Wednesday, 17 June 2015

Teknik 11 - Tawakal Tanpa Insuran hingga 54.0% setahun

Teknik 11 - Tawakal Tanpa Insuran
======================
Loan ASB Islamik
CIMB
Pakej Family Link
5.0 interest rate
Tanpa Insuran
Amaun loan 200k
Tempoh loan 30 tahun

Katakan bulan Jun loan disburse, maka bulan pertama bayaran Ogos 2015 pon dah ada prinsipal.


Terminate selepas 12 bln, kira la.


Anggaran ROI 17-40% 12 bulan

17% bagi yang berusia dan tenure kurang 30 tahun.
40% bagi yang tenure 30 tahun.

Nk lebih lagi, kira la bila bonus dah 2k, selepas 10 tahun. Sekejap je 10 tahun tu. Pejam celik, saya dah masuk tahun ke5. Baru celik loan ASB 2011 selepas rakan sepejabat, Encik Azwan Malip explain how loan ASB works.


Contoh

******

200k

30 tahun
tanpa insuran
5.0 interest rate

Terminate slps 12 bulan



Modal
~~~~
Yuran proses loan 70.00
Bayar setahun 12,883.68
-------------------------
Jumlah modal 12,953.68
====================

Hasil

~~~

Dividen genap 12/12 bulan 15,000.00

Bonus genap 12/120 bulan 200.00
Prinsipal terminate 12 bulan 2,950.73
------------------------------------------
Jumlah hasil 18,150.73
===================

Return On Investment (ROI)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

18,150.73 - 12,953.68 = 5,197.05

5,197.05 ÷ 12,953.68 = 40.1%

Ini baru tahun pertama dengan bonus 200. Cuba kira tahun ke10 dengan bonus 2,000.


6,997.05 ÷ 12,953.68 = 54.0%


Ini belum lagi kira dividen dan bonus modal pusingan. Kira la sendiri. Dividen atas purata baki modal yang disimpan dalam ASB anak tu.


Kalau dgn tiap thn terminate dan %ROI setahun 30%-40%,

Modal RM12,943.68 akan jadi 178k-374k slps 10thn.

25 comments:

  1. Tuan..yang dividen tu camne nak kira ya? :)

    ReplyDelete
  2. boleh ke buat loan ASB tanpa insurans?

    ReplyDelete
    Replies
    1. CIMB optional.

      Cuma byk banker CIMB pon x tau.

      Delete
    2. CIMB optional.

      Cuma byk banker CIMB pon x tau.

      Delete
    3. Assalam tuan..saya ada amek loan 50k 30 tahun dengan insurans..

      Bole tuan tolong ajarkan cara nak kira dividen dan bonus dengan insurans?

      Satu lagik,,, saya ingat nak terminate loan nie selepas 12 bulan dan amek loan baru tanpa insurans..betul ke carw saya nie?

      Delete
  3. Sila rujuk beratus contoh yang dah diberi

    ReplyDelete
  4. Assalam..masih adeka CIMB ASB loan, pakej Family link nie?

    ReplyDelete
  5. kalaulah sy jumpa blog ni dari awal lg kan bgs..huhu

    ReplyDelete
  6. assalam tuan :)

    boleh tuan cek pengiraan saya betul ke tak ..

    loan 50k
    30 tahun
    5.2%
    insurans: rm1040

    saya nak terminate loan selepas setahun

    modal = 280.27 X 12 = 3363.24
    pulangan = 3750 ( dividen anggaran 7.5%) + ( 50000 - 50188.99) = 3561.01
    ROI = ( 3561.01-3363.24 ) / 3363.24 = 5.88%

    betul ke pengiraan saya nie?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yaya,
      Good. Cuba tambah hasil terminate insuran loan ASB. Dlm anggaran 75% dr amaun insuran.

      Then kira semula ROI.
      All the best

      Delete
    2. Yaya,
      Good. Cuba tambah hasil terminate insuran loan ASB. Dlm anggaran 75% dr amaun insuran.

      Then kira semula ROI.
      All the best

      Delete
    3. ROI = ( 3561.01 - 3363.24 + 780 ) / 3363.24 = 29.07%

      betul ke ROI yang saya kira nie tuan? :)

      lagik satu,,saya nak minta pandangan tuan,

      saya nak terminate loan saya dan tak nak amek insurans, pastu guna teknik 11 nie untuk dapatkan maksimum ROI..
      saya rancang nak amek loan 60k 30 tahun pulak..

      betul ke cara saya nie?

      Delete
  7. ape risiko bile kite x ambil insuran?

    ReplyDelete
  8. Tuan,kalau saya terminate cimb islamik yg baru 10 bulan tinggi ke charge dari insuran,sy buat 100k dan akan reapply 200k tanpa ins

    ReplyDelete
  9. Tuan,kalau saya terminate cimb islamik yg baru 10 bulan tinggi ke charge dari insuran,sy buat 100k dan akan reapply 200k tanpa ins

    ReplyDelete
  10. rugi x jmpa awal blog ni.. bole rupanya wat loan tanpa insurance. sy ada wat loan 50k nak masuk 2taun n bulan 8 aritu tambah lagi 150k. dua2 cimb. total monthly rm1111.00. so kalau terminate yg sedia ada n apply utk loan tanpa insurance ok ke? bijak ke cara ni??

    ReplyDelete
    Replies
    1. bijak ke tak kena kira ringgit dan sen.
      tanya bank brp kena top up utk tamatkan loan awal.
      then buat keputusan.

      Delete
    2. tq tt.. t try tnya ngn bank.. ingt awl taun nak terminate 50k tu n buka loan abg ngah 150k. kalau guna acc proxy yg masih student n kita sbg grento, student tu kena ccris n ctos gak ke?

      Delete
    3. tq tt.. t try tnya ngn bank.. ingt awl taun nak terminate 50k tu n buka loan abg ngah 150k. kalau guna acc proxy yg masih student n kita sbg grento, student tu kena ccris n ctos gak ke?

      Delete
  11. Tumpang tnh.. waktu nk terminte tu... better selepas 1hb atau sebelum...

    ReplyDelete
  12. Bonus genap tu camne kira boleh dpt 200 setahub

    ReplyDelete
  13. Age factor juga penting dalam teknik ni.. kalo umur melebih 35 tahun, x belah nak dpt maksimum 30 tahun loan... ini akan beri kesan kepada installment...kene guna proksi yg sesuai

    Kalo umur dah banyak, game dividen lg banyak dr total installment x terpakai, tp surrender value ada lebih sket dr yg maximum loan 30 tahun...(tak tau ler awok2 ni paham ke dak).. jadi kalo nak amik loan asb.. yang memuda adik remaja ni eloklah amik dulu.. jgn tunggu umur dah banyak.. dah lah x dpt max silap2 insurans pun wajib kene amik

    ReplyDelete