Friday, 25 December 2015

Loan ASB For Beginner

Loan ASB For Beginner
===================

Bg yg br dlm loan ASB, ada yg bertanya soalan yg agak karut marut. Sah2 diorg x tau. Psl tu diorg bertanya. Ok. Ambe bg panduan sikit ttg urusan dlm loan ASB.

Ambe org kampung, tp ambe cuba xplain simple deh:

1. Deme: Peminjam loan bank &pelabur sijil ASB
2. Bank
3. PNB
4. Insuran (jika ada, tp ambe x explain ttg insuran ye)

1&2: Urusan dgn bank
==================

○ Deme pinjam pitis utk beli sijil ASB.

○ Bank bui pinjam tp dia nk la untung. Tu la interest. 5.0%-5.2%. Tp jgn runsing sbb deme untung 17%-40%.

○ Bank tlg beli sijil ASB atas nama deme. Tp bank pegang sijil tu. Mcm bank pegang geran kereta la.

○ Dah deme meminjam, bayor la. Yg dibayor tiap bulan tu sebahagiannya utk pokok, sebahagiannya utk bunga (interest). Cuba tgk graf tu. Kuning interest. Hijau pokok. Merah baki hutang.


Contoh: byr loan ASB 1,073.64/bln 240 adalah pokok @ prinsipal. 833 tu interest. Org yg buta hati n buta mata terus kata: gila ko byr interest byk kat bank. Haha. Jgn dgr pandangan singkat lg rabun tu. Sbb diorg x tau ke korg dpt dividen dlm anggaran 1,250 sebulan?


○ Urusan deme dgn bank akan tamat bila habis byr loan atau deme terminate lbh awal

○ Bila habis byr loan, sijil tu deme punya.

○ Tp, yg disyorkan adalah terminate awal utk ambil prinsipal kita tu untuk reinvest atau apa2 tujuan yg murni. Contoh: dpt 2,900 bila terminate slps 12 bln dgn teknik 11.

2. 1&3: Urusan dgn PNB
====================

○ Bank dh beli sijil ASB utk deme. Bank pegang sijil



○ Tiap pelaburan ASB, akan dpt la dividen dan bonus ikut tatacara ASB, iaitu tiap januari. Dividen dan bonus masuk akaun ASB deme. Tau tak, Bonus tu dpt lg utk 9thn slps terminate loan ASB. Sbb bonus dikira dr purata investment 10 thn.

Soalan karut
==========

Soalan1: Knp x dpt lg dividen n bonus bila terminate loan ASB bulan feb hingga disember.

Jawapan1: Tunggu la bln januari. Yg bg dividen dan bonus tu PNB.

Soalan2: Dividen masuk kat mana?

Jawapan2: Akaun ASB korg.

Soalan3: Dividen & bonus tu blh amik tak?

Jawapan3: Blh. Terpulang la nk rolling investment ke nk belanja nk kawin atau apa shj tujuan murni.

14 comments:

  1. salam tuan. sy ingin bertanya. sy bercadang nak ambil loan 200k 25 tahun. sy nak terminate pada tahun ke 5. sy serve loan selama lima tahun. montly yg kita masukkan tu kita dapat balik ke tidak.

    tq.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sblm ambe jwb, knp deme pilih 25 thn?? Knp x amik yg 30 thn?

      Delete
    2. apa beza 25tahun dgn 30tahun?

      Delete
    3. Monthly payment rendah. Bila terminate max untung nya

      Delete
    4. betul hoi muh... kita invest bkn sbb ikut2 org. kita invest sbb nk untung. dan sy suka untung max. lain org lain matlamat.

      Delete
  2. as-salam tuan, minta pendapat dan pandangan sikit. saya mula buat asb loan 200k selama 30thn pada bulan 5 2014. cara bayaran saya kepada bank bayaran bulanan, soalan saya pada thn ke berapa yg seeloknya saya terminate asb loan saya tu. dan untuk ambil loan semula bagaimana pula ya?

    ReplyDelete
  3. Salam.tuan....ada kah OD ASB masih ada

    ReplyDelete
  4. Assalam Tuan boleh beri no tel Tuan Sy nk whatsaap Tuan sbb sy berminat utk gandakan asb jadi 1j.

    ReplyDelete
  5. Assalam Tuan boleh beri no tel Tuan Sy nk whatsaap Tuan sbb sy berminat utk gandakan asb jadi 1j.

    ReplyDelete
  6. Salam tuan. Apa maksud akan dapat bonus lg untuk tempoh 9tahun. Contoh: Maksudnya tahun 2016 sy terminate n dapat bonus 12000. Sy dah tak continue. Jan2017 sy masih dapat bonus ker walaupun sy dah tak bayar instalment bulanan? Berapa jumlah bonus yg kita akan dapat setiap tahun (selama 9 tahun tu). Tk

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. Salam tuan, sebagai student yg takda pekerjaan, tiada payslip , apa cadangan untuk membolehkan saya buat loan asb ni ya?

    ReplyDelete