Wednesday, 3 October 2012

Petunjuk Baik Untuk Dividen ASB 2013 - AS1M juga meningkat 6.5 ke 6.6


ini artikel 3 Okt 2012. Sila rujuk artikel terbaru untuk pengumuman dividen pada 21 Disember 2012:



Alhamdulillah. Petunjuk baik untuk pelabur loan ASB. Kali ini, AS1M juga diumumkan kenaikan 0.1 sen ke 6.6sen berbanding 6.5sen tahun 2011. Sama macam ASW dan ASD. 


http://biz.thestar.com.my/news/story.asp?file=/2012/9/27/business/20120927160126&sec=business

Saya jangkakan 7.75% dividen untuk ASB tahun ni. Tuan Ikeda cakap ada sumber yang boleh dipercayai inform 7.8%. Amin.

13 comments:

  1. salam bro..nak tanye..yg bonus asb tu camne nak kire?? contohnye kalo div dapat 7.5% + bonus 1% so total 8.5% la kite dpt kan?? ke bonus tu utk org2 tertentu je..?

    ReplyDelete
  2. [purata baki minimum bulanan (BMB) dari januari ke disember] x 7.5% = dividen

    [purata baki minimum bulanan (BMB) 10 tahun] x 1% = bonus

    anda dapat maksimum bonus bila dh 10 tahun melabur pada tahap maksimum. untung bagi yang mula melabur dari muda

    ReplyDelete
  3. Hehe...Akhirnya seperti yg dijangka 7.75%! Tahniah semua pelabur

    ReplyDelete
  4. Salam..blh tak tuan kirekan brp yg sy akn dpt sekiranya sy terminate lasb sy skrg?lasb 20k ikat selama 10thn..mula 2008...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cuba lihat contoh
      http://kentzigebruang.blogspot.com/2012/10/terminate-loan-asb-berapa-rm-saya-dapat.html?showComment=1384316368290#c7520002438499294850

      dan buat kiraan sendiri. amortization-calc.com blh bantu part nilai prinsipal

      tp, expect 10-25% less kerana ada peningkatan BLR dalam tempoh loan puan tu.

      Delete
    2. Nk tau lebih tepat, buat je. berbaloi-baloi

      Delete
  5. Sy buat loan dr thn 2007 ( rm40000 selama 20thn) klu sy teminite loan sy pd awl thn 2015 brp ye yg sy dpt? Ade x sape2 yg th?

    ReplyDelete
    Replies
    1. buka online banking pon dh nampak baki hutang kan? kira dari situ je. amaun sijil tolak baki loan. itu duit yang dapat sebagai prinsipal.

      kira la ye. bukan susah pon.

      Delete
  6. Your comment is awaiting moderation.

    As salam, saya pun igt mmg nk terminate asb ni. Saya buat Dec lalu, bulan ni baru 1st time nk byr.. tapi saya xexpect plak ade gst la bayaran utk documentation sebanyak rm63 pastu dpt surat ‘profit/principal ‘(estimate charge)die potong sebanyak rm183.20. Amount tu sama mcm tiap2 bulan saya kne bayar, so skng saya rasa cm rugi plak lps dh buat kira2. Menyesal sesangat buat bende ni, pastu ade commitment lagi plak tu nk ambik lesen sume. So ape patut saya buat skng ye, mmg saya nk terminate sesangat ni.. hope u guys bole tolong ye.

    ReplyDelete
  7. Your comment is awaiting moderation.

    As salam, saya pun igt mmg nk terminate asb ni. Saya buat Dec lalu, bulan ni baru 1st time nk byr.. tapi saya xexpect plak ade gst la bayaran utk documentation sebanyak rm63 pastu dpt surat ‘profit/principal ‘(estimate charge)die potong sebanyak rm183.20. Amount tu sama mcm tiap2 bulan saya kne bayar, so skng saya rasa cm rugi plak lps dh buat kira2. Menyesal sesangat buat bende ni, pastu ade commitment lagi plak tu nk ambik lesen sume. So ape patut saya buat skng ye, mmg saya nk terminate sesangat ni.. hope u guys bole tolong ye.

    ReplyDelete
  8. Asaalamuaikum.....sy ada loan ASB dr 2011 hingga January 2016 sy terminated di Maybank. Hingga hari Ini sy masih belum dpt refund dr Maybank. Sedangkan kawan sy yg sama terminated telah terima refundnya dr Maybank. Boleh beri pencerahan. Tq

    ReplyDelete
  9. Asaalamuaikum.....sy ada loan ASB dr 2011 hingga January 2016 sy terminated di Maybank. Hingga hari Ini sy masih belum dpt refund dr Maybank. Sedangkan kawan sy yg sama terminated telah terima refundnya dr Maybank. Boleh beri pencerahan. Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam.

      sila belajar bertanya kpd pihak yg betul. urusan dgn maybank, tanya la maybank. dh call maybank belum. bila call maybank, tanya la pegawai yang urus loan asb awk punya. call la opiser yg awak berurusan tu. boleh?

      wise up please

      Delete