Thursday, 21 June 2012

Himpunan Teknik Loan ASB - digarap dari didikan Tuan Ikeda


Salam semua,

Sekarang tiba masanya yang ditunggu-tunggu. Masa untuk pendedahan kepada himpunan pelbagai teknik Loan ASB yang dipratikkan oleh pelabur-pelabur.


Di sini cuma diringkaskan pelbagai teknik yang dibincangkan dalam forum Himpunan Teknik Loan ASB yang dibentangkan dan dikongsi Tuan Ikeda.


Teknik 1 Serve Loan With Own Money
Bayar  dengan duit sendiri dari awal sehingga tamat
Teknik 2 2nd Year Onward Serve Loan With Dividen
Bayar  dengan duit sendiri untuk tahun pertama sahaja
Bayaran tahun seterusnya dengan dividen
Teknik 3 Leverage
Serve Loan With Own Money & Dividen
Combo Teknik 1 + Teknik 2
Bayar  dengan duit sendiri untuk tahun pertama
Bayaran tahun seterusnya dengan dividen + duit sendiri
Teknik 4 Every Year Get Cash Back
Teknik Combo Suami + Isteri
Penggiliran ambil dividen

Teknik 5 ASB Financing To Get Car/ Goods

Teknik 6 ASB Financing Vs House Refinance (Rent Out Property)
Teknik 7 Personal Loan Vs Loan ASB

Teknik 8 OPE (Other People Effort)
juga dikenali sebagai Teknik abg ngah

Kali ini baru disenaraikan jenis-jenis teknik. Detailnya akan dihuraikan dalam post akan datang. Atau boleh terus ke forum yang sangat telus dan kondusif Himpunan Teknik Loan ASB .

Selamat melabur dengan berhemah.


43 comments:

  1. salam.. saya ada soalan...
    dalam teknik ini, macamna kalau loan dibuat kurang dari tempoh 25 tahun? apa kesannya? adakah keuntungan kurang dari buat 25tahun?

    dan jika saya bercadang buat 1st: 50k-20thn, 2nd: 50k-19thn, 3rd: 50k-18thn dan 4th: 50k-17thn supaya semuanya tamat serentak pada tahun ke 20thn dari 1st loan macamana? akan ada pertambahan skit dalam bayaran bulanan, tapi rasanya boleh tampung lagi...

    minta tunjuk ajar...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tenure 25 tahun diperkenalkan tahun 2009 oleh Maybank. Since tenure 25 tahun diperkenalkan ni tiap pelaburan dgn max tenure akan dapat keuntungan setiap tahun. Tanpa sesen perlu ditambah dari duit poket selepas servis loan setahun penuh. Sejak itu bermula revolusi pelaburan loan ASB.

      Kiranya tenure kurang 25 tahun, kelebihan xtra cash tiap tahun sudah tiada. Namun, ia tetap masih menguntungkan dalam jangka masa panjang, bila terminate loan.

      terminate loan selepas 3 atau 5 tahun, bergantung kepada exit penalty kalau konvensional, atau pada bila2 masa kalau islamik. masa terminate, sure dapat hasil pelaburan selama ni. Prinsipal + insuran rebate + dividen tahun tu.

      Delete
  2. salam tuan.
    nak mintak pandangan la.
    saya ada modal dalam rm30k
    nak buat loan maksima 200k
    cara mana yang terbaik buat saya.
    saya dah baca kat forum carigold.
    cuma nak mintak pandangan jer.

    ReplyDelete
  3. tuan dah baca thread Himpunan Teknik Loan ASB kan... jadi tentu tuan faham, hanya tuan saja yg tau, apa yg sesuai dgn diri tuan.

    Kenapa? Kerana tuan saja yg tau:

    1. apa matlamat jangka pendek dan jangka panjang tuan.
    2. status kewangan semasa (30k modal tuan pun, tuan je tau yg tu modal dari Personal Loan ke simpanan ASB ke)

    ini melibatkan perkara2 mcm:

    a. pendapatan - perbelanjaan bulanan
    b. hutang piutang
    c. pelan nk kawin/ beli kereta/ beli rumah/ jana modal nk bisnes

    byk faktor perlu ambil kira. namun, kalau mmg tekad nk proceed max lasb, terus p bank, apply 200k utk diri sendiri n lg 200k utk isteri. 30k simpan je dlm asb anak, n bank in dlm maybank amaun diperlukan dlm 2400/sebulan @28800/setahun. lepas 3 thn terminate. n buat pusingan sama dgn amaun lebih tinggi hasil terminate + dividen. disiplin. jgn ganggu tabung ni. guna utk matlamat asal tuan join lasb. n ingat pilih la lasb islamik. hanya di maybank ada. tq

    ReplyDelete
  4. terima kasih kerana sudi memberi komen. wang 30k tu hasil pinjam peribadi.loan asb seeloknya saya terminate keduanya atau terminate lasb saya lepas dapat deviden tahun ketiga dan terminate lasb isteri saya pas dapat dividen tahun keempat. maksima leh simpan dalam asb berapa tuan? skng saya ada 45k. tuan ada tak excel yang tuan ikeda buat tu. saya ada mintak tapi tak dapat mungkin sbb newbie kot. kalau ada tolong emailkan yea tuan jdt4833@gmail.com terima kasih

    ReplyDelete
  5. nk tau max blh simpan dlm asb, pi je PNB, tanya. 200max kalau tak pernah dpt dividen (br buka akaun). 200 + jumlah amaun dividen diterima tiap tahun dr mula sampai skang. katakan 5 tahun dpt dividen 10k setahun, max = 200k + 5x10k = 250k.

    bab excel tuan ikeda, nk excel yg mana ni ?

    ReplyDelete
  6. sistem kiraan dividen ASB. page 81

    ReplyDelete
  7. sy xde yg tuan ikeda buat. yg sy buat n share kat forum tu ada la. nk?

    sblm sy bg softcopy, harap tuan paham dulu konsep kiraan dividen dulu ye. br tuan x mudah tersesat jalan kemudian hari. moga jadi pelabur berhemah dgn ilmu di dada.

    konsep pengiraan dividen ASB:

    1. dividen 7.65% + bonus 1.15% tahun 2011. apa maknanya kalau simpan sijil asb dr loan asb 100k mulai 1jan 2011 ke 31dis 2011?

    a. DIVIDEN: salah kalau kira 8.8% x 100k = rm8,800 dividen. kerana dividen hanya 7,650 je iaitu berdasarkan purata baki simpanan minimum bulanan dr bulan jan ke dis 2011.

    b. BONUS: dikira berdasarkan baki bulanan minimum selama 10 tahun. kalau br mula 1 jan 2011. bonus cuma 115 shj. nk dpt bonus byk? max asb anda n menabung la dr muda.

    dh faham? then baru sy akan send softcopy kepada tuan

    ReplyDelete
  8. tentang bonus tu mmg dah sedia maklum. mmg menabung sejak buku ting lagi tapi sentiasa keluar masuk hehehe. tuan send email saya yea jdt4833@gmail.com terima kasih

    ReplyDelete
  9. Assalam... sy nk tya.. sy dh buat loan asb 100k start 01.04.2010.. 2 kali sy dh guna dividen yg diterima.. bulan 1 2013 thn ke 3 sy dpt dividen.. bulanan sy kena byr RM583.. sy buat loan tenure 25 tahun.. kalau sy nk tread in loan sy thn depan, boleh ke sy nk mohon loan baru rm200k? Dan sy nk tahu brapa jumlah yg akan sy dapat klu sy tread in pada bulan yg ke37? blh tlg ajar sy kira x sbb sy xfaham tgk dlm himpunan teknik loan ASB carigold tu...

    ReplyDelete
  10. amortization calculator byk dpt tuan cari di laman web.

    contoh: http://www.amortization-calc.com/

    atau byk softcopy yg telah dikongsi di forum tu untuk rujukan. Cuma, ia hanyalah panduan asas sahaja kerana tiap bank guna formula mereka yang tersendiri.

    merujuk kepada kes tuan, sekiranya loan tidak termasuk ASBRTA, anggarannya tuan dapat RM6,747.64.

    sekiranya ASBRTA termasuk dalam loan pada kadar RM2,700, tuan akan dapat prinsipal dalam anggaran RM4,229.82.


    amaun ini dikira dengan andaian tiada perubahan pada BLR.

    neway, kes tuan melibatkan perubahan BLR iaitu 5.80 mulai mac 2010, naik 6.05 mulai mei 2010, naik 6.30 mulai julai 2010, dan akhirnya naik 6.60 mulai mei 2011 hingga sekarang.

    anda tentunya telah diberi pilihan sama ada untuk kekal tenure 25 tahun atau kekal amaun bayaran bulanan seperti yg dalam perjanjian pinjaman pada april 2010.

    maka nilai amortization yg tuan perolehi adalah jauh lebih rendah dari perkiraan tadi. sila rujuk bank jua untuk nilai yg lebih tepat.

    ReplyDelete
  11. berkenaan reapply loan baru, tiada masalah sepatutnya. bank akan assess semula CCRIS CTOS anda.

    ReplyDelete
  12. Sebenarnya dah berkenan untuk teknik no. 2, ingat nak buat tahun ni...tapi modal untuk tahun pertama nak kena guna pulak.. cadangan tahun ni nak bercuti. so tunda tahun depan nak buat loan ni.. sebb nak bayar bulanan agak terbeban sbb tahun ni..banyak agenda yang nak kena pakai $$$. tapi rasa rugi pulak tak buat tahun ni... ;(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup opportunity loss. Byk peluang terhidang depan mata untuk dpt benefit dari potensi kewangan masing-masing. Ramai yang tak guna sepenuhnya.

      Rumah, kereta, tanah, tunai, saham dapat diperolehi dengan percuma hanya dengan pengetahuan dan pengurusan yang baik.

      Ramai yang ada masa untuk wechat, fb, wassap, game dan fantasy premier league. it's ok to enjoy ur life n entertain ourself. tp, spend your time wisely. spare some of your time for your future

      Delete
  13. salam tuan boleh kongsikan sofeware pengiraan dividen tuan

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun nak juga sofeware pengiraan dividen tuan.. skrng ni saya ada 200 ribu . telah membuat loan 3 tahun, agaknya klu saya nak jual berapa yg saya dapat, akak ni dah 48 thn jadi tak berapa faham sangat perkiraan tu,

      Delete
    2. email saya sap_aini@yahoo.com

      Delete
  14. tolong email kpd saya k, dh lama saya melungsuri blog ini:

    9m2ody@gmail.com

    ReplyDelete
  15. tuan... tolong kongsikan juga file utk kira2 teknik loan asb ni... yang di carigold, saya x dapat access sebab saya x cukup previledge utk dload file drpd carigold. emel saya syarifuddin@utem.edu.my

    TQ.
    - Amir-

    ReplyDelete
    Replies
    1. m.ridzuan.. saya baru sahaja aply loan asb 100k pagi tadi. saya berminat dengan teknik teknik yang tuan kemukakan, sekiranya tidak keberatan mohon jasa baik tuan emelkan saya teknik teknik serta excel kira2 asb yg tuan buat. sbb takleh donlod dari carigold. terima kasih atas bantuan tuan. ini emel saya damenouf@gmail.com

      Delete
  16. dengar kata asb loan ditawarkan smpai ujung taun ni je..betol ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. taktik ujung tahun setiap tahun oleh promoter loan asb. diorang kejar target. cuba check, dah berapa tahun citer macam ni timbul

      Delete
    2. klu camtu...taun depan la baru tambah ag 1 sijil...huhuhu

      Delete
  17. salam tuan tanah..mohon pencerahan berkanaan teknik LASB 1st yr 100k then next yr 100k then 3rd yr teminate LASB 1st yr then buat 100k baru..sy dh try ammortize table n compounded interest. mungkin boleh diberi pencerahan klu ada kelapangan..ni email saya syafiqmahfoz@gmail.com...tq tuan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf kerana tiada kelapangan. boleh terus bertanya di forum himpunan teknik loan ASb di carigold.com

      Delete
  18. to anyone who is interested in taking asb loan from maybank please contact me

    Muhammad Azziat
    Maybank Loan Officer
    no: 0129899200

    ReplyDelete
  19. salam tuan.. boleh tuan email softcopy excell ke mahadi831012@gmail.com. terima kasih

    ReplyDelete
  20. salam tuan.. boleh tuan email softcopy excell ke mardiezz17@gmail.com. terima kasih

    ReplyDelete
  21. salam tuan, minta jasa baik tuan email softcopy 2-2 excell ke qayyumbjamal@yahoo.com. terima kasih :)

    ReplyDelete
  22. salam tuan..harap sudi jugak tuk email kan dua2 softcopy berkenaan lasb kepada alamat email sy munirahatikah92@gmail.com.. terima kasih

    ReplyDelete
  23. Salam mencari maklumat tepat tentang teknik 6 ..... refinance rumah utk tools LASB ..... jika tuan boleh berkongsi ke email saya ....... zul345@ymail.com

    terima kasih.

    ReplyDelete
  24. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  25. Slmt mlm tn, ni nak minta tolong, tentang loan ASB
    Sya Ada loan ASB 100k (Rhb bank)
    Jangka masa loan 25tahun
    Mula bayar 01.07.2013 hingga 01.08.2015(2tahun)
    Persoalannya berapakah yang sya dapat balik?
    Harap tuan dapat bantu
    Terima kasih.

    ReplyDelete
  26. salam saya nak tanya mcm mana pengiraan kalau saya jual asb saya 30k mohon reply kat email saya nuramirah930113@gmail.com

    ReplyDelete
  27. tahniah admin. teknik yg sgt berguna - Azhan

    ReplyDelete
  28. tuan.. saya sangat noob ttg ASB ni. baru je jumpa blog tuan.

    sy nak tanya. sekarang dah bulan 10 2016. patut ke saya ambil loan sekarang 100K atau lebih baik mula januari tahun depan?

    dan sekiranya saya ambil, saya nak buat teknik nombor 2. apa yang saya faham saya kena terminate setelah 3 tahun kan. kalau ambil sekarang kena terminate oktober 2019 atau tunggu dividen dapat pada januari 2020 baru bleh terminate?

    ReplyDelete
  29. assalamualaikum benkrisser...saya dari agensi yg menguruskan loan islamik dgn cimb...adakah lebih baik loan sekarang atau tunggujan 2017? .....boleh contact saya di tel/wssap

    016-7786 765

    ReplyDelete
  30. assalamualaikum benkrisser...saya dari agensi yg menguruskan loan islamik dgn cimb...adakah lebih baik loan sekarang atau tunggujan 2017? .....boleh contact saya di tel/wssap

    016-7786 765

    ReplyDelete
  31. Asa syarikat pinjaman pinjaman bersedia untuk meminjamkan mana-mana jumlah yang anda perlukan untuk memulakan perniagaan peribadi anda. kami memberi pinjaman pada kadar faedah 3%, juga jika anda ingin membeli rumah di atas ansuran bulanan kita juga boleh menjual rumah untuk anda. supaya Sila memohon pinjaman pertanian pertanian. jika anda memerlukan hubungan pinjaman e-mel kami: asaloantransfer@gmail.com, anda juga boleh menghubungi e-mel ini: finance_institute2015@outlook.com, Mungkin ada banyak sebab mengapa anda perlu akses kepada beberapa wang tunai tambahan - daripada yang tidak dijangka pembaikan kereta atau rumah untuk membayar perkahwinan anda atau cuti khas. Tetapi apa sahaja yang anda memerlukannya, apabila anda meminjam antara $ 5,000 USD untuk 100,000 USD di atas.

    pengkhususan Syarikat.
    1) Kami memberi pinjaman pada kadar faedah 3%.
    2) Kami juga boleh membeli sebuah rumah pilihan anda dalam mana-mana lokasi pilihan anda.

    ReplyDelete