Saturday, 11 May 2013

Pengalaman Pertama Terminate Loan ASB - betul ke 40% ROI?




Nk share pengalaman saya..

Loan ASB 100k
start bayar april 2011, last bayar mac 2013
dapat balik 1069 + 269 (kot)

insuran ntah brp plak.

dpt less dr simple calculation kerana BLR naik dari time loan disburse dari 6.30 ke 6.60. ROI akan dikira nnt

so far 1338/7200 = 18.6% hanya dari prinsipal.

tu blm masuk insuran dan cash surplus dari dividen
(7750 -7200) x 2 = 1100

at least saya dh dpt ROI yg tinggi dari modal hanya 7200

1338 + 1100 = 2438
2438/7200 = 33.9% ROI untuk 2 tahun
purata 16.9% ROI setahun

ini blm ambil kira bonus 1.15% ASB dr 100,000 sijil ASB tu
thn pertama 115
thn ke-2 230
thn ke-3 345
hinggalah kalau maintain 100k apply terminate apply selama 10 thn dpt la bonus penuh tahun kesepuluh 1150.

ROI bila dh tambah bonus ni, ROI naik lagi

2438 + (115+230) = 2783
2783/7200 = 38.7% untuk 2 tahun

purata 19.3% ROI setahun

ROI ni akan meningkat lg bila dh layan lama dgn meningkatnya bonus

kalau sy dh tahun ke10 layan loan ASB 100k(terminate kali ke5)
bonus tahun ke9 = 1035
bonus tahun ke10 = 1150

ROI di atas jadi

2438 + (1035+1150) = 4623
4623/7200 = 64.2% untuk 2 tahun
purata 32.1% ROI setahun

yg pasti sy akan terus bersabar dgn loan ASB dgn 19.3% untuk 2 tahun pertama hingga la mula dapat bonus penuh selepas 10 tahun layan loan ASB dgn penuh disiplin dgn ROI 32.1% setahun.

sy pasti tak akan dpr ROI sebegitu baik dari Bank Rakyat mahu KPF atau LTAT walau sy setia melabur lebih dr 10 tahun sekalipon

kan kan kan??? 

yg gila best nya bila saya mula kira ROI sebenar bila dh masukkan insuran sekali HAHAHA
sure dpt sampai 29.3% utk 2 tahun pertama hingga 42.1% setahun utk selepas 10 tahun.

bila dh 10 tahun, merdeka merdeka merdeka!!!!

11 comments:

  1. mohon pnjelasan berkenaan bonus ASB, kalau kita terminate apply loan 100k, bukan ke ada gap antara terminate n apply loan.. so adakah dikira baki minimum ASB 0 untuk tahun tu (anggap xde lgsung baki di ASB)

    ReplyDelete
    Replies
    1. gapnye akan mengurangkan baki terendah bulanan untuk satu bulan (bulan tersebut sahaja) sebab bank dah gantikan dengan sijil baru pada bulan berikutnya..

      Delete
    2. tq bro alphaOne atas jawapan segera. Bagi yg belum mengenali alphaOne, beliau adalah antara favourite moderator forum himpunan teknik loan ASB carigold.

      Banyak info yang berguna beliau share dalam blog di forum tersebut. Blog saya ni pun adalah cuma garapan ringkas untuk rujukan pembaca. namun untuk lebih info, tetap saya syorkan semua pembaca untuk masuk forum tu.

      Tuan Ikeda (master), AlphaOne, reggae, 2bz4money, angah dan ramai lagi otai sedia berkongsi pandangan berdasarkan pengalaman dan pengetahuan masing2.

      Delete
  2. salam tuan Ahmad Khairani Hashim,

    saya baru je berjinak-jinak hendak melabur dalam ASB dan telah membuat LASB sebanyak 150k dengan 2 akaun iaitu 75k setiap akaun dalam masa 20 tahun. bagaimana teknik yang mudah utuk mendapat keuntungan dalam pelaburan yang dikatakan oleh tuan...
    Sharifah

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba untuk guna teknik terminate dan apply loan baru setiap 2 tahun.. kutip prinsipal dr acc loan yg telah diterminate dan invest semula utk bayaran loan yg lebih besar ie 100k..

      Delete
  3. Mohon tuan Ahmad Khairani Hashim berkongsi ilmu mengenai pelaburan LASB. diharap tuan dapat menjawab soalan yang dikemukan oleh saya dalam blog tuan yang dihantar oleh pemanas yang bertarikh 5/7/13 oleh sharifah

    email osmansharifah@gmail.com
    osharifah@yahoo.com

    ReplyDelete
  4. Saya masuk untuk 200k bln 7 2011, kalau nk ikut cara ni bila saya patut stop?

    ReplyDelete
  5. assalm.. teknik ni bermakna, selepas 3 tahun terminate dan kemudian apply semula loan 100k atau buka guna penama yg lain....

    ReplyDelete
  6. terima kasih sdr.Keterangan tn sangat difahami oleh pelabur asb yang ahli .Bagi pelabur baru tak tahulah pula setakat mana kefahamannya.Saya gembira jika perancangan PINTAL (PinjamBatal)ASB betul-betul seperti gambaran dan pengiraan yang diberi.Saya minat ..

    ReplyDelete
  7. saya terminate asb maybank dpt la 2k. oklah, tp sy xnk dh nk amek balik loan. mls dh. simpan sendri...

    ReplyDelete