Wednesday, 3 October 2012

Petunjuk Baik Untuk Dividen ASB 2013 - AS1M juga meningkat 6.5 ke 6.6


ini artikel 3 Okt 2012. Sila rujuk artikel terbaru untuk pengumuman dividen pada 21 Disember 2012:



Alhamdulillah. Petunjuk baik untuk pelabur loan ASB. Kali ini, AS1M juga diumumkan kenaikan 0.1 sen ke 6.6sen berbanding 6.5sen tahun 2011. Sama macam ASW dan ASD. 


http://biz.thestar.com.my/news/story.asp?file=/2012/9/27/business/20120927160126&sec=business

Saya jangkakan 7.75% dividen untuk ASB tahun ni. Tuan Ikeda cakap ada sumber yang boleh dipercayai inform 7.8%. Amin.

6 comments:

  1. salam bro..nak tanye..yg bonus asb tu camne nak kire?? contohnye kalo div dapat 7.5% + bonus 1% so total 8.5% la kite dpt kan?? ke bonus tu utk org2 tertentu je..?

    ReplyDelete
  2. [purata baki minimum bulanan (BMB) dari januari ke disember] x 7.5% = dividen

    [purata baki minimum bulanan (BMB) 10 tahun] x 1% = bonus

    anda dapat maksimum bonus bila dh 10 tahun melabur pada tahap maksimum. untung bagi yang mula melabur dari muda

    ReplyDelete
  3. Hehe...Akhirnya seperti yg dijangka 7.75%! Tahniah semua pelabur

    ReplyDelete
  4. Salam..blh tak tuan kirekan brp yg sy akn dpt sekiranya sy terminate lasb sy skrg?lasb 20k ikat selama 10thn..mula 2008...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cuba lihat contoh
      http://kentzigebruang.blogspot.com/2012/10/terminate-loan-asb-berapa-rm-saya-dapat.html?showComment=1384316368290#c7520002438499294850

      dan buat kiraan sendiri. amortization-calc.com blh bantu part nilai prinsipal

      tp, expect 10-25% less kerana ada peningkatan BLR dalam tempoh loan puan tu.

      Delete
    2. Nk tau lebih tepat, buat je. berbaloi-baloi

      Delete