos ada yg tak lulus loan baru kerana rekod pembayaran yg tak bagus.

      tq

      Delete
  67. Salam, Sy nak tanya, sy ada loan ASB from RHB dibuat pada 1/3/2011, 50k for 15 years, monthly RM 393. Saya baru sahaja tambah loan asb lagi 150K di CIMB selama 30 years.Kalau sy tamatkan loan ASB di RHB selepas 3 years, berapa yang sy akan dapat? apa cara yang menguntungkan yang tuan boleh cadangkan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf, saya tidak arif ttg loan ASB RHB. x suka pakej tu actually.

      Delete
  68. salam tuan. antara pakej yang ditawarkan cimb, maybank, dan rhb, mana pakej paling bagus utk loan 50k tempoh 25 tahun. saya baru nak berjinak dgn loan asb. terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. subjektif

      sy pilih loan asb islamik maybank kerana ia satu2nya yang islamik. jauh riba. berkat idup

      Delete
    2. dan insurannya ~25% lebih rendah dari loan konvensional.

      support perbankan islam. moga ia akan bertambah kukuh dan diyakini. jika tidak kita yang muslim ini, siapa lagi yang nak memartabatkan perbankan islam.

      tiada riba, insurannya lebih rendah, jadi kenapa perlu loan konvensional?

      Delete
  69. salam tuan, just nak mintak jasa baik tuan utk emelkn softcopy amortization loan asb. di poji12@gmail.com.tq

    so far bulan 8 ni genap 2 tahun saya mempunyai loan asb yg dibuat selama 25thn dgn sebanyak 190k. harap tuan boleh bagi cadangan kepada saya bulan ape yang saya sesuai utk terminate loan asb ini. tq tuan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya dah emel, dan jawapan kepada persoalan tuan melalui emel yg sama.

      tq

      Delete
    2. salam....sy ingin meminta pendapat tuan....sy berumur 22 tahun & akn smbung blajar pda julai 2013 & akn belajar selama 1 tahun.

      sy ad asb cimb lebih kurang 11k hasil smpanan sndiri...

      sy tiada pengalam dlam loan asb &
      sy telah lulus pinjaman asb rm100k easy rhb bank...byarannya RM610.48 sebulan, 25 tahun...

      Jumlah byaran blik (pinjaman + faedah) = RM183,144.00
      bagi pinjaman Rm100k, 25 tahun.

      Plan: sy akan byar thun pertama guna 11k dlam asb cimb &
      akn byar guna dividen untk tahun seterusnya.

      Mungkin akn mula byar dlam bulan 8 @ 9.

      Problem: selepas lulus sy rasa byaran faedah & byaran bulanan lbih tinggi dr cimb @ maybank..
      sy x pasti asb RHB ini islamik @ tidak. Dlam dilema apa yg perlu dilakukan..

      1. Adakah sy ptut reduce amount 100k tersebut @
      2. Teruskn sja 100k n terminate pda thun seterusnya @
      3.Terminate & buat asb dgan bank lain @
      4. Tuan boleh beri pendapat yg lebih bernas berkenaan perkara ini.

      Terima Kasih

      Delete
  70. Salam syeikh, boleh ke nak minta apa2 softcopy yg diberi oleh otai2 ASB dalam forum carigold tu yang tuan ada? Mcm yg tuan Ikeda bagi ke, nsr7777 ke, alphaone ke..kalau ada minta jasa baik forward kan disini deh? terima kasih banyak

    azzaat88@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Softcopy amortization je kot yg sy ambil dr forum. Yg sy buat masa study loan asb ada la.

      Delete
    2. Amortization excel tu ada...cuma sekarang ni nak belajar pasal termination plak, tarikh yg sesuai nk terminate dan urusan2 yang diperlukan...huhu..

      Delete
  71. Salam tuan,

    Nak tanya skit, bulan 8 thn nie genap 2 thn loan asb sy dgn maybank sebyk rm50k.. jadi nk tny klu sy terminate & reapply dgn amaun loan yg sama boleh jgk ker? sy baca di forum ramai cdg reapply dgn loan yg lebih besar..

    ReplyDelete
    Replies
    1. As u wish.

      Reapply dgn amaun sama = utk tuai hasil bg tujuan masing2

      Reapply dgn amaun lbh besar = utk jadi jutawan lbh cepat

      Delete
  72. salam tuan...saya nk minta pendapat n jasa baik tuan saya ada membuat lasb 2 akaun satu 30k dlm tempoh 18 taun dan sekarang sudah 3 tahun dgn bulanan rm210,satu lg 30k dlm tempoh 8 tahun sekarang baru 1 tahun 7 bln dgn bulanan rm384,jika saya ingin menjual salah satu yang mana perlu dijual kerana saya x berkerja n berat untuk saya membayar kedua2 nya...dan bulan berapa waktu yg sesuai untuk saya terminate...perlukah sehingga bulan satu 2014 nnti...terima kasih atas jasa baik tuan

    ReplyDelete
    Replies
    1. kiranya saya berada di tempat puan, saya akan semak perkara berikut:

      Adakah loan 8 tahun tu islamik? Jika ya, saya akan terminate kedua-duanya sekarang juga.

      Jika bukan islamik, akan saya terminate yang dah 3 tahun tu untuk dpt dalam 2,643 prinsipal + 520 insuran = 3,163 jumlah. Kerana BLR meningkat dlm tempoh 3 tahun tu anda mungkin dapat dalam 80% dari amaun tu iaitu 2,530.

      Dan akan saya apply loan ASB Islamik dengan maybank dengan kombinasi dua sumber kewangan. 2,530 dr terminate (untuk serve loan 5 bulan sep2013 - jan2014) + 210 bulanan.

      2,530/5 = 506
      506 + 210 = 716

      anda mampu serve loan dgn komitmen bulanan RM716 hingga dapat dividen januari 2014 nanti.

      Jika saya di tempat puan, saya apply loan ASB RM100k dengan komitmen bulanan RM600 sahaja.

      716 - 600 = 116

      RM116 sebulan disimpan untuk kes emergency kerana puan sendiri merasa komitmen sekarang adalah membebankan. jadi telah saya kurangkan RM116 sebulan dari beban kewangan puan.

      Januari 2014 puan akan dapat dividen untuk RM100k. anggarannya:

      7.75% x 100k x 5bulan / 12bulan = 3,229

      berserta dividen untuk 60k yg genap setahun tu:

      7.75% x 60k = 4,650

      Puan perlu siapkan diri untuk serve loan ASB 100k selama 12 bulan dengan 7,879.

      7,879 / 12 = 656

      puan hanya perlukan 600 sebulan. lebihan RM56 sebulan. malah, takde sesen pun duit poket diperlukan untuk serve loan 100k ni selepas ni.

      Nak duit ekstra lagi?

      Terminate loan ASB 30k yg 8 tahun tu sekarang juga dengan menetapkan akaun itu ditutup bila ia genap 2 tahun iaitu bulan disember 2013 (betul ke tidak, puan perlu semak dengan bank bila ia genap 2 tahun. Saya pun tersilap anggaran bila hanya merujuk agreement).

      hasil terminate loan 30k term 8 tahun tu, puan akan dapat 5,799 prinsipal + 560 insuran = 6,359. BLR tidak meningkat dari puan mula buat loan 1 thn 7 bulan sebelum ni kan? last BLR naik adalah mei 2011. jadi dapat seketul la 6k++ tu dalam bulan mac kot.

      Mulai januari 2014, puan ada loan ASB berjumlah RM100k, dan cash 7,200 khusus untuk serve loan tu dengan ada lagi baki 7k cash.

      Apa puan nk buat dengan cash 7k ni dengan apply lagi Loan ASB RM100k yang bermula mac 2014, dan perlu mula bayar februari 2014.

      Dari visi saya, saya nampak, puan akan miliki cash sebanyak 14k tahun 2014, yang khusus untuk serve loan ASB 200k.

      setiap tahun puan akan terminate 100k loan ASB yg akan bagi hasil 3.5k. iaitu jul2015, jan2016, jul2017, jan2018. tanpa sesen pon sentuh duit poket puan. malahan puan dapat lebihan dari cash flow positif tahunan (dividen - komitmen tahunan)kerana mengambil loan term maksimum.

      dari mana sumber kewangan puan serve loan ASB sebelum ni 210 + 384 tu dan ke mana puan nk salurkan kewangan tu selepas ni, adalah bergantung kepada puan. Jangan seksa diri dengan buat loan term pendek lagi ye. cash flow negatif je memanjang.

      hmmm...masanya sudah tiba untuk menuai hasil pelaburan puan.

      semoga dipermudah segala urusan

      Delete
    2. terima kasih atas jasa baik tuan...mudah-mudahan ia memberi manfaat buat keluarga saya...terima kasih sekali lagi atas pengkongsian ilmu

      Delete
    3. Letakkan sasaran utk dpt bonus 1.15% semaksimum mungkin dgn:

      1. Max loan asb. 60k dpt 3/10 je bonus berbanding kalau ada 200k.
      2. Maintain loan asb max lbh dr 10thn krn bonys dikira dr purata baki minimum bulanan selama 10 thn

      Bestnya bila kita dh blh plan bonus diri sendiri

      Delete
  73. Salam en ahmad, maafkan saya tapi saya masih tak dapat nampak lagi macam mana dgn terminate loan asb 100k setiap 3 tahun akan menjana ROI lg tinggi dari meneruskan loan. kalau ikut pengiraan secara kasar saya dalam excel, nampaknya ROI cara terminate lagi rendah.. jika tidak keberatan boleh forward kepada saya cara kiraan/softcopy en? terima kasih :)

    ReplyDelete
  74. Assalam en ahmad.,
    klau x keberatan.,
    boleh fowardkn jugak softcopy kpd sya .,untuk pngiraan termination bgi ASB lam beberapa thun lagi.,
    terima kasih en ahmad.,
    nie email sya
    ridhwan_9228@yahoo.com

    ReplyDelete
  75. assalamualaikum tuan
    1.berapa tahun paling ideal untk terminate lasbi rm 50k dan 100k
    2.macamane nak manipulate teknik2 lasbi maybank jika guna auto debit dari akaun.
    3.mana lebih efisien rm 50k + rm 50k (buka tiap tahun sehingga 4 akaun)atau rm100k + rm100k
    terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam tuan

      Soalan 1:

      Ideal sesuatu perkara adalah bergantung kepada tuan jua. Namun, dari segi pulangan pelaburan basically begini prinsipnya:

      a. Tempoh loan panjang lebih tinggi ROI dan cash flow pun positif

      b. Kalau terminate lebih dari 10 tahun, lebih baik anda simpan cash dlm ASB tanpa guna tool Loan ASB

      c. Terminate boleh seawal selepas 12 bulan. Ya betul dari calculator amortize anda kena top up untuk langsaikan loan ASB. Tapi setelah diambil kira ~75% rebate insuran, anda akan dapat lebihan.

      Bro alphaOne ada test terminate setahun. Ok gak actually.

      d. Terminate selepas 24 bulan, anda akan dpt lebihan dari prinsipal loan yang dilangsaikan. Ditambah pula dengan rebate insuran ~70%

      e. Terminate selepas 3 tahun hingga 5 tahun pula, anda akan dapat merasa hasil terminate yg lebih signifikan. kerana dapat sedebuk banyak.

      f. Org yg terminate selepas 2 thn dan reapply dgn limit yg lebih tinggi akan dapat lebih banyak hasil selepas 10 tahun berbanding org yg terminate selepas 10 tahun.

      Saya ada jelaskan perkara ni dalam link berikut:

      http://kentzigebruang.blogspot.com/2012/11/loan-asb-long-term-vs-short-term-loans.html

      dalam post tu sy sertakan softcopy pembuktian:

      http://carigold.com/portal/forums/showthread.php?p=15188080#post15188080

      Soalan 2:

      Sememangnya semua guna auto debit dari akaun. Bayar loan tetap kena ikut kadar dan masa yang ditetapkan. Mula dan tamat loan je ikut arahan kita dan kecekapan pihak bank uruskan permohonan kita.

      Soalan 3:

      Efisien tu pun bergantung kepada objektif yg nak dicapai.

      sy reword soalan: 2 akaun 50k vs 1 akaun 100k setahun dan dlm masa dua tahun ada 4 akaun 50k dan 2 akaun 100k

      a. faktor insuran: loan 100k lebih rendah insuran berbandik 2 akaun loan 50k + 50k. 7.7% kot bezanya. Dr pengalaman sendiri 2005 untuk loan 50k & 3700 utk loan 100k guna islamik loan.

      nota: insuran loan islamik 25% lebih sedikit dari loan konvensional. 2658 vs 2005

      pesanan: amik la islamik ye. tiada riba dan kurang insurannya.

      b. faktor flexibility manipulasi: dgn akaun 50k + 50k, anda ada pilihan untuk terminate slh satu dan teruskan lg satu. dgn 100k, anda xde opsyen.

      cthnya: kiranya nk terminate slh satu utk tujuan bg ruang utk application home loan, personal loan.

      c. faktor beban kerja proses bank: lg byk la kerja org bank. tp, tu kerja diorg kan? tp, ia antara faktor yg buatkan permohonan terlalu byk yg akhirnya tempoh terminate jd sgt lama

      tq

      Delete
  76. Salam Encik.....mohon pendapat..tempoh hari saya ada pergi ke maybank dan officer maybank offer utk buat loan asb flexi islamik. Kaedah die, terminate loan asb yg dulu dan apply loan asb flexi ni. die ckp klo terminate loan asb lama means kte akan dapat balik apa yg kita bayar kt maybank & loan asb flexi ni kita dapat mengeluarkan 40% prinsipal terbayar selepas 4 tahun. means 40% principal terbayar tu apa?. sy ingt nk buat 200k loan asb flexi jika sy terminate 2 loan asb sy ni..adakah maksud 40% prinsipal terbayar tu 40% dari 200k loan yg sy buat atau 40% dari apa yg saya bayar selepas 4 tahun. mohon penjelasan.

    loan asb lama sehingga julai 2013:
    100k 17/2/2010 (41 bulan) = rm576/bulan
    100k 8/1/2011 (30 bulan) = rm578/bulan

    maksudnya jika sy terminate 2 LASB ni sy akan dapat rm40, 956? ke ada pertambahan lain.cth insuran etc.

    adakah berbaloi sy terminate 2 loan asb ini dan apply loan ASB flexi islamik?

    Sya dahulukan dengan ucapan terima kasih. =)


    blh tlg emelkan sofcopy pengiraan yg excel tu x?
    ni email add: baizurasubki@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. loan ASB flexi ni saya kurang arif kerana tiada pengalaman sendiri. Saya dah kaji, tetapi saya tak berminat atas term yg dikenakan. Saya stick dengan kaedah terminate seperti biasa dan reapply.

      Untuk maklumat lanjut berkenaan flexi, boleh bertanya kepada bro alphaOne. Dia mahir berkaitan topik tu. Sila ke forum himpunan teknik loan ASB di carigold. Ramai otai di sana. Di forum, sy cuma penuntut biasa juga.

      basically puan dpt 40% dari prinsipal yg puan dah bayar. bukan dari jumlah duit yang dibayar.

      puan blh kira dari softcopy amortize, berapa nilai prinsipal yg telah dilunaskan. dan jumlah kan nilai prinsipal dari dua akaun tu. selpas itu, dapatkan nilai 40% yang puan cari tu.

      softcopy sy dah emel.

      tq

      Delete
  77. salam.
    mintak maaf dengan solan sengal sy ni.
    ape maksud LASB-i dengan LASB-i ?

    sy buat loan asb 30k @ 25 tahun(maybank) sudah 3 tahun yg lalu.
    sy x tau pun pasal terminate ni dan ternyata ianya lebih menguntungkan.

    rancangan sy, sy nk terminate dan buat loan baru 100k @ 25 tahun.
    (tahun pertame boleh cover dengan duet dividend yg pinjaman sebelum nya )

    soalan :
    1) memandangakan sy ni student lg. agak2 lulus x loan sy ?
    2) mcm mane sy nk tau nilai berape rm duit sy dpt lepas sy terminate ?
    kalau ada ape2 fomula yg boleh di gunekan boleh tuan sent kt email sy ?
    fakhrun999@gmail.com

    mintak maaf kalau bahase sy susah nak paham. sy pon susah nk explain dengan bahase2 bank ni.

    terime kaseh tuan .


    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasa la kalau ada penuntut tanya soalan sengal. Pasal tu bukan mudah jadi pendidik. Tiap-tiap tahun ajar benda sama, anak murid tanya soalan sama. Hakikatnya, bg yang bertanya, dia benar2 tak tahu. kerana itu dia bertanya.

      Berikut adalah jawapan kepada soalan2 sengal cik ana sofea:

      1. status student tidak menghalang kelulusan loan. student, surirumah banyak ynag dah diluluskan loan ASB. Pihak bank cuma menyemak kemampuan membayar loan sahaja.Pembuktian kemampuan tu yang diperlukan sama ada melalui penyata akaun bank, slip elaun, penyata pendapatan. Jika tidak ada, seperti kes isteri saya seorang surirumah, hanya diperlukan advance payment untuk 3 bulan sahaja.

      2. untuk kira hasil amortize loan, sila rujuk post berikut: http://kentzigebruang.blogspot.com/2012/06/amortization-loan-asb-terminate-loan.html

      Selain hasil amortize loan tersebut, anda juga dapat rebate insurance. Anggarannya selepas 3 tahun anda akan dapat 65% dari amaun insuran.

      Lastly, saya faham bahasa cik ana, saya juga student dulu. Sekarang juga masih belajar pelbagai perkara. So, jangan malu bertanya.

      Selamat melabur dengan berhemah

      Delete
    2. tuan ni agen asb maybank ke ?]

      trime kaseh atas jawapan detail dari tuan.
      sedikit sebanyak sy telah paham.

      soalan sy lagi :

      target sy nak wat 100k loan baru awal tahun depan, sy nk terminate 30k sy.

      dan target sy pada jan 2017 sy akan terminate loan 100k , dan buat loan 200k.

      tempoh bayaran manakah yg menguntungkan sy ?
      10 tahun atau 25 tahun ?
      mengikut kira-kira yg telah sy lakukan temboh yg pendek lebih menguntungkan.

      betol ke kiraan dan fahaman sy ni ?

      terima kaseh tuan.

      Delete
    3. atau pon, tempoh pembayaran yg kita pilih itu berdasarkan maksimum kita boleh bayar untuk tahun itu dengan dividend + princial yg kita dpt dari tahun sebelum nya ?

      sebab itu sy ambik tempoh terminate 3 tahun. untuk menjimatkan kadar interest bank terhadap sy.

      ataupun sy buat tempoh pinjaman 25 tahun dan terminate setiap 2 tahun.

      situasi manakah lebih menguntungkan pelabur ?




      Delete
    4. Saya bukan ejen mana-mana bank.

      Saya cuma menulis mengikut pengetahuan dan pengalaman saya. Ditambah sedikit pendapat peribadi. Sebelum ni saya cuma ambil pengalaman otai2 untuk dijadikan rujukan.

      so, 2011 sy mula loan ASB100k, sbg pioneer investment tanpa info jelas. Selepas berguru di forum Himpunan Teknik Loan ASB di carigold.com, sy buat pembuktian matematik dgn teori yang diberi bersama bukti yang dikongsi otai2.

      Hasil pembuktian matematik dan perkongsian pengalaman otai2, saya temui teknik yang terbaik untuk saya gunakan. Dan tahun ini, setelah lalui sendiri proses terminate april 2013, maka hampir 80% tepat jangkaan yang dibuat. Miss 20% tu pun kerana faktor yg telah diambil maklum iaitu kenaikan BLR akan menjejaskan hasil, cuma blm tau berapa % kesannya pada tahun 2011 ketika forecast dibuat.

      Sekarang, saya naikkan peruntukan untuk pelaburan dalam Loan ASB ke tahap lebih tinggi tanpa jejaskan pelaburan lain. 1 juta loan ASB dalam sasaran

      Delete
    5. Berkaitan pemilihan long term atau short term, anda pilih sendiri mengikut kehendak masing-masing.

      Bagi saya, saya melihat faktor ROI dan saya memilih tempoh maksima yang boleh ditawarkan loan ASB islamik yang tiada riba. Boleh rujuk post saya di link berikut:

      http://kentzigebruang.blogspot.com/2012/11/loan-asb-long-term-vs-short-term-loans.html

      Delete
    6. Nota:

      4. untuk Pilihan 2, tahun ke-2 hingga tahun ke-5 perlu tambahan RM5048.64 setahun on top of RM7650 dividen setahun.
      (Diambil dari Loan ASB - Long Term vs Short Term Loans)

      Yang ni sy kurang faham skit kenapa perlu tambahan on top of dividen?

      Alhamdulilah mmg menguntungkan amik asb loan long term. so far asb loan saya dah cecah RM750k..tgh mencari lg 2 individu untuk mencapai 1 juta.

      Thanks bro. info yang berguna n bermanfaat terutama untuk Bumiputra.

      Delete
  78. Herm sebelum korang amik ASB loan baik korang baca my review dulu.
    Ada fine print yang korang kena tau:

    http://hazemanhuzir.blogspot.com/2013/07/pinjaman-amanah-saham-bumiputera-asb.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah ambik loan ni 3 tahun lepas, mase tu studend lg. alhamdulilallah, duet ptptn x habis mcm tu saje..

      dah bace dlm blog tuan,
      kebanyakan pasal disiplin.
      sebenarnye, bukan nk wat loan asb ni kene disiplin baru .berjaya, tp , apa saje yg kite lakukan klu x kerane disiplin mesti x berjaya.

      Delete
    2. ya, saya pun dah baca. Saya tidak pasti apa yang hazeman nak sampaikan di sini. Saya sedia mendengar

      Delete
  79. Bole tuan emelkan file excel ke abuwardina@gmail.com. .thanks

    ReplyDelete
  80. Salam tuan.boleh emailkan file excel ke syaifullahrusli@gmai.com thanks.

    ReplyDelete
  81. blh tuan e-mail excel ke zhanzul@yahoo.com.my.terima kasih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah send to:
      zhanzul@yahoo.com.my
      syaifullahrusli@gmail.com

      Delete