Thursday, 8 November 2012

Limit ASB & Limit Loan ASB

1.     Limit ASB – PNB tentukan




Limit pelaburan ASB adalah merujuk kepada had maksimum pelaburan iaitu jumlah dari pelaburan tunai /sijil/ sijil dari loan ASB.

Bermula 200k pada tahun mula bukan akaun, limit ini meningkat apabila dapat dividen setiap tahun.

Limit tahun kedua = 200k + dividen tahun1
Limit tahun ketiga = 200k + dividen tahun1 + dividen tahun2

Jadi kiranya anda nak capai limit 1juta, dan nak hidup dengan dividen sahaja, rancanglah pelaburan ASB dengan bijak. Tool Loan ASB dapat membantu meningkatkan limit ASB anda dengan pantas.

Loan ASB 200k pada tahun pertama
Anggaran dividen hanya 7.5% dan bonus 0% (tahun 2011 7.65% dividen + 1.15% bonus)

Dividen tahun 1= 15k
Dividen tahun2 = 15k
(anggap keluar 15k tahun 1 dan tahun 2 bila dapat dividen untuk simpan di Tabung Haji (TH)/ ASB anak/ ASM/ ASN/ AS1M/ ASW. Total 30k)

Tahun ketiga terminate loan ASB 200k. Dan apply Loan ASB 230k pula. And the journey continues...

Tahun5 264.5k dgn tambahan 34.5k di Tabung Haji
Tahun7 304.2k dgn tambahan 39.7k di Tabung Haji

Tahun11 limit anda adalah 402k dgn sudah ada  271k dalam Tabung Haji (anggaran 6% dividen setahun) dan dividen pada januari tahun ke 11 adalah 26,235Tu belum kira perkara berikut:
  a. nilai amortize tiap kali terminate loan asb
  b. nilai asbrta yang dikembalikan bila terminate loan asb
  c. bonus sijil asb (boleh cecah 4k/tahun) purata 10 tahun ada 400k loan asb. 

Sedangkan kalau simpan sendiri dalam 10 tahun, awal tahun ke 11, anda baru ada cash 106k. Limit pelaburan ASB cuma 234k. Bonus ciput. 

Mulai dari sini, anda cuma boleh buat 400k Loan ASB kerana itu limit loan ASB yang ditawarkan bank ketika ini (mungkin berubah pada ketika itu). Maka, untuk capai 1juta limit, teruskan dengan loan ASB 400k + cash dari Tabung Haji yang terkumpul hasil dividen loan ASB yang dipindahkan tadi. 

Ini bagi yang mampu komitmen 1200 sebulan setiap bulan tanpa gagal.
Bagi yang mampu komitmen 600 sebulan anggap la anda akan capai separuh dari contoh di atas. Bagi yang mampu komitmen 300 sebulan, ¼ darinya.

Ini bermakna kiranya anda mampu buat loan ASB 100k dengan tenure 25 tahun hari ini, tidak bermakna anda hanya akan dapat 100k sahaja selepas 25 tahun. Tetapi anda akan dapat 135k dalam Tabung Haji dalam tempoh 10 tahun sahaja dengan teknik yang betul. Tu belum kira dividen dalam tahun tersebut dan nilai amortize dan asbrta yang dikembalikan.

Sila menuntut ilmu di Forum Himpunan Teknik Loan ASB. Moga anda dapat berkongsi dengan kami berkenaan ilmu pelaburan.

Kalau nak semak limit pelaburan ASB yang sebenar, call je PNB 03-20505500 dan bagi no IC atau pi kaunter ASB. 

Tak payah susah-susah tunggu pengumuman Bonus keje gomen/ swasta lagi, tiap tahun dapat la bonus ASB (anggaran 1.0%; tahun 2011 1.15%) RM200 tahun pertama hingga RM2k tahun ke-10 dan ke atas dgn ada RM200k sijil ASB dr loan ASB. Kalau suami dan isteri masing-masing ada 400k, anda congak la ye, berapa bonusnya, berapa dividennya. 

2.  Limit Loan ASB – Bank yang offer Loan ASB tentukan

Maybank – 400k
CIMB – 400k
RHB – 200k

125 comments:

  1. salam..just for info..itu ari aku g rhb bank..pegawai tu ckp kalo nak loan lebih dari 200k pun bley asalkan limit da over 200k..xkisah la 400k ke 500k ke..tp dieorng tgk slip gaji gak la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq 4 d info. tapi tak ada dalam iklan diorg kan? so i stick to written advertisement info.

      Delete
    2. Berapa monthly installment yang perlu dibayar jika limit ASB sudah lebih 200K?
      Contohnya saya ambil LASB 230K seperti tuan Ahmad Khairani Hashim.

      Delete
  2. saya tengah pelik nie sbb bank offer loan RM222,000.00 dan RM240,000.00 kepada saya dan isteri sedangkan setakat pengetahuan saya, limit maximum pelaburan asb yang dibenarkan oleh PNB hanya RM200,000.00 sorang. Minta tolong bagi maklumat dari yang berpengalaman...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sila rujuk post saya terdahulu berkaitan limit ASB
      http://kentzigebruang.blogspot.com/2012/11/limit-asb-limit-loan-asb.html

      Delete
  3. maaf saudara,sy kurang fhm tentang terminate loan asb200k,dan apply loan asb 230k..
    (utk terminate loan 200k ambil masa berapa lama dan utk re-applyloan 230k ambil masa berapa lama?bagaimana mahu apply loan sedangkan limit adalah 200k..mohon pencerahan..

    Dividen tahun 1= 15k
    Dividen tahun2 = 15k
    (anggap keluar 15k tahun 1 dan tahun 2 bila dapat dividen untuk simpan di Tabung Haji (TH)/ ASB anak/ ASM/ ASN/ AS1M/ ASW. Total 30k)

    Tahun ketiga terminate loan ASB 200k. Dan apply Loan ASB 230k pula. And the journey continues...

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1. ttg limit asb:

      Sila rujuk post saya terdahulu berkaitan limit ASB
      http://kentzigebruang.blogspot.com/2012/11/limit-asb-limit-loan-asb.html

      2. terminate ambil masa 2minggu++ tgk pada officer yg uruskan. sila rujuk ejen bank di forum: bro reggae (maybank) n alibatubara (cimb). no fon diorg ada kat situ. reggae siap dtg umah aku lg. superb service.

      3. re-apply loan same as terminate...2 week++ up to the officer jugak.

      tq

      Delete
  4. limit sy masih lg kurang fhm..okay,let say 2010 stat utk 200k..dividen utk thn 2010 dan 2011 dikeluarkan..tp utk dividen 2012 ingt nk stay dlm tue utk thn 2013..then baru terminate..berapa limit utk apply next loan??

    ReplyDelete
    Replies
    1. anda boleh tambah loan lagi mengikut jumlah (div tahun 2010 + 2011 + 2012).. limit simpanan asb anda adalah 200k + jumlah tersebut

      Delete
  5. Salam Tuan.
    Sy mmg bercadang utk buat loan ASB ni dlm masa terdekat.
    minta tlg jika tuan boleh emelkan sy excel2 utk pengiraan loan asb ni pada sy
    sy berumur 26 thn, bercadang utk buat max loan 200k, ingin capai OPM 1M (kalau boleh dlm masa yg singkat)
    harap tuan boleh syorkan teknik mana yg sesuaidgn sy. sy juga berharap kalau boleh jumpa dgn tuan utk mendapat lebih pencerahan.

    ini email sy

    filaxx_55@yahoo.com

    kerjasama tuan amat dihargai
    tqvm

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah send softcopy. moga dapat membantu

      Delete
    2. Salam tn.mntak jgak soft copy.tolong emailkan pada hanifzai87@gmail.com

      Delete
    3. dah send softcopy. selamat melabur dengan berhemah.

      Delete
    4. salam, minta send softcopy ke dzulhizam@gmail.com

      Delete
    5. sila hantar softcopy pada saya juga syahirbakar@gmail.com
      terima kasih

      Delete
    6. Sent oledi dlm 2 emel berasingan. Sila check inbox ada junk/ spam

      Delete
    7. Salam,
      Boleh emailkan saya juga.
      ahmadaizat247@gmail.com

      Delete
    8. sent to ahmadaizat247@gmail.com

      tq

      Delete
    9. Salam. Saya nak soft copy jgk. Emailkan kpd wunk.rawk@gmail.com. Mekasih bos!

      Delete
    10. Salam. Saya nak soft copy juga . Please emailkat danial_fahmi2u@hotmail.com . Terima Kasih :D

      Delete
    11. salam

      saya juga nk soft copy. emailkan kepada sumantri.mohdisa@gmail.com

      terima kasih tuan..

      Delete
    12. Salam..

      Saya nk soft copy juga. Please email ke m.faizabuh@gmail.com

      Terima kasih tuan

      Delete
    13. salam...emailkan pada saya juga. danizz.biz@gmail.com terima kasih banyak..jasamu dikenang

      Delete
    14. Salam, saya jgk. nikfarhanfuad@gmail.com. Blog bro memang terbaik

      Delete
    15. blog sy hanya ada sebahagian dr ilmu yg dikongsi secara percuma di forum himpunan teknik loan ASB

      http://carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=224608

      komuniti di situ sgt membantu. tuan ikeda, bro alphaOne, 2bz4money, abg ngah antara yg byk membantu.

      Delete
    16. salam tuan,bleh emailkan kepade saye..ahmadnajiezulkifli@gmail.com

      Delete
    17. musadijb12@gmail.com
      Tlg emailkn pd sy juga tuan.
      TQVM

      Delete
    18. Tuan tlg tunjukkn sy pengiraan bayaran balik baki pinjaman dr pihak bank dan penalty yg dikenakan? TQVM...

      Delete
  6. ni kira sama konsep macam refinance rumah la kn?
    untuk dapat cash..

    ok bang, nak tany sket..
    kalau ada cash, mana tempat paling untung nak invest?
    emas ke, tabung haji ke, ASW ke, ada suggstion x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya hampir sama.

      yg mana paling untung antara ASB/ ASB anak/ ASN/ ASW/ AS1M / TH, ygtu aku blm kaji. elok dirujuk kepada tuan ikeda atau alphaOne.

      Bank Rakyat/ Koperasi Peneroka Felda/ LTAT/ Kuwait Finance

      Delete
  7. Ble mntak softcoly jg tak?damiahakim@gmail.com
    Lg 1 nk tnye.. Antra loan dgn plaburan asb sndri, yg mna 1 lbih untung?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya dah emel, moga boleh memberi manfaat jua hendaknya.

      untuk jawab pelaburan ASB simpanan sendiri vs loan ASB pasti loan ASB jawabnya. Provided dengan teknik yg betul.

      buktinya sila rujuk softcopy yg diberi: asb simpan sendiri vs asb 25 thn vs asb 5 thn jual

      skang sy buat teknik terminate selepas 2 tahun. lagi best

      Delete
    2. Assalamualaikum. Boleh minta softcopy jg tak?
      zaini_7x7@yahoo.com

      Delete
    3. Salam saudara Ahmad Khairani!

      Saya berminat untuk dapatkan sofcopy asb ini.
      Bolehkah emel kan ke:
      ajie_mah@hotmail.com

      Delete
  8. salam, minta send softcopy ke zlnazif_93@yahoo.com

    terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baru jap sent dlm 2 emel berasingan. Sila check inbox ada junk/ spam

      Delete
    2. salamtuan, minta send softcopy to mfathliz@gmail.com
      TQ

      Delete
    3. baru sent... sori ye lambat respond. bz sket

      Delete
  9. Salam tuan..
    Minta tolong emel juga softcopy pada saya... gleeks686@yahoo.com
    Trima kasih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. baru sent... sori ye lambat respond. bz sket

      Delete
  10. minta tolong emailkan softcopy

    sadiqinsulong@gmail.com

    thanks..

    ReplyDelete
    Replies
    1. baru sent... sori ye lambat respond. bz sket

      Delete
  11. salam tuan. mohon pandangan dan langkah yang sedia ikhlas dari tuan..bulan 6 nanti kwsp kuar habis anggaran dalam 30k...saya dah buka akaun asb tahun 2011 baki dalam tu ciput jer rm100..jadi saya merancang nak lasb ni.
    tahun pertama.
    07/2013 lasb-100k
    tempoh= 25thn
    bayar monthly guna duit kwsp tu(rm560x6=3360)
    tahun kedua
    lasb guna nama isteri-100k
    tempoh 25thn gak
    bayar monthly guna duit kwsp gak(rm560x12=6720)
    tapi loan tahun pertama pun kena bayar gak guna duit kwsp gak (rm560x12=6720)
    so...sampai sini saya terus blur sampai tahun ke 3 nanti nak lasb 100k lagi dapat survive ke..
    mohon tuan caculate untuk saya dengan cara yang betul.
    caz kurang arif bab dividen ni.

    ReplyDelete
  12. Salam tuan,

    Emailkan softcopy kt sayab jugak

    aszalley2883@gmail.com

    Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. baru sent... sori ye lambat respond. bz sket

      Delete
  13. salam tuan..saya juga berminat..mohon untuk tuan email kepada saya jugak

    anakin101@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Askum.. tuan tumpang boleh tlg email kan sy softcopy sensational.christina@gmail.com tq

      Delete
  14. Salam bro, thanks sgt atas effort abg utk share knowledge, byk pahala InsyaAllah. :) Blh sy dptkan soft copy jgk? shiela_jaafar@yahoo.com. Thanks!

    ReplyDelete
    Replies
    1. dh send. sharing knowledge best apa. it's the least that i can do

      tq 4 ur support

      Delete
  15. salam tuan,saya masih xphm dgn kiraan tuan loan 400k stay 1200 sbln..kecuali dgn serve 1200+dividen..so proses untuk mnjadi jutawan itu lambat..dgn tenure tahun berkurang bgi berusia 30an keats dan akan meningkatkan komitmen bulanan...adakah mgkin dgn komitmen bulanan 1200 boleh mencapai OPM1JUTA? dn cabaran yg berliku apabila serve loan pada tahun2 berikutnya yang mane loan nya adalah high limit dan tenure loan berkurangan..mgkin saya salah disini dn berharap tuan perbetulkan serta membantu memberi pandangan..

    yarif_87@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sila baca sekali lagi artikel di atas.

      Tuan, akan dapati memang kaedah yang saya guna adalah dengan Teknik 2 iaitu serve loan dengan duit sendiri hanya pada tahun pertama sahaja. Tahun seterusnya adalah dengan dividen.

      Maka komitmen bagi 10 akaun loan ASB yang tiap satu bernilai 100k yang dibuka pada tahun berasingan akan menjadi seperti berikut:

      1 akaun perlu komitmen dengan duit sendiri (gaji)
      9 akaun perlu komitmen dari dividen (perlu disiplin jangan ganggu dividen

      Mungkin persoalan seterusnya adalah berkaitan limit tiap individu yang tak dapat 1juta loan ASB tersebut. Seperti telah dijelaskan juga, perkara ini boleh dicapai dengan proxy seperti isteri/ suami, adik, anak sdara yang boleh dipercayai.

      it's a win-win situation. proxy akan dpt benefit bonus yg dikira bearaskan purata baki minimimum bulanan utnuk 120 bulan yg akan kekal dinikmati walau pun dah berhenti jadi proxy (contohnya, dh nk buat sendiri)

      moga tuan dapat intipati penjelasan ini. kiranya tidak menjawab soalan, boleh rujuk terus kepada saya di akaun facebook kentzige bruang.

      tq

      Delete
  16. assalamualaikum..sy baru nak bayar untuk bulan ke tiga..tapi rasenya nk ttup..adkah sy akan kne penalti oleh pihak maybank..terima kasih hope dpt memberikan keterangan

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1st kenapa tuan nk tutup? rugi ke?
      2nd jika islamik loan xde ape2 penalty cuma masalahnya akan ada shortfall yg mana tuan perlu bayar dahulu kepada pihak bank remaining balance hutang sbb nilai sijil xdpt cover lagi.. kat cas insurans.. so my advise layan sampai dapat dividen dan rolling je utk tahun berikutnya..

      Delete
    2. perkenalkan...bro alphaOne, dia sifu saya.

      Delete
  17. salam..minta email softcopy inwanna93@rocketmail.com

    ReplyDelete
  18. Salam.en.khairani, saya nak soft copy juga boleh..email dr.qistmuhd@gmail.com atau pun qistmuhd@yahoo.com

    Saya ada soalan:
    Pd thn 2007: sy lasb rm55k then sy buat fullsettlement pd 2011 dgn gunakan duit kwsp.
    Sblom sy fullsettlement sy dh buat lasb rm145k pd april 2011 utk maxkan rm200k.
    So lps dpt sijil dr maybank - guna duit + dividen so cash dlm asb rm56k.
    So,soalan sy:
    1. Fullsettlement vs. Terminate mn yg untung
    2.Utk max kan investment,
    (A) terminate loan rm145k(since dh cukup 2thn)..Then apply lasb max yg bleh..atau
    (B) cont dgn loan rm145k. + apply lasb sampai jdi max..
    3. Kalau buat loan max ade effect pd approval nak beli rumah nanti..ke bank bleh mittigate sincr asb dpt dividen..
    Tq so much..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Full settelment dan terminate loan ASB, endingnya sama iaitu loan dilangsaikan.

      Full settlement langsaikan dengan cash. Terminate loan ASB pula langsaikan loan dengan sijil ASB yang telah dibeli atas nama kita.

      Kita berbalik kepada hala tuju pelaburan tuan dalam ASB. nk simpan cash atau nk simpan Loan ASB. Sy dididik bahawa ASB bukan tempat simpan cash. Ia adalah tempat simpan Loan ASB. kiranya kita berhajat untuk dapat ROI terbaik dari tiap sen pelaburan kita.

      Jika kita simpan sijil ASB atau cash, tiap ringgit hanya bagi 7.75% dividen je. tapi jika kita simpan loan ASB boleh cecah antara 17% - 40%. Anda pilih la mana yang anda suka.

      Loan ASB ada dlm rekod CCRIS tuan. Untuk pinjaman perumahan, hanya bank pengeluar loan ASB yg blh longgarkan syarat home loan. dan bank islam pon boleh...kot.

      Delete
    2. Ok..noted with thanks..faham dh..utk dptkn max ROI kita buat loan & terminate every 2yrs..maknanya dividen yg dapat tu nanti trs keluarkn & berikn pd bank utk bayaran 1 whole yr ke..mcmne urusan dividen tu..maaf,sy bru nak blaja..kurang arif..

      So,max investment adalah loan..bukan cash..klu cash kat tempt lain..sy nak tanye pendapat,tahu xkatne utk cash tbaik..

      Delete
  19. Salam tuan. Minta tolong send kan juga ke email saya.

    azmelkamarudin@outlook.com

    Apa pun saya nak ucapkan terima kasih sebab blog tuan titik tolak kepada perubahan halatuju hidup saya. Moga Allah memberkati.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,

      dah send softcopynya. sy cuma berkongsi info je tuan. islam juga didik kita bahawa ilmu yg bermanfaat akan membawa berkat jua. doa dari semua pembaca lebih berharga bagi saya sekeluarga.

      percaya la, murah rezeki bila kita saling membantu begini. jika tidak bertamabah dari segi amaun pon, at least tiap sen makin bermakna. makin kurang pembaziran. makin sikit kerosakan. hidup makin tenang.

      amin.

      Delete
  20. Salam Encik Ahmad Khairani Hisham

    Saya mintak kalau boleh diemailkan kepada saya softcopy tuan kepada saya juga hazlykamarudin@yahoo.com

    Terima kasih untuk ilmu yang membantu ini

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,

      Saya dah send emel.

      Ilmu...makin dikongsi, ia tidak berkurang. it's the least that i can do.

      harap dapat membantu.

      tq

      Delete
  21. Tlg email kpd sy juga. Shazlansaphian@gmail.com

    Soalan: saya ada 200k sijil (loan) dan 200k daripada dividen. Sedang fikir untuk ambil 400k sijil loan dan keluarkan 200k dividen ke ASW. Berbaloi tak?

    ReplyDelete
  22. dah send emel.

    full loan ASB? memang berbaloi2. kiranya teknik terminate diguna. kalau x terminate, simpan cash lagi bagus.

    dari forum himpunan teknik loan ASB, kita dpt lihat contoh otai2 yang dh capai limit 1juta. namun, loan ASB max adalah 400k sahaja. itu pun berbeza antara maybank dan cimb di mana maybank hadkan 200k sahaja dgn full loan, dan yang lebihan dari 200k perlu 5% cash. cimb blh full loan up to 400k. otai2 lain betulkan saya kalau saya silap.

    tp, sy, walaupun dah exceed 200k limit, sy tetap kekalkan loan asb islamik 200k sahaja. kerana sy akan commit dgn loan asb islamik sahaja. nk tambah, sy cari proxy - adik, adik ipar, anak sedara ada.

    ReplyDelete
  23. Salam Tuan,

    Saya masih kurang faham mengenai limit ASB ni dengan penjelasan di atas.
    Katakan saya ada cash RM200k, saya masuk ASB, kalau ikut formula tuan di atas

    " Limit tahun kedua = 200k + dividen tahun1
    Limit tahun ketiga = 200k + dividen tahun1 + dividen tahun2 "

    tak perlulah saya keluarkan duit dividen tahun pertama asb (15k) untuk masuk ke Tabung Haji. Sebab kalau tahun pertama dapat dividen 15k dari ASB, limit tahun kedua dah jadi 215k. Jumlah duit ASB saya pun dah jadi RM215k (duit asal RM200k + dividen RM15k) Jadi biarkan saja lah duit dividen 15k tu dalam ASB untuk bercambah2 lagi. Ini pemahaman saya dari formula di atas.

    Minta penjelasan. Terima Kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adalah sgt ketara yg anda blm fhm bhw cash dlm asb hanya beri pulangan 7.75% dividen + 1.15% bonus sahaja atas setiap ringgit duit anda.

      Sedangkan loan asb blh generate hingga 40% pulangan setahun.
      Akaun ASB bukan tempat simpan cash. Tp utk pelaburan loan ASB.

      Andai kata saya dan awak ada 215k cash masing2, dan kita buat pelaburan berbeza. Awk simpan semua 215k dlm akaun ASB. Sy 215k loan ASB yg perlu modal cash hanya 16k yg sy simpan dlm asb anak. Baki 199k lg sy cr proxy utk buat lg 2juta++ loan ASB.

      Siapa akan dpt lbh byk hasil???

      Delete
  24. salam tuan,

    Tlg email kpd sy juga. sumantri.mohdisa@gmail.com

    ReplyDelete
  25. Tlg email kpd sy juga. fadzilj4@gmail.com
    terima kasih tuan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Emailkan pada saya juga. pogies_0830@yahoo.com

      Delete
    2. dh send

      fadzilj4@gmail.com
      pogies_0830@yahoo.com

      Delete
  26. Salam tuan,tolong emailkan softcopy kepada hashimyacob@gmail.com
    Terima kasih banyak.

    ReplyDelete
  27. salam tuan :
    makne nya di sini :
    limit ASB bergantung pada jumlah dividend ?
    contoh :
    200k @ 25 tahun.

    tahun 1 : 200k
    tahun 2 : 215k (dividend 7.5%)
    tahun 3 : 230k (dividend 7.5%)
    tahun 4 (2 jan ) : terminate loan dan apply loan baru 230k@25 tahun.

    >>>dan seterusnya >>>
    betol x kiraan sy ni ?

    boleh mintak excel tentang kiraan dividend dan teknik2 dari tuan Ikeda ?
    harap dengan bantuan platform kiraan dan tektik dari excel tu lebih memahami sy. ni email sy : fakhrun999@gmail.com

    terima kaseh sangat2..

    ReplyDelete
  28. Tolong emel gak pada saya :hiluxgetthefeeling@gmail.com

    ReplyDelete
  29. tolong Email kat saya gak zamrycamry@gmail.com

    Terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah send to

      hiluxgetthefeeling@gmail.com
      zamrycamry@gmail.com
      fakhrun999@gmail.com
      hashimyacob@gmail.com

      Delete
  30. Tolong Email Kat saya : cyc861221@hotmail.com

    Terima Kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tlg email tuan. Jazakallah. Alziaf@gmail.com

      Delete
    2. salam..
      tuan tolong email pada saya juga
      danizz.biz@gmail.com.
      terima kasih..

      Delete
  31. Tuan, saya pun nak softcopy juga tuan. Saya baru faham sikit2. Tolong email kan ke mfadzlyak@gmail.com ye? Terima kasih banyak2!!!

    ReplyDelete
  32. Salam..

    Tolong email kat say softcopy juga...
    Terima kasih..

    Selamat hari raya.

    fazlihan.mohd.ali@gmail.com

    ReplyDelete
  33. salam email softcopy juga di ( cilimerah000@gmail.com )

    Terima kasih

    ReplyDelete
  34. email juga pada razifsumairi@gmail.com. TQ sifu

    ReplyDelete
    Replies
    1. dh send to razif, cilimerah, fazlihan, fadzly dan alziaf

      Delete
  35. Mintak share tuan.. Khairul_idham@yahoo.com
    Tq tuan.. Jasamu dikenang..

    ReplyDelete
  36. Salam Tuan,

    Saya berminat untuk buat pelaburan sebegini...

    Mintak tolong share kiraan kpd saya juga boleh?

    Email kepada mabhussaini@gmail.com

    Trimas

    ReplyDelete
  37. Salam..
    Tuan tlg email pada saya juga..
    hizazi88@gmail.com
    Terima Kasih..

    ReplyDelete
  38. Slm g0od inf0
    Soalan:

    1. Boleh x wife (surirumah) wat LASB

    2. Mane 1 yg prefer? (LASB 200k, tenure 20thun, umur 27, gji 5k)
    a) div.freeze dlm akaun ASB (generate dr thun ke thun smpai abis 20 thun)
    b) div. keluarkn utk byr PL, ptptn & kereta
    c) div. keluarkan & msukkn dlm Tabung haji / ASB anak

    3. Tips/kaedah utk memBOLEHkan beli RUMAH (dlm msa 3-5 tahun dr skrg), dgn adanye k0mitmen LASB, kereta & PL

    Moh0n pndangan & nasihat dr abg.tq

    ReplyDelete
  39. Salam..
    Tuan tlg email pada saya juga..
    ariffms88@gmail.com
    Terima Kasih..smoga ilmu tuan ni berguna sampai ke generasi seterusnya

    ReplyDelete
  40. salam tuan tlg email softcopy....

    sy nk tanya pendapat...sy baru nk buat loan asb 200k...

    if sy xterminate loan tu tp every year dividen 15k tu sy ambik simpan dlm tabung hj...ape pendpt tuan..tq

    ReplyDelete
  41. email juga pada mohdyazri@gmail.com. TQ sifu

    ReplyDelete
  42. Assalamualaikut tuan . saya nak mintak tlong pendapat untuk kiraan macam nie .
    saya apply asb loan tidak sekata macam nie . 50k , 70k , 80 k . total smua same dgn 200k . mean 1st time apply 50k pada bulan 10 2012 . start bayar bulan 11 2012 . then saya apply loan 70k pada bulan 2 2013 . start bulan 3 . juga loan 80k saya apply bulan 10 2013 . start bayar bulan depan same dgn bulan 11 2013 . macam mana saya nk ikut teknik seperti di atas terminate loan after 2 tahun . sbab tarikh apply untuk tiga2 loan nie smua tarikh yg berlainan . terima kasih . saya juga nak yang terbaik untuk kewangan saya

    ReplyDelete
  43. Assalamualaikum tuan, boleh emelkan jua pada ayie1117@gmail.com.
    berminat utk tahu ...
    terima kasih

    ReplyDelete
  44. salam mintak tolong emaikan softcopy jugak if still ada darkandroid@rocketmail.com

    ReplyDelete
  45. assalamualaikum tuan, minta email kan skali softcopy ke letto951@yahoo.com.

    ReplyDelete
  46. Assalamualaikum wbrt tuan,
    Mohon email juga kepada saya lilhansenator@gmail.com

    Terima kasih diatas perkongsian ilmu.

    ReplyDelete
  47. Salam, saya pun nak softcopy asb jugak.
    Ini email saya anis.eliyana87@gmail.com

    ReplyDelete
  48. salam encik, izinkan berkongsi dengan saya ilmu encik
    pohon email saya softcopy kepada tigorecore@gmail.com
    ilmu makin dikongsi makin bercambah insyaAllah
    thanks

    ReplyDelete
  49. Salam boss.. Mntak emailkn kt saya jgk.. (asyraf.roslan@gmail.com) tq2

    ReplyDelete
  50. Salam bro..minta email saya jugak.. aaly_86@yahoo.com
    Tq

    ReplyDelete
  51. Adakah anda memerlukan 100% Kewangan? Kami peminjam korporat; kita memberi pinjaman
    personaliti yang sangat jujur ​​dan boleh dipercayai. Tawaran Ranges dari
    $ 1,000.00 Min. kepada $ 50.000.000,00 @ faedah 3% setiap tahunan 1-25
    tahun sebagai tempoh pinjaman. Dapatkan yang terbaik untuk keluarga anda dan memiliki
    impian rumah juga dengan scheme.contact Pinjaman Am kami
    Email: ehisbenloanoffer@gmail.com Jika berminat, sila menyediakan
    berikut:
    nama:
    Jumlah Diperlukan:
    Tempoh pinjaman:
    Nombor Telefon:
    negara:
    seks:
    Tujuan pinjaman:
    pekerjaan:

    ReplyDelete
  52. Assalamualaikum... saya berbangga ade juga yang sudi berkongsi ilmu untuk tgk orang melayu lain maju.. alhamdulilah... boleh tak berkongsi softcopy dengan saya? Norhernanie@yahoo.com.. terima kasih saya ucapkan..

    ReplyDelete
  53. Salam. Harap boleh kongsi juga template excel tu ke email says ekorhantu@gmail.com

    Tq

    ReplyDelete
  54. Salam..
    Tuan mohon untuk email pada saya juga..
    ubaidullahaziz@gmail.com
    Terima Kasih..smoga ilmu tuan ni berguna sampai ke generasi seterusnya

    ReplyDelete
  55. Hello Am Puan, Debra Morgan Am sah dan dipercayai pemberi pinjaman pinjaman memberi pinjaman
    atas terma yang jelas dan mudah difahami dan syarat pada kadar faedah 2%. dari
    $ 12000 kepada $ 7000000 USD, Euro Dan Pounds Sahaja. Saya memberi Pinjaman Perniagaan,
    Pinjaman Peribadi, Pinjaman Pelajar, Pinjaman Kereta Dan Pinjaman Untuk Bayar Off Bil. jika anda
    memerlukan pinjaman apa yang anda perlu lakukan adalah untuk anda untuk menghubungi saya secara langsung
    di: morgandebra816l@gmail.com
    Tuhan memberkati Anda.
    Regards,
    Puan Debra Morgan
    E-mel: morgandebra816@gmail.com


    Nota: Semua jawapan hendaklah dihantar kepada: MORGANDEBRA816@GMAIL.COM

    ReplyDelete
  56. Tuan, tolong email kepada saya juga. neljoepruan78@gmail.com

    terima kasih

    ReplyDelete
  57. MEMOHON PINJAMAN ANDA

    Adakah anda seorang ahli perniagaan atau perempuan? Adakah anda dalam mana-mana tekanan kewangan? adakah anda memerlukan Wang untuk memulakan perniagaan anda sendiri? Adakah anda mempunyai pendapatan yang rendah dan sukar untuk mendapatkan pinjaman daripada bank-bank tempatan dan institusi kewangan lain? Jawapan ada di sana, Michellen Haward Firma Pinjaman adalah jawapan untuk menawarkan apa-apa jenis pinjaman kepada orang ramai atau sesiapa dalam nees bantuan kewangan. Kami memberikan pinjaman pada kadar 2% kadar faedah kepada individu, firma-firma dan syarikat-syarikat di bawah syarat-syarat yang jelas dan mudah. hubungi kami hari ini melalui e-mel di michellenhawardloans@gmail.com

    Nota: Semua pemohon perlu berada di atas 18 tahun

    ReplyDelete
  58. Salam..sy bercadang nk buat lasb..tp masih kabur lagi ttg terminte n sambung loan. Boleh tuan hantar softcopy kepada sy di cheazie94@gmail.com.. Tq

    ReplyDelete
  59. Salam..sy bercadang nk buat lasb..tp masih kabur lagi ttg terminte n sambung loan. Boleh tuan hantar softcopy kepada sy di cheazie94@gmail.com.. Tq

    ReplyDelete
  60. TAWARAN PINJAMAN UNTUK SEMUA (MEMOHON SEKARANG)

    Adakah anda seorang ahli perniagaan atau wanita? Adakah anda dalam mana-mana tekanan kewangan? adakah anda memerlukan wang untuk memulakan perniagaan anda sendiri? Adakah anda mempunyai pendapatan yang rendah dan mendapati sukar untuk mendapatkan pinjaman dari bank-bank dan institusi kewangan lain? Jawapan: Di sini, Christiana Anderson Firma Pinjaman adalah jawapannya. Kami menawarkan;

    a) pinjaman peribadi, pengembangan perniagaan.
    b) Perniagaan Mula-up dan pendidikan.
    c) penyatuan hutang.
    d) Pinjaman Wang Hard.

    Walau bagaimanapun, kaedah kami yang kemungkinan untuk menandakan jumlah pinjaman yang diperlukan dan juga jangka masa yang anda mampu untuk menyelesaikan pembayaran balik pinjaman dengan kadar faedah sebanyak 2%. Ini memberikan peluang sebenar untuk mendapatkan wang yang anda perlukan anda. Calon yang berminat perlu menghubungi kami melalui: angeladavidsloan@gmail.com

    ReplyDelete
  61. Adakah anda sedang mencari bantuan kewangan, Adakah anda sangat memerlukan bantuan kewangan atau bantuan? Syarikat Hammers Kewangan di sini untuk memberikan anda apa-apa jumlah pinjaman yang diminta, dengan syarat anda akan dapat membayar balik pinjaman. Kami memberi pinjaman pada kadar faedah 2%. Anda boleh hubungi kami untuk apa-apa jenis pinjaman. untuk maklumat lanjut email kami dan memohon pinjaman berikutnya.

    Nama penuh:………………………
    Jumlah Diperlukan: ...........................
    Tempoh apabila anda akan membayar balik pinjaman: ...........................
    Negara: ...........................
    seks: ...........................
    Nombor telefon.................
    Pendapatan bulanan...............
    Pekerjaan .........................
    Bandar .......................................
    Umur ........................................

    Setelah maklumat ini adalah menerima dengan syarikat saya, pemprosesan pinjaman anda akan bermula serta-merta.
    hubungi kami melalui e-mel am_credit@outlook.com

    ReplyDelete
  62. Salam. Saya nak soft copy jgk. Emailkan kpd sabri.dila86@gmail.com
    Mekasih bos!

    ReplyDelete
  63. Hello,
    Ini adalah untuk memaklumkan kepada orang ramai bahawa Puan, BRENDA HARAPAN pemberi pinjaman pinjaman peribadi mempunyai membuka peluang kewangan untuk semua orang yang memerlukan apa-apa bantuan kewangan. Kami memberi pinjaman pada kadar 2% kadar faedah kepada individu, syarikat dan syarikat-syarikat di bawah syarat-syarat yang jelas dan mudah difahami dan keadaan Dari
    $ 20.000 untuk $ 7000000 USD, Euro Dan Pounds Sahaja. Saya memberi Pinjaman Perniagaan,
    Pinjaman Peribadi, Pinjaman Pelajar, Pinjaman Kereta Dan Pinjaman Untuk Bayar Off Bil. hubungi kami hari ini melalui e-mel di: (brendahope816@gmail.com)

    ReplyDelete
  64. Salam. Harap boleh kongsi juga template excel tu ke email saya mfairuz86@gmail.com

    Tq

    ReplyDelete
  65. Adakah anda memerlukan pinjaman segera untuk membayar bil, pengembangan perniagaan, badan korporat atau pinjaman peribadi? Hubungi kami hari ini untuk pinjaman yang cekap dan dipercayai puasa semalam di melalui e-mel: elenanino07@gmail.com

    Regards
    Puan Elena

    ReplyDelete
  66. Salam.. saya nak terminate loan asb saya. Berapa bayaran balik yg dpt selepas 4 tahun.
    Jumlah loan 200k
    tenure 25tahun
    mula loan tahun 2012 bln 5

    ReplyDelete
  67. Memohon pinjaman convinent anda

    Adakah anda seorang ahli perniagaan atau perempuan? Adakah anda dalam mana-mana tekanan kewangan? Adakah anda memerlukan wang untuk memulakan perniagaan anda sendiri? Adakah anda mempunyai pendapatan yang rendah dan sukar untuk mendapatkan pinjaman daripada bank-bank tempatan dan institusi kewangan lain? Jawapan: Di sini, Angela Davids Loan Firm adalah jawapannya. Kami menawarkan;

    * pinjaman peribadi, pengembangan perniagaan.
    * Business Start-up dan pendidikan.
    * penyatuan hutang.
    * Pinjaman Hard Money.

    Walau bagaimanapun, kaedah kami menawarkan kemungkinan untuk menunjukkan jumlah pinjaman yang diperlukan dan juga tempoh yang anda mampu untuk melengkapkan pembayaran balik pinjaman dengan kadar faedah sebanyak 5-7% bergantung kepada pinjaman jenis pf. Ini memberikan peluang yang sebenar untuk mendapatkan wang yang anda perlukan anda. Calon yang berminat perlu menghubungi kami melalui: matildablakeloanfirm@gmail.com atau hubungi perkhidmatan pelanggan kami pada +14158892524

    ReplyDelete
  68. Asa syarikat pinjaman pinjaman bersedia untuk meminjamkan mana-mana jumlah yang anda perlukan untuk memulakan perniagaan peribadi anda. kami memberi pinjaman pada kadar faedah 3%, juga jika anda ingin membeli rumah di atas ansuran bulanan kita juga boleh menjual rumah untuk anda. supaya Sila memohon pinjaman pertanian pertanian. jika anda memerlukan hubungan pinjaman e-mel kami: asaloantransfer@gmail.com, anda juga boleh menghubungi e-mel ini: finance_institute2015@outlook.com, Mungkin ada banyak sebab mengapa anda perlu akses kepada beberapa wang tunai tambahan - daripada yang tidak dijangka pembaikan kereta atau rumah untuk membayar perkahwinan anda atau cuti khas. Tetapi apa sahaja yang anda memerlukannya, apabila anda meminjam antara $ 5,000 USD untuk 100,000 USD di atas.

    pengkhususan Syarikat.
    1) Kami memberi pinjaman pada kadar faedah 3%.
    2) Kami juga boleh membeli sebuah rumah pilihan anda dalam mana-mana lokasi pilihan anda.

    ReplyDelete